Uutiset

Ulkopuolisilta p??sy kielletty! Helsingin rautatieasemalla 24.5.-8.6.2010

Julistenäyttely kansainvälisestä muuttoliikkeestä ja pakolaisten arjesta Helsingin rautatieaseman länsisiivessä ja postihallissa 24.5.-8.6.2010. Vapaa pääsy.

Pakolaisten ja siirtolaisten elämän pysähtyminen ja liike ovat teemoina Helsingin rautatieasemalle nousevassa näyttelyssä.

Näyttelyssä on esillä Le Monde diplomatique -lehden pääkartografina tunnetun Philippe Rekacewiczin karttoja kansainvälisestä muuttoliikkeestä sekä muun muassa Vuoden nuoreksi lehtikuvaajaksi 2010 valitun Mikko Takkusen kuvia pakolaisten elämästä Sierra Leonessa.

Kuvien rinnalla kulkee informatiivisia tekstejä muuttoliikkeestä ja maahanmuuttopolitiikasta sekä siirtolaisten, pakolaisten ja paluumuuttajien tarinoita. Näyttelyn kartat ovat puuväripiirroksia. Niiden luonnoksenomaisuus kuvastaa rajojen luonnetta, joka on horjuva ja ristiriitainen. Valokuvat Suomen Pakolaisavun kohdemaista Sierra Leonessa, Liberiassa ja Ugandassa puolestaan kertovat pakolaisten ja paluumuuttajien arjesta ja keinoista tuon arjen parantamiseen.

80 prosenttia maailman pakolaisista asuu kehitysmaissa ja myös suurimmat siirtolaisten liikkeet ovat paikallisia. Osa siirtolaisista ja pakolaisista yrittää etsiä parempaa elämää myös kehitysmaiden ulkopuolelta. Rajat ylittävä paremman elämän tavoittelu Euroopan suljetut rajat koituvat vuosittain tuhansien ihmisten kohtaloksi.

Näyttelyn järjestävät Into Kustannus ja Suomen Pakolaisapu.

Mika Rönkkö / Into
050-4362170, mika.ronkko@mondediplo.fi

Anna-Stiina Lundqist / Pakolaisapu
040-5600772, anna-stiina.lundqvist@pakolaisapu.fi

 

Jaa tämä:

Viattoman imperiumin ymp?rill? tapahtuu

Taistelu joesta ja brasilialainen savotta
perjantaina 5.11. klo 14 Dubrovnikissa (Eerikinkatu 11)

Taistelu joesta -elokuvan ohjaaja Maria Lappalainen on seurannut Metsä-Botnian sellutehdashankkeen synnyttämää massiivista kansanliikettä Uruguayn ja Argentiinan rajalla. Hanna Nikkanen on puolestaan tutustunut Stora Enson eukalyptusplantaasien herättämään vastarintaan Brasiliassa. Miksi suomalaisella selluteollisuudella on aina sukset ristissä uusien naapuriensa kanssa?

Verikännykät: Pohjoisen vastuu Kongosta
perjantaina 12.11. klo 13 Ateneum (Rosebudin kirjakaupan aulassa)

Tuore tanskalaisdokumentti Blood in the Mobile syyttää Nokiaa Itä-Kongon verisen sisällissodan rahoittamisesta ja vaatii Kongon mineraalien asettamista boikottiin. Viaton imperiumi puolestaan varoittaa boikotin seurauksista jälleenrakennusta aloittelevalle, raaka-ainekaupasta riippuvaiselle Kongolle. Dokumenttiohjaaja Frank Poulsen ja tietokirjailija Hanna Nikkanen ovat yhtä mieltä siitä, että mineraalituotanto ja raaka-aineiden polkumyynti on sotkenut meidän pohjoisen asukkien kädet kongolaisten vereen. Johtopäätöksistä Poulsen ja Nikkanen ovat kuitenkin aivan eri mieltä.

Jaa tämä:

E-kirjat Lahden Kirjamessuilla lauantaina 20.3.

Herätys, e-kirjat tulevat! 

12.30 Lava A ja 17.00 Lava D
Suomalaiset kustantajat ovat heräämässä e-kirjoihin. Mitä ne ovat? Mihin niitä tarvitaan? Into ja Like Kustannuksen edustajat keskustelevat ja esittelevät e-kirjoja ja niiden lukemiseen tarkoitettuja laitteita. Pähkäillään tekniikkaa ja kerrotaan, mihin se taipuu ja mikä siinä vielä mättää.
Keskustelemassa Jaana Airaksinen, Nina Kairisalo, Milla Karppinen ja Petri Stenman.

Miksi pienkustantamo kustantaa e-kirjoja?

15.00 Lava A
Into Kustannus julkaisi suurimman osan kirjoistaan sähköisinä tammikuussa 2010. Mikä sai pienkustantamon ryhtymään tuumasta toimeen ennen suuria kustantamoita? Innon edustajat kertovat e-kirjatuotannostaan, valitsemastaan formaatista ja tulevaisuuden näkymistä.
Keskustelemassa Jaana Airaksinen, Nina Kairisalo, Milla Karppinen ja Petri Stenman.

Innon kirjoja on saatavilla tapahtuman ajan Rosebudin osastolta A34.

Milla Karppinen
milla.karppinen@mondediplo.fi
050 5513310

Jaa tämä:

Arkadi Babt?enkon Sodan v?rit

“Sodan värejä voi verrata sotakirjallisuuden suuriin klassikoihin, kuten Erich Maria Remarquen teokseen Länsirintamalta ei mitään uutta.” Süddeutsche Zeitung

Kirjassaan Sodan värit Arkadi Babtšenko kertoo, minkälaista on olla nuori sotilas Venäjän armeijassa. Pelkän morsetuskurssin jälkeen kahdeksantoistavuotiaat nuorukaiset lähetetään sotaan, jossa kokeneemmat sotilaat pahoinpitelevät heitä päivittäin ja jossa taistelut tšetšeenissien kanssa jättävät heihin loppuiäksi jäljet. Kirja on aikamme realistisimpia sotakuvauksia.

Neljän armeijavuoden jälkeen Arkadi Babtšenko palasi mieli hajalla Moskovaan. Päästäkseen painajaisistaan hän ryhtyi kirjoittamaan kokemuksistaan – venäläistä vastinetta yhdysvaltalaisten Vietnam-kokemuksille. Babtšenkon palkittua esikoisteosta on verrattu Isaak Babelin ja Ernest Hemingwayn suuriin sotaromaaneihin ja kirja on käännetty useille eri kielille.

Arkadi Babtšenko työskentelee Novaja Gazeta -lehden sotakirjeenvaihtajana. Anna Politkovskaja oli hänen työtoverinsa.

Kirjan on suomentanut Anu Lönnqvist.

SODAN VÄRIT
Pystykorvakirja, Like 2010, nidottu, 197 s.
ISBN: 978-952-01-0434-4
E-kirja: 978-952-5675-78-8

INTO / Jaana Airaksinen
jaana.airaksinen@mondediplo.fi
puh. 045 6334495

LIKE / Timo Forss
timo.forss@like.fi 
puh. 040 5332961

Arvostelukappaleet:
arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

Jaa tämä:

Tampereen Kirjamessut 12.2.-14.2.

Into lähtee Tampereelle. Kirjamessuihin osallistuvat muun muassa kirjailijat Juha Suoranta, Anna Kontula ja Jukka Peltokoski. Lauantaina 13.2. messut jatkuvat Kulttuuriravintola Telakalla.

Innon ohjelmaa Tampereen Kirjamessuilla:

Perjantaina 12.2.
14.00 Jarna Pasanen ja Marko Ulvila: Sustainable Futures (UM)
14.30 Jukka Peltokoski: Paskaduunista barrikadille
15.00 Tere Vadén ja ympäristövallankumous

Lauantaina 13.2.
14.00 Juha Suoranta: Piilottajan päiväkirja
16.00 Tuomas Rantanen ja Mika Rönkkö: Le Monde diplomatique. Kosmopoliittista laatujournalismia.

Sunnuntaina 14.2. 
13.00 Anna Kontula: Tästä äiti varoitti 

Ohjelma Voima-lavalla. Innon kirjoja voi ostaa Rosebudin ja Liken osastolla D122. Katso koko messuohjelma: www.tampereenkirjamessut.fi 

Kirjamessujen iltaklubi

Kulttuuriravintola Telakalla
Lauantaina 13.2. kello 18 alkaen
Liput 5 euroa
Politiikkaa ja musiikkia:
Harri Saksala ja Antero Prihan orkesteri
Wäinö Lakki
Juha Suoranta
Juha Hurme 

Mika Rönkkö
050-4362170
mika.ronkko@mondediplo.fi

Tampereen Kirjamessut
Tampereen Messu- ja Urheilukeskus
Ilmailunkatu 20
33900 Tampere 

Aukioloajat:
pe klo 11-18
la klo 10-17
su klo 10-17 

Jaa tämä:

Maahanmuuttopoliittinen sanasto julkistetaan 27.9. kello 12.30

50 sanaa rajoista ja niiden ylittämisestä

Markus Himasen ja Jukka Könösen pamfletti
MAAHANMUUTTOPOLIITTINEN SANASTO
julkistetaan maanantaina 27.9. kello 12.30-13.30 Sosiaalikeskus Satamassa, Kyläsaarenkatu 11, Helsinki. Aktivisti, kääntäjä ja vapaa kirjoittaja Eetu Viren haastattelee pamfletin kirjoittajia Markus Himasta ja Jukka Könöstä ja siirtolaisuustutkija Mervi Leppäkorpea.
Tervetuloa!

Mikä erottaa monikulttuurisuuspuheen ja uusrasismin, vai erottaako mikään? Mitä kotoutuminen oikeastaan tarkoittaa? Mikä on ulkomaalaisten säilöönottokeskus? Missä Euroopan rajat sijaitsevat nykyään ja mikä niiden merkitys on?

Markus Himasen ja Jukka Könösen Maahanmuuttopoliittisen sanaston 50 pienoisesseetä tarjoavat välineitä pelon ja hallinnan teemojen ympärillä käydyn maahanmuuttokeskustelun umpikujien purkamiseksi. Maahanmuuttopolitiikan käsitteet eivät selkene lukemalla lakeja ja asiakirjoja vaan tarkastelemalla sitä, mitä rajoilla tapahtuu.Sanasto avaa maahanmuuttopolitiikan termit ihmiskaupasta vierastyöläiseen ja passista turvapaikkaan.

Markus Himanen on vapaa tutkija, joka on perehtynyt siirtolaiskysymyksiin ja erityisesti EU:n maahanmuuttopolitiikkaan. Jukka Könönen valmistelee väitöskirjaa Suomen maahanmuuttopolitiikasta Itä- Suomen yliopistossa. Kirjoittajat toimivat aktiivisesti siirtolaisten oikeuksia ajavassa Vapaa liikkuuvuus -verkostossa.

Markus Himanen ja Jukka Könönen:
MAAHANMUUTTOPOLIITTINEN SANASTO
Intopamfletti, nidottu, ISBN 978-952-01-0518-1
Lataa iso kansikuva. 

INTO/Milla Karppinen
milla.karppinen@mondediplo.fi
050 551 3310

LIKE/Nora Varjama
nora.varjama@like.fi
050 547 6868

Arvostelukappaleet:
arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

http://www.intokustannus.fi
http://vapaaliikkuvuus.net
http://satama.org

Jaa tämä:

Ulkopuolisilta pääsy kielletty! Kartografisia tutkielmia rajoista ja muuttoliikkeest? 3.-29.11.2009

Siirtolaisten suhde rajoihin on hyvin henkilökohtainen. Rajat ovat vaarallisimpia niistä esteistä, joihin niin laittomat kuin laillisetkin siirtolaiset matkansa varrella törmäävät. Philippe Rekacewicz, maantieteilijä ja kartantekijä

Philippe Rekacewiczin karttanäyttely
Ulkopuolisilta pääsy kielletty! Kartografisia tutkielmia rajoista ja muuttoliikkeestä

Lasipalatsin aukiolla (vanhan linja-autoaseman laitureilla) 3.-29.11.2009, Helsingissä. Vapaa pääsy!

Näyttelyssä Ulkopuolisilta pääsy kielletty! Kartografisia tutkielmia rajoista ja muuttoliikkeestä ranskalainen Philippe Rekacewicz piirtää ihmisten liikeradat kartalle ja pohtii rajat ylittävän siirtolaisuuden ja pakolaisuuden problematiikkaa.

Le Monde diplomatique -laatulehden pääkartografina tunnetun Rekacewiczin näyttelyn kartat ovat puuväripiirroksia. Niiden luonnoksenomaisuus kuvastaa rajojen luonnetta, joka on horjuva ja ristiriitainen. Karttoja täydentävät tiiviit informatiiviset tekstit kansainvälisestä muuttoliikkeestä ja Rekacewiczin keräämät maahanmuuttajien tarinat. Lisäksi näyttely sisältää Suomen Pakolaisavun valokuvia ja kertomuksia pakenemaan joutuneiden ihmisten elämästä.

Turvapaikkahakemusten määrä laski Suomessa vuosina 2005-2007 roimasti, mutta kasvoi 4 035:een vuonna 2008. Kaikissa rikkaissa maissa turvapaikanhakijoiden määrä laski vuoden 2001 noin 623 000:sta 383 000:een vuoteen 2008 mennessä. Silti turvapaikanhakijoiden määrä on vain murto-osa maailman pakolaisten määrästä. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan maailmassa oli vuonna 2008 16 miljoonaa pakolaista, joista 80 prosenttia kehitysmaissa. Maansisäisiä pakolaisia on 26-200 miljoonaa ihmistä määritelmästä riippuen.

Rajat ylittävä paremman elämän tavoittelu koituu tuhansien ihmisten kohtaloksi. United-järjestö arvioi, että Euroopan porteille on viimeisten 15 vuoden aikana kuollut jo 13 250 siirtolaista. Euroopan esiraja ulottuu pitkälle maanosan rajojen ulkopuolelle: Mauritanian Nouakchottista Agadirin (Marokossa) ja Niameyn (Nigerissä) kautta Tripoliin (Libyassa). Jo keskellä autiomaata voi joutua kokemaan ratsioita ja paluukuljetuksia, tai päätyä epäviralliselle tai viralliselle leirille.

Näyttelyn järjestävät Into Kustannus, Ranskan kulttuurikeskus, Suomen Pakolaisapu ja Voima.

Lue Pakolainen-lehdessä (3/2009) julkaistu artikkeli Philippe Rekacewiczista.

Mika Rönkkö / Into
050-4362170, mika.ronkko@mondediplo.fi
Jenni Hamara / Pakolaisapu
045-1333803, jenni.hamara@pakolaisapu.fi

 

Jaa tämä:

Kasvatuspoliittiset rock-iltamat 26.11.

Kasvatuspoliittiset rock-iltamat
to 26.11. klo 20-02, 5 euroa
(Ravintola Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere)

Keskusteluissa klo 20.30 alkaen vallankumouksen pedagogiikka, mukana muiden muassa sarjakuvantekijä Lissu Lehtimaja, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen, aikuiskasvatuksen professorit Juha Suoranta ja Tapio Aittola, sekä tutkija-toimittaja Tuukka Tomperi, joka esittää Akateemisen kysymyksen.

Musiikista vastaavat TOOTHPASTE ja ATOMIC BLAST -orkesterit.

Järjestävät: Paulo Freire Research Center – Finland, Helsingin yliopiston valtio-opin laitos, Rauhanpuolustajat. Vastapaino ja Into Kustannus.

Mika Rönkkö
050-4362170
mika.ronkko@mondediplo.fi

Jaa tämä:

Kunnon kirjallisuuden joulumyyj?iset 10.12.-22.12.

Pienkustantajien joulumyyjäiset järjestetään taas Postitalolla joulukuussa. Tervetuloa tutustumaan runsaisiin kirjavalikoimiin, lahjatarjouksiin, keskustelemaan ja tapaamaan kirjailijoita!

 

Perinteiset kunnon kirjallisuuden joulumyyjäiset
10.12.-22.12.2009
Postitalon Missio-sali (sisäänkäynti pääpostin aulasta), Mannerheimintie, Helsinki

Aukioloajat:
ma-pe 11-19
la 10-17
su 12-17

 

Jaa tämä:

Elävien ajattelijoiden klubi – Syksyn 2009 teemat ja vieraat

Ma 21.9. – RAJAT / KANSALLISUUS Keskustelijat: kartantekijä Philippe Rekacewicz ja poliittisen maantieteen professori Pauliina Raento Isäntä: maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen

Ma 19.10. – TAIDE / POLITIIKKA Keskustelijat: taiteilija, professori Teemu Mäki ja ohjaaja, dramaturgi Katariina Numminen Isäntä: Voima-lehden toimitusjohtaja Tuomas Rantanen

Ma 2.11. – SEKSI / VALTA Keskustelijat: sosiologi Anna Kontula ja elokuvaohjaaja John Webster Emäntä: Fifi-verkkolehden päätoimittaja Hanna Nikkanen

Ma 30.11. – KONSENSUS / MEDIA Keskustelijat: toimittaja Johanna Korhonen ja Yleisradion pääjohtaja Mikael Jungner Isäntä: Voima-lehden toimitusjohtaja Tuomas Rantanen

 

Mika Rönkkö

puh 050-4362170
mika.ronkko@mondediplo.fi

Lipunmyynti: 
www.espoonteatteri.fi

Jaa tämä:
Jaa tämä:

Sinulle on kirjoja.