Uutiset

11 tarinaa ven?l?isest? kaunokirjallisuudesta

Anna Ljunggrenin ja Kristina Rotkirchin toimittama
SATA MAKKARALAATUA JA YKSI IDEA – 11 venäläistä kirjailijaa kertoo julkistetaan perjantaina 22. lokakuuta Ateneumissa. Kirjan toimittajia haastattelee tutkija Tomi Huttunen.

Raportteja kiehumispisteestä

Anna Ljunngrenin ja Kristiina Rotkirchin toimittamassa Sata makkaralaatua ja yksi idea -kirjassa yksitoista venäläistä nykykirjailijaa kertoo elävästi kaunokirjallisesta tuotannostaan ja sen lähtökohdista. Kirjallisuuden tutkija Kristina Rotkirch haastatteli 11 venäläistä nykykirjailijaa heidän tavastaan kirjoittaa, suhteestaan neuvostokirjallisuuteen ja tuotantonsa vaiheista. Uuden Venäjän rohkeasti kokeileva kirjallisuus tunnetaan Suomessa lähinnä Viktor Pelevinin ja Vladimir Sorokinin ansiosta, ja myös Boris Akuninilta, Ljudmila Petrusevskajalta, Tatjana Tolstajalta ja Ljudmila Ulistkajalta on jokaiselta ilmestynyt kirja suomeksi. Nämä kirjassa haastatellut kirjailijat arvioivat suhdettaan venäläisen kirjallisuuden eri vaiheisiin, maailmankirjallisuuteen ja muutoksissa kuohuvaan yhteiskuntaan ympärillään.

Kirjailijoiden sitaatteja:

Viktor Pelevin: “Todellisuus on mikä tahansa hallusinaatio, johon uskoo sataprosenttisesti.”

Boris Akunin: “Boris Akunin on ennen kaikkea massaviihteen tilaan liittyvä projekti.”

Tatjana Tolstaja: “Älykkö on joku sellainen, joka on tietoinen asioista –
vähintään – kun taas ihmiset yleensä eivät ole tietoisia mistään.”

Mihail Šiškin: “Yritän tehdä jokaisesta tekstistäni kokonaistekstin, joka
sisällyttää itseensä kaiken siihenastisen kirjallisuuden ja kulttuurin.”

Tilaisuus järjestetään taidemuseo Ateneumissa perjantaina 22.10.2010 kello 11.00 Rosebudin kirjakaupassa.

Anna Ljunggren ja Kristina Rotkirch:
SATA MAKKARALAATUA JA YKSI IDEA – 11 venäläistä kirjailijaa kertoo
Pystykorvakirja, nidottu, ISBN 978-952-01-0515-0
Iso kansikuva

INTO:
Jemina Heinonen, jemina.heinonen@gmail.com
046 57 94 316
Jaana Airaksinen, jaana.airaksinen@mondediplo.fi
045 6334495

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

Jaa tämä:

Elävien ajattelijoiden klubi – syksyn 2010 teemat ja vieraat

Elävien ajattelijoiden klubi on vuodesta 2003 Espoon Kaupunginteatterissa toiminut keskustelu- ja ajattelukerho, jossa on vuosien saatossa vieraillut kirjailijoita, runoilijoita, filosofeja, poliitikkoja, toimittajia, eri alojen professoreita, taiteilijoita ja muusikkoja. Aiheita on käsitelty vapaudesta julkisuuteen, rikoksesta kuolemaan, luovuudesta onneen…

Klubi on avoinna klo 18.30 – 21.30. Ohjelma alkaa klo 19.
Yleisö voi osallistua keskusteluun ja keskustelun lomassa voi halutessaan nauttia myös kahvilan antimista.

SYKSYN 2010 TEEMAT JA VIERAAT:

Ma 6.9. – POLIITTINEN TEATTERI – NÄYTTÄMÖTALOUS
Keskustelijat: käsikirjoittaja, ohjaaja Juha Jokela ja teatteriohjaaja, toimituspäällikkö Susanna Kuparinen
Isäntä: Voima-lehden toimitusjohtaja Tuomas Rantanen

Ma 27.9. – GLOBAALITALOUS – SUOMI
Keskustelijat: kansanedustaja Kimmo Sasi ja historian professori Markku Kuisma
Emäntä: Fifi-verkkolehden päätoimittaja Hanna Nikkanen

Ma 8.11. – KAPITALISMI – MARKKINATALOUS – POLITIIKKA
Keskustelijat: kustantaja, toimittaka Niklas Herlin ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen
Isäntä: Voima-lehden toimitusjohtaja Tuomas Rantanen

Ma 29.11. – ENERGIA – TULEVAISUUS
Keskustelijat: kirjailija Risto Isomäki, toinen vieras toistaiseksi vahvistamatta
Emäntä: Fifi-verkkolehden päätoimittaja Hanna Nikkanen

 

INTO / Mika Rönkkö
050-4362170
mika.ronkko@mondediplo.fi

ESPOON KAUPUNGINTEATTERI
PL 10665
02070 ESPOON KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Revontulentie 8, Tapiola

Liput (09) 439 3388 
ma-pe klo 11-17

Lippupiste 0600 900900
(1,75 e/min+pvm)

Lisätietoa Espoon Kaupunginteatterin sivuilla

 

Jaa tämä:

Miksi selluteollisuuden saapumista ei juhlita Etel?-Amerikassa?

Suomalaiset pikkukaupungit surevat suljettuja sellutehtaitaan. Miksi selluteollisuuden saapumista ei juhlita Etelä-Amerikassa?

Kahta miljoonaa pienviljelijää ja maatonta edustavan Brasilian Maattomien liikkeen MST:n Ademar Suski vierailee tällä viikolla Tampereella ja Helsingissä.

Brasilian maattomien liike MST on yksi maailman suurimmista kansalaisjärjestöistä. Sen mukaan Stora Enson eukalyptuspellot tuhoavat naapureidensa elannon ja mahdollisuuden kehitykseen. Myös Brasilian viranomaiset ovat nostaneet Stora Ensoa tai sen tytäryhtiöitä vastaan useita eri syytteitä lainrikkomuksista. Stora Enso kiistää kaiken kritiikin ja vähättelee oikeusjuttuja. Yhtiön mukaan sekä MST että syytteitä nostaneet oikeusasiamiehet ovat ideologisia yksittäisiä toimijoita.

Ademar Suski puhuu keskiviikkona 24.11. kello 15 jälkeen Tampereen yliopistolla Tamyn Kehitysyhteistyö- ja ympäristöviikon Talouskasvu – hyvinvoinnin elinehto? seminaarissa. Yliopiston Linnan ylä- ja ala-aulassa on koko viikon esillä myös maailmankuulun brasilialaisen dokumenttivalokuvaajan Sebastião Salgadon Terra-valokuvanäyttely maattomien liikkeestä MST:stä.

Torstai-iltana 25.11. Ademar Suski keskustelee Helsingissä tietokirjailija ja päätoimittaja Hanna Nikkasen kanssa Brasilian maattomien tilanteesta (klo 19.30 Cafe Mascot, Neljäs Linja 2).

Hanna Nikkasen kiitelty uutuusteos Viaton imperiumi – kolme kertomusta suomalaisesta yritysvastuusta purkaa suomalaisen yritysvastuun käsitettä kolmen esimerkkitapauksen avulla. Yksi niistä on Stora Enson liiketoimet Brasiliassa. Nikkanen pohtii kuinka Pohjois-Euroopan selluteollisuus pakkaa kapsäkkejään ja kiiruhtaa eukalyptuksen perässä Kaukoitään ja Etelä-Amerikkaan, joissa paikallinen väestö on ihmeissään plantaasin vallatessa tutun maiseman. Muutos on ollut vauhdikas ja sen vaikutus on raju: joukkotyöttömyys vanhoilla tehdaspaikkakunnilla, maanomistussuhteiden perusteelliset muutokset uusissa kohdemaissa. Ketkä jäävät jalkoihin, kun suuryritys vaihtaa paikkakuntaa? Onko Suomi vastuullinen valtio-omistaja selluyrityksissä? Kuka hallitsee julkisuutta Suomessa, kun suuryhtiön tiedottajan ja brasilialaisen aktivistin sukset menevät ristiin, Hanna Nikkanen kysyy.

Viaton imperiumi – kolme kertomusta suomalaisesta yritysvastuusta
Into Kustannus/Like 2010
Nidottu, 204 sivua, ISBN 978-952-01-0514-3

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Otto Bruun/ Tampere: otto.bruun@helsinki.fi, puh. 040 7714170
Mika Rönkkö, mika.ronkko@mondediplo.fi, puh. 050 4362170

Arvostelukappalepyynnöt: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

Jaa tämä:

Into sähköistää kirjansa

Into tarjoaa lähes kaikki kirjansa sähköisinä uudessa verkkokaupassaan 12.1.2010 alkaen. Vaikka Suomessa e-kirjojen kysyntä on vielä vähäistä, uskomme tilanteen muuttuvan parissa vuodessa. Lähdemme liikkeelle ensimmäisten joukossa varautuaksemme kasvavaan kysyntään. Nykyaikainen lukijakin saa pitää pamflettinsa.

Innon e-kirjat ovat ainakin aluksi epub- ja pdf-tiedostomuodossa. Epub on avoin standardi uudelleen juoksutettavalle tekstille. Se toimii pdf-tiedostomuotoa sulavammin eikä prosessoi koko tiedostoa kerralla. Epub soveltuu erityisen hyvin luettavaksi monilta e-kirja-lukureilta ja mobiililaitteilta.

“Emme ainakaan aluksi kiusaa lukijoitamme suojaamalla kirjoja drm-tekniikalla (Digital Rights Management), sillä nykytekniikalla se tekee e-kirjasta vähemmän käytettävän ja se on helposti murrettavissa”, sanoo Into Kustannuksen toimitusjohtaja Jaana Airaksinen.

Laatukustantaminen on yhteiskunnille tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Sähkökirjojen edullisuus voi lisätä hyödyllistä tietovirtaa ja auttaa kustannusmaailmaa vastaamaan ympäristökriisiin. E-kirjojen hyödyntäminen vaatii kuitenkin laajaa keskustelua ja aloitteellisuutta, jota mekin pyrimme osaltamme edistämään.

Innon uudet nettisivut avataan 12.1.2010 kello 10.00 osoitteessa www.intokustannus.fi

Tiedotustilaisuus e-kirjoista ja uusista verkkosivuista
Tiistaina 12.1.2010 kello 13.00-14.00
Pressiklubilla (Pullman Bar, Helsingin rautatieasema).
Keskustelemassa Petri Stenman, Nina Kairisalo, Mikael Kallavuo, Milla Karppinen ja Jaana Airaksinen.
Tervetuloa!

Milla Karppinen
milla.karppinen@mondediplo.fi
puh. 050 551 3310

Jaana Airaksinen
jaana.airaksinen@mondediplo.fi
puh. 045 633 4495

 

Jaa tämä:

Innon syksy 2010 – Huippulukemista ihan kaikille joka kolkkaan.

INTO-PAMFLETIT

Anna Kontula
Näkymätön kylä
Anna Kontula muutti asumaan Olkiluotoon, Suomen viidettä ydinvoimalaa rakentavien itäeurooppalaismiesten parakkikylään. Näkymätön kylä kuvaa rakenteellisen rasismin karua arkea. Ilmestyy elokuussa.

Boris Kagarlitsky
Neukkulaan ja takaisin
Mitä Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen on tapahtunut Venäjällä, kysyy ikuinen toisinajattelija Boris Kagarlitsky lukijat vangitsevassa kirjassaan. Boris Kagarlitsky on kansainvälisesti tunnettu sosiologi ja kirjailija. Suom. Teppo Eskelinen. Ilmestyy elokuussa.

Jussi Förbom
Hallan vaara – merkintöjä maahanmuuton puhetavoista
Millaisiin sanankäänteisiin institutionalisoitunut muukalaiskammo kätketään? Hallan vaara tarttuu maahanmuuttopuheeseen konkreettisten esimerkkien avulla. Tiukka analyysi poliitikkojen puheesta. Ilmestyy syyskuussa.

Markus Himanen & Jukka Könönen
Maahanmuuttopoliittinen sanasto
“Avointa maahanmuuttokeskustelua” vaikeuttaa terminologian
sekavuus: oleskeluluvat, turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat sekoittuvat. Kirja tekee maahanmuuttopolitiikassa käytetyn kielen yleisesti ymmärrettäväksi. Inhorealistisen ankaraa tykitystä. Ilmestyy syyskuussa.

Serge Latouche
Kohti kohtuutaloutta
Puheenvuoro oikeudenmukaisen, osallistavan ja ekologisesti kestävän yhteiskunnan puolesta. Kirja kyseenalaistaa jatkuvan talouskasvun tavoittelun ja tarjoaa sille vaihtoehdoksi kohtuutaloutta. Serge Latouche on taloustieteen emeritusprofessori Pariisissa. Suom. Marja Ollila. Ilmestyy syyskuussa.

Dan Koivulaakso, Anna Kontula, Jukka Peltokoski, Miika Saukkonen & Tero Toivanen
Radikaaleinta on arki
Vaatimus tavalliseen elämään on ehkä radikaaleinta, mitä
tänään voidaan esittää. Yhä useampi haluaisi kohtuullista elämää ja ulos jatkuvan talouskasvun hullunmyllystä. Ilmestyy lokakuussa.

Rasmus Fleischer
Postdigitaalinen manifesti
Postdigitaalinen manifesti on virkistävä puheenvuoro tekijänoikeuskeskusteluun ja kurottaa reippaasti yleisen juupaseipäs keskustelun ylle. Rasmus Fleischer on tunnettu ruotsalainen bloggari ja Piratbyrån perustajajäsen. Suom. Mikael Brunila. Ilmestyy lokakuussa.

Outi Hakkarainen & Meri Koivusalo
Sairasta menoa
Terveys on kaupan tasa-arvon kustannuksella, globaali kauppapolitiikka on terveyden paradoksi. Sairasta menoa tarkastelee Etelän ja teollisuusmaiden terveydenhuollon uusia ongelmia. Ilmestyy marraskuussa.

PYSTYKORVAKIRJAT

Arkadi Babtšenko
Sodan värit
Aikamme realistisimpia sotakuvauksia. Omaelämäkerrallinen
kertomus nuoren sotilaan kokemuksista Venäjän armeijassa. Babtšenkon palkittua esikoisteosta on verrattu Isaak Babelin ja Ernest Hemingwayn suuriin sotaromaaneihin. Suom. Anu Lönnqvist. Ilmestyy elokuussa.

Anna Ljunggren & Kristina Rotkirch (toim.)
Sata makkaralaatua ja yksi idea – 11 venäläistä kirjailijaa kertoo
Raportteja kiehumispisteestä. 11 venäläistä nykykirjailijaa puhuu kirjallisesta tuotannostaan ja sen lähtökohdista. Haastateltavina mm. Boris Akunin, Viktor Pelevin, Vladimir Sorokin ja Tatjana Tolstaja. Kiehtovia tarinoita nyky-Venäjältä. Suom. Kirsti Era.

Hanna Nikkanen
Viaton imperiumi – kolme kertomusta suomalaisesta yritysvastuusta
Kun suomalaistaustaiset jättiyritykset perustavat plantaaseja Kiinaan, rakentavat televerkkoja Lähi-itään tai kaivavat kobolttia Kongon tantereesta, ne vaikuttavat lukemattomien paikallisten ihmisten kohtaloihin. Kirja purkaa yritysvastuun käsitettä esimerkkien avulla. Huikeaa luettavaa Suomen takapihasta. Ilmestyy lokakuussa.

Maude Barlow
Veden varassa – Globaali kamppailu oikeudesta veteen 
Miten on mahdollista, että maapallon elämälle kaikkein tärkeimmästä luonnonvarasta on tullut huutava pula kaikilla asutuilla mantereilla? Kirja on suunnattu jokaiselle, joka välittää planeetan tilasta, vesikriisin vaikutuksista ihmiskuntaan ja luontoon kokonaisuutena. Suom. Olli-Pekka Haavisto. Ilmestyy lokakuussa.

MUUT KIRJAT

Jussi Laitinen
Pieni suuri energiakirja – opas energiatehokkaaseen asumiseen
Ensimmäinen suomenkielinen johdatus järkevään energiankäyttöön kotona. Kuvitettu opas kertoo havainnollisesti, miten sähköä ja lämpöä voi säästää ja käyttää tehokkaasti. Pienet ja helpot toimenpiteet voivat poikia satoja euroja vuodessa. Jussi Laitinen on palkittu ympäristö- ja tiedetoimittaja. Ilmestyy elokuussa.

Jorma Lievonen
Työ, tieto ja tasa-arvo
Kun Homo Sapiens ilmestyi maapallolle, ei ihmisten välillä juurikaan ollut tulo- ja varallisuuseroja. Jälkeläiset saivat perinnöksi vain geenejä ja tietoa lähiympäristöstä. Elämä jatkui tasa-arvoisena 200 000 vuotta, mutta vuonna 2005 maailman 500 rikkainta ihmistä ansaitsi yhteensä yhtä paljon kuin 416 miljoonaa köyhintä. Mitä oli tapahtunut? Ilmestyy e-kirjana elokuussa.

Anja Portin (toim.)
Vesi kantaa
Indonesiassa suosademetsiä hävitetään öljyplantaasien tieltä, Intiassa puuvillantuotanto ehdyttää pohjavesiä, Mekongjoella patohankkeet uhkaavat miljoonien elinkeinoja. Esimerkit maailman eri puolilta kertovat, mitä tapahtuu, kun vedet valjastetaan kasvavan kulutuksen tarpeisiin. Ne kertovat myös ihmisistä, jotka ovat nousseet puolustamaan elinympäristöjään ja elämänmuotojaan, tarjoten samalla vaihtoehtoisen näkökulman veteen ja sen käyttöön. Kirja valottaa myös suomalaisten roolia globaalissa vesikriisissä. Ilmestyy marraskuussa.

LIKE/Nora Varjama
nora.varjama@like.fi
050 547 6868

INTO/Jaana Airaksinen
jaana.airaksinen@mondediplo.fi
045 6334495

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

 

Jaa tämä:

Maahanmuuttokeskustelu reloaded

Suomen Sosiaalifoorumi Helsingissä 24.04.2010 klo 12-14

Pirkanmaan sosiaalifoorumi Tampereella 21.-22.05.2010

Järjestää: Kriittisen siirtolaistutkimuksen verkosto yhdessä Rakennusliiton kanssa

Taustaa

Keskustelu maahanmuutosta Suomessa on hajanaista ja painottuu niin kutsuttujen maahanmuuttokriitikoiden argumentteihin reagointiin. Hajanaisuus ilmenee maahanmuuttajien kannalta ongelmallisten ilmiöiden käsittelemisessä yksittäistapauksina ilman, että ilmiötä tarkasteltaisiin yhteiskunnallisena ja poliittisena kokonaisuutena.

Olemme kiinnostuneet Maahanmuuttokeskustelun luomisesta, jossa pohjana on siirtolaisuuden tarkastelu kokonaisuutena ilman, että sitä tarkastellaan lähtökohtaisesti niin kutsutun kantaväestön ongelmana.

Työpajat sosiaalifoorumeissa

Haluamme avata muun muassa yksittäisten keskustelutilaisuuden kautta jatkuvan, kehittyvän diskurssin. Tilaisuudet ovat sidoksissa muihin prosesseihin, joilla pyritään avaamaan keskustelua ja lisäämään tietoisuutta siirtolaisuudesta kokonaisuutena. Avauksena tälle järjestämme kaksi työpajaa eri alojen toimijoita yhteen kokoavissa sosiaalifoorumeissa.

Suomen sosiaalifoorumissa Helsingissä tarkoitus on lähestyä teemaa /ongelmana/. Avaamme aihetta tarkastelemalla eri mekanismeja, joilla ihmisiä hallitaan maahanmuuttopolitiikan keinoin. Tässä suurena tekijänä ovat erilaiset prekaarit työsuhteet ja maahanmuuttajien asettaminen eriarvoiseen asemaan ammattinsa ja työllistymismahdollisuuksiensa perusteella. Lähestymme teemaa myös pakolaispolitiikan ja erilaisten “epäsäännöllisten” siirtolaisuuden muotojen kautta.

Pyydämme seuraavia tahoja pitämään puheenvuoroja:

  * Tutkija Mervi Leppäkorpi Alustus: Maahanmuuton suhde globalisaatioon, “vapaa liikkuvuus”

  * Tutkija Johanna Sirkiä Työsuhdeperusteinen maahanmuutto luokkakysymyksenä

  * Kati Pietarinen Pakolaispolitiikka Suomessa ja EU.n vaikutukset

  * Säilöönoton perusteet ja käytäntö Markus Himanen, Vapaa liikkuvuus -verkosto

  * Asianajaja Ville Hoikkala Lumeavioliittoepäilyt

  * Tutkija Anna Kontula Loppupuheenvuoro: Työn ja kotouttamisen suhde
    sosiologisena kysymyksenä

Pirkanmaan sosiaalifoorumin keskiössä työpajassa on suomalaisen/ eurooppalaisen maahanmuuttopolitiikan arjesta /selviytyminen./ Kiinnitämme huomiota siihen, miten vaikeaksi laki ja viranomaiskäytännöt tekevät ihmisten laillisen oleskelun ja laillisen työnteon ja muun selviytymisen.

Mika Rönkkö
mika.ronkko@mondediplo.fi
050-4362170

Jaa tämä:

N?kym?t?n kyl? viattomassa imperiumissa 28.-31.10.2010

Into-kirjailijat vastaavat kiperiin kysymyksiin Helsingin kirjamessuilla 29.-31.10.:

Miten Suomi kohtelee siirtotyöläisiä (Anna Kontula: Näkymätön kylä)? Kuka lietsoo pelkoa ja vihaa Eduskunnassa (Jussi Förbom: Hallan vaara)? Mikä erottaa monikulttuurisuuspuheen ja uusrasismin, vai erottaako mikään (Markus Himanen ja Jukka Könönen: Maahanmuuttopoliittinen sanasto)? Toimiko kännykkäfirma eettisesti rakentaessaan Iraniin mobiilinetin, joka vauhditti maan viestintävallankumousta, vai epäeettisesti liittäessään verkkoon salakuuntelujärjestelmän (Hanna Nikkanen: Viaton imperiumi)? Miten ilmastonmuutoksen voi pysäyttää omassa kodissaan? (Jussi Laitinen: Pieni suuri energiakirja)?

INNON OHJELMA KIRJAMESSUILLA

Torstai 28.10.

HELSINGIN KIRJAMESSUJEN LAVALLA
13.00 Jarna Pasanen, Marko Ulvila: Vihreä uusijako (Like)
Lava: Katri Vala

ROSEBUDIN OSASTOLLA 6D73
13.30 Jarna Pasanen, Marko Ulvila: Vihreä uusijako (Like)

Perjantai 29.10.

HELSINGIN KIRJAMESSUJEN LAVALLA
16.00 Anna Kontula: Näkymätön kylä
Lava: Mika Waltari

ROSEBUDIN OSASTOLLA 6D73
14.00 Outi Hakkarainen ja Mira Käkönen: Kenen ilmasto?
14.30 Roxana Crisologo & Johanna Suhonen: Poesia de Kartoneira (Karu Kartonera)
15.30 Teppo Eskelinen: Rahamyllyt kuriin
16.30 Anna Kontula: Näkymätön kylä
17.45 Dan Koivulaakso & Miika Saukkonen: Radikaaleinta on arki

Lauantai 30.10.

HELSINGIN KIRJAMESSUJEN LAVALLA
13.00 Jussi Laitinen: Pieni suuri energiakirja
Lava: Kirjakahvila

ROSEBUDIN OSASTOLLA 6D73
14.00 Jussi Laitinen: Pieni suuri energiakirja
15.00 Olli Tammilehto: Rahdin rikokset
16.30 Jukka Peltokoski ja Tero Toivanen: Radikaaleinta on arki

Sunnuntai 31.10.

HELSINGIN KIRJAMESSUJEN LAVALLA
11.00 Hanna Nikkanen: Viaton imperiumi – Kolme kertomusta suomalaisesta yritysvastuusta
Lava: Mika Waltari
14.00 Jussi Förbom: Hallan vaara
Lava: Katri Vala

ROSEBUDIN OSASTOLLA 6D73
11.30 Hanna Nikkanen: Viaton imperiumi – Kolme kertomusta suomalaisesta yritysvastuusta
12.00 Juha Suoranta: Piilottajan päiväkirja
14.45 Jussi Förbom: Hallan vaara
15.00 Markus Himanen ja Jukka Könönen: Maahanmuuttopoliittinen sanasto
15.30 Pentti Linkola: Isänmaan ja ihmisen puolesta

Mika Rönkkö
050 436 2170
mika.ronkko@mondediplo.fi 

Helsingin kirjamessutärpit

Helsingin Kirjamessut

Jaa tämä:

Porvoon Mahdollisuuksien tori 12.6.2010

Mahdollisuuksien tori järjestetään 12.6. klo 12-19 Porvoon Kaupunginpuistossa.

Päälavalla ilmastonmuutosteemaa laajoilta näkökannoilta tarkastelevat keskustelut vuorottelevat virkeästi musiikkiesitysten kanssa.

12.00 Avaussanat Kaj Bärlund, kaupunginhallituksen pj
12.05 Kepan terveiset torille
12.15 Musiikki – *Kosmiset*
13.00 Keskustelu – Ilmastodebatti
14.00 Musiikki – *Miikkali ja Elina*
15.00 keskustelu – Oaxacasta Saharaan
16.00 Musiikki – *Mir-O*
17.00 Musiikki – Jane From Jermaine
18.00 Musiikki – *Stilimba*
19.00 Kiitos!

-Ilmastodebatissa keskustelemassa Outi Hakkarainen, Jussi Saramo ja Eero Löytönen

-Oaxacan ja Länsi-Saharan ihmisoikeustilanteista puhumassa Anna-Reetta Korhonen ja Maima Mahamud

Kirjamaailmasta löytyy kantaaottavaan ja yhteiskunnalliseen kirjallisuuteen painottuneiden kirjakustantamoiden laaja valikoima.

Kirjaesittelyissä klo 16.30:

-Demokratian tila Aasiassa – Mikko Sauli
-Paskaduunista barrikadille – Anna-Reetta Korhonen

 

Mika Rönkkö
050-4362170
mika.ronkko@mondediplo.fi

Lisätietoa

Jaa tämä:

Boris Kagarlitsky Helsingiss? ja Neukkulaan ja takaisin -kirjan julkistaminen 2.12.

Neukkulaan ja takaisin -keskustelu & kirjan julkistaminen

Boris Kagarlitsky vierailee Suomessa ja osallistuu Neukkulaan ja takaisin -keskusteluun torstaina 2.12. kello 12.30-13.30 Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa, Unioninkatu 33 (sisäpiha). Tervetuloa!

Keskustelemassa tutkija-kirjailija Boris Kagarlitsky, tutkimusjohtaja, dosentti Markku Kangaspuro ja tutkijatohtori Suvi Salmenniemi. Keskustelun vetää toimittaja Jyrki Saarikoski. Tilaisuudessa julkistetaan myös Boris Kagarlitskyn NEUKKULAAN JA TAKAISIN -pamfletti.

Neuvostoliiton hajoamisesta on kaksikymmentä vuotta, eikä juuri mikään todellisuudessa yhdistä vanhaa sosialistista paratiisia ja nykyistä kapitalistista suurvaltaa. Silti venäläiset edelleen pitävät itseään ensisijaisesti entisinä neuvostokansalaisina, ja Venäjän uusi eliitti viittaa vanhoihin hyviin aikoihin oikeuttaakseen olemassaolonsa. Voitonpäivänä hallitus panee vuodesta toiseen pystyyn näytöksen, joka on kuin neuvostoajan sotilaallinen seremonia.

Miksi ihmeessä on näin, kysyy Boris Kagarlitsky kirjassaan. Mitä Venäjällä on vanhan vallan kaatumisen jälkeen oikeastaan tapahtunut? Miten älymystö ja taiteilijat ovat murroksesta selvinneet ja millaisia romaaneja, elokuvia ja taideteoksia he tänään tuottavat?


Boris Kagarlitsky on kansainvälisesti tunnettu sosiologi, jolla on ollut onni elää toisinajattelijana sekä Neuvostoliitossa että nyky-Venäjällä. Hän opiskeli 1970-luvulla teatterikriitikoksi Valtiollisessa teatteritaiteen instituutissa, kunnes hänet “vääränlaisen toiminnan” vuoksi erotettiin. Vuosina 1978-1982 Kagarlitsky osallistui maanalaiseen julkaisutoimintaan, minkä vuoksi hän istui kaksi vuotta vankilassa. Sittemmin hän on julkaissut useita kirjoja neuvostoliittolaisesta ja venäläisestä yhteiskunnasta. Boris Kagarlitsky on Institute of Globalisation Studies and Social Movements (IGSO) -keskuksen johtaja ja Levaja Politika -lehden päätoimittaja Moskovassa. Kagarlitsky on julkaissut useita Venäjää käsitteleviä teoksia.

Boris Kagarlitsky:
NEUKKULAAN JA TAKAISIN
Intopamfletti, nidottu, ISBN 978-952-01-0520-4
Lataa iso kansikuva

**

Tilaisuus jatkuu Boris Kagarlitskyn yleisöluennolla RUSSIA’S PRESENT CHOICES
kello 14-16, Aleksanteri-instituutti, Unioninkatu 33, Helsingin yliopisto

Vapaa pääsy. Lecture in English.

 

Kirjasta
INTO/Jaana Airaksinen, jaana.airaksinen@mondediplo.fi, 045 6334495
LIKE/Nora Varjama, nora.varjama@like.fi, 050 547 6868
Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

Yleisöluennosta
Markku Kangaspuro/Aleksanteri-instituutti
markku.kangaspuro@helsinki.fi, 050 5223393 

Jaa tämä:

DocPointin pääseminaari Rajankäyntiä ja riskinottoa la 30.1.

Ei henkilökohtaista hyötyä.
Ei omakohtaisia kytköksiä.
Ja silti toimin toisten ihmisten puolesta.
Miksi?

Vaikka lait toimisivat maahantulijoita, asunnottomia, ongelmanuoria ja prostituoituja vastaan, voivat kansalaiset toimia heidän puolestaan. Tule kuulemaan, mitä käännytettävän piilottajalla, dokumentaristilla, sijaisvanhemmalla ja sateenkaarityötä tekevällä papilla on sanottavanaan, kun aikaa on viisi minuuttia. Lopuksi paneelikeskustelu siitä, mitä yksilö voi tehdä maahantulijan puolesta sekä yleisökeskustelua.

Puheenvuoron käyttää kevään ensimmäisen pamfletin Piilottajan päiväkirja kirjoittaja Juha Suoranta. Puheenjohtajana Fifin/Voiman Hanna Nikkanen. Seminaarin yhteydessä nähdään lyhytelokuva Found (ohj. Paramita Nath, 6 min).

Tilaisuuden järjestää DocPoint yhteistyössä Into Kustannuksen ja Demos Helsingin kanssa. 

RAJANKÄYNTIÄ JA RISKINOTTOA: Puheenvuoroja maahanmuutosta, auttamisesta ja tahattomasta kansalaistottelemattomuudesta
DocPointin pääseminaari lauantaina 30.1. klo 12–14
Ateneum-sali, Ateneumin taidemuseo. Käynti Ateneuminkujan puolelta.

Tilaisuus suomeksi ja englanniksi. Tilaisuudessa myös viittomakielen tulkkaus.

Vapaa pääsy!

 

Milla Karppinen
puh. 050-5513310
milla.karppinen@mondediplo.fi

Tietoa DocPointista

Tapahtuma Facebookissa

Jaa tämä:
Jaa tämä:

Sinulle on kirjoja.

X