Uutiset

Innon kevään listalla Greta, Juice, Rive ja monia muita sankareita nuorille ja vähän vanhemmillekin

Innon kevään listalla Greta, Juice, Rive ja monia muita sankareita nuorille ja vähän vanhemmillekin

Into Kustannuksen kevään kirjalista on julki. Luvassa on monenlaisille lukijoille mielenkiintoista luettavaa, kuten kansantaiteilija Juice Leskisen kootut muistelmat, huippuvalmentaja Markku Kanervan oivalluksia johtamisesta, ruotsin dekkarikuningattaren Denise Rudbergin uusin Jidhoff-rikosromaani, historioisija Virva Liskin kiehtova tietokirja Santahaminan naisvankileirin selviytyjistä vuonna 1918 tai tietokirjailija Risto Isomäen uutuusteos siitä miksi ruokavalio vaikuttaa sekä ilmastoon että terveyteemme enemmän kuin mikään muu asia. Greta Thunbergin kuvitettu elämäkerta ilmestyy jo ennen joulua, mitä Into juhlii pikkujouluissa 12.12. Rosebudin myymälässä, tervetuloa!

Innon kevään 2020 kirjakatalogin voi lukea täällä:
https://issuu.com/intokustannus/docs/into_katalogikevat2020

Gretan tarina – Et ole koskaan liian pieni tekemään suuria asioita ilmestyy kauppoihin jo marraskuussa. Se on tositarina rohkeasta ruotsalaisesta ympäristöaktivististista Greta Thunbergista: toivosta, rohkeudesta ja päättäväisyydestä. Vuonna 2018 ilmastonmuutoksesta huolestunut Greta aloitti koululakon valtiopäivien päärakennuksen edessä ja vaati poliitikoilta todellisia tekoja ympäristön pelastamiseksi. Pian koululaiset Suomessa ja ympäri maailman seurasivat Gretan esimerkkiä ja toivat mielenilmauksilla äänensä kuuluviin. Kuvitettu elämäkerta sopii kaikille kouluikäisille.

Kevään avaukseksi ilmestyy myös Sankaritarinoita nuorille – Tarinoita nuorista edelläkävijöistä Gutenbergistä Greta Thunbergiin. Inspiroivassa kirjassa esitellään nuorten valitsemia edelläkävijöitä, jotka sopivat roolimalleiksi paitsi nuorille myös monille vanhemmillekin. Lukiolaiset ovat kirjoittaneet tarinoita, joissa he kertovat rohkeista esikuvistaan ja tutustuttavat lukijan uskomattomiin nuoriin eri puolilta maailmaa.

Kansantaiteilija Juice Leskinen täyttäisi 19. helmikuuta 70 vuotta, jonka kunniaksi Into julkaisee Juice puhuu – Kootut muistelmat. Toimittajat Harri Tuominen ja Waldemar Wallenius haastattelivat Juicea 1990-luvun alussa kuukausien ajan. Haastattelujen pohjalta tehtiin 40-tuntinen radio-ohjelma. Juice puhuu perustuu leikkaamattomiin, alkuperäisiin haastattelunauhoihin, joita ei koskaan aikaisemmin ole päässyt julkisuuteen. Leskinen itse pyysi nauhat viimeisinä vuosinaan 2000-luvun alussa CD-levyille poltettuna antaakseen ne uudelle vaimolleen, koska ei itse jaksanut kertoa tälle tarinaansa.

Maaliskuussa taas ilmestyy Ruotsin dekkarikuningattaren Denise Rudbergin uusi Jidhoff-romaani Kuuden metrin syvyydessä. Marianne Jidhoffista kertovan huippusuositun dekkarisarjan uusin romaani nousi viime viikolla Mitä Ruotsi lukee -listan ykköseksi ja sarjaa on myyty kotimaassaan jo yli kolme miljoonaa kappaletta. Marianne Jidhoffin fanit pääsevät sarjan itsenäisessä kuudennessa osassa kurkistamaan kullattuihin kulisseihin, joiden takana vallanpitäjät vehkeilevät ja eliitti punoo juoniaan.

Ensi kesänä tehdään historiaa, kun Suomen maajoukkue on menossa  jalkapallon EM-lopputurnaukseen Markku Kanervan johdattama. Legendaarinen jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen otti tehtäväkseen selvittää kahteen otteeseen Vuoden Valmentajaksi valitun Markku Kanervan salaisuuden. Miten syntyivät Markku Kanervan keskeiset ajatuksensa ihmisestä, voittamisesta, johtamisesta ja pelaamisesta? Tuloksena on viisas ja viihdyttävä, taattu menestysteos Markku Kanerva – Valmentaja.

Santahaminan saarella Helsingin edustalla säilytettiin tuhatta naisvankia kesällä 1918. Historiantutkija Virva Liskin Vankileirin selviytyjät tarkastelee leirin arkea ja naisten selviytymisstrategioita ihmisille tyypillisten psykologisten ominaisuuksien, kuten empatian, yhteistyökyvyn ja omaneduntavoittelun kautta. Toisten naisvankien, vartijoiden ja saarella majailleiden saksalaisten miehittäjäjoukkojen kanssa muodostetut suhteet auttoivat naiset sisällissodan jälkeisen kesän 1918 pahimman kuolleisuusjakson ylitse.

Nyt sata vuotta myöhemmin ihmisen ruokavaliossa on tapahtumassa järisyttävä muutos: yhä useampi on siirtymässä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Tuhansien uusien tutkimuksien perusteella ruokavalio vaikuttaa myös omaan terveyteemme ja eliniän odotteeseemme selvästi enemmän kuin mikään muu asia. Näennäisesti keskenään ristiriitaisten tutkimustulosten suuri määrä on kuitenkin tehnyt ruoan terveysvaikutuksista vaikeasti ymmärrettäviä. Risto Isomäen uusin tietokirja Ruoka, ilmasto ja terveys kertoo käy tiiviisti ja yleistajuisesti läpi, miten voimme vähentää päästöjämme tavoin, jotka samalla pitävät meidät terveempinä ja pidentävät elämäämme.

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@intokustannus.fi

KUTSU: Kevään kirjailijoihin pääsee tutustumaan Innon ja Rosebud booksin pikkujouluissa, jotka pidetään torstaina 12.12. Rosebudin Kolmen sepän myymälässä, jossa on ohjelmassa intokirjailijoiden haastatteluja ja keskusteluja koko iltapäivän. 

Jaa tämä:
Päämininisteri Antti Rinteen virallinen elämäkerta julkaistaan torstaina 24.10.

Päämininisteri Antti Rinteen virallinen elämäkerta julkaistaan torstaina 24.10.

Pääministeri Antti Rinteen virallinen elämäkerta, Antti Rinne – Koko tarina, julkaistaan 24.10. klo 9:00 Helsingin Akateemisessa Kirjakaupassa (osoite: Keskuskatu 1). Paikalle saapuu myös pääministeri Antti Rinne. Tilaisuus on avoin kaikille. Tervetuloa! Lue lisää tilaisuudesta täältä.

Tämän lisäksi pääministeri Antti Rinne on mukana Helsingin Kirjamessuilla. Sunnuntaina 27.10. klo 15:30 Hakaniemi-lavalla kirjan kirjoittajat Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen keskustelevat kirjasta Antti Rinteen kanssa. Samana päivänä kello 16:20-16:40 elämäkerran kirjoittajat Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen ovat haastateltavina Rosebud-osastolla 6E48 olevalla lavalla.

Kirja on ennakkotilattavissa verkkokaupastamme torstaihin 24.10. saakka. Torstain jälkeen kirja on saatavilla marketeista, kirjakaupoista ja verkkokaupastamme. Innon ystävänä saat kaikista verkkokauppamme kirjoista -20% alennuksen, myös alennetuista hinnoista. Liittymään pystyt täältä.

Matti Mörttinen & Lauri Nurmi:
Antti Rinne
Koko tarina

Antti Rinne – Koko tarina on lajissaan historiallinen kirjatapaus: yhdestäkään Suomen pääministeristä ei ole julkaistu vastaavaa teosta hänen ollessaan vallassa.

”Minusta tulee presidentti”, Rinne sanoi jo esiteininä kavereilleen. Miten hän opiskeli juristiksi niin ällistyttävän nopeasti? Entä millainen johtaja hän on?
Kirjassa päästään seuraamaan Antti Rinteen nousua sairausvuoteelta vaalitaistelun tuoksinaan ja sen voittajaksi keväällä 2019.

Pääministeri on poikkeuksellisen avoin myös yksityiselämästään, ja hänen lähipiirinsä arvioi häntä kriittisestikin. Teos piirtää tarkan kuvan Rinteen elämästä syntymästä tähän päivään. Aineisto käsittää kymmeniä tunteja Antti Rinteen ja hänen läheistensä haastatteluja.

Kirjan ovat kirjoittaneet palkitut journalistit Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen, joiden Into Kustannukselle tekemä kirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra ilmestyi syksyllä 2018. Lisäksi projektissa on ollut mukana päätoiminen tutkimusavustaja.

Jaa tämä:
Innon ohjelma Helsingin Kirjamessuilla 24.-27.10.2019

Innon ohjelma Helsingin Kirjamessuilla 24.-27.10.2019

Ohjelma:

Löydät meidät osastoilta 6g80 ja 7n150,
katso Innon kartta kirjamessuille 2019

TORSTAI 24.10.

11:00 LAURA ERTIMO: Ihme ilmat! – Miksi ilmasto muuttuu
Väritystehtäviä ja siirtokuvatatuointeja lapsille – KUMPULA, haastattelijana Taru Anttonen

11-11:20 Sankaritarinoita nuorille, haastattelussa Kallion ilmaisutaidon lukiolaiset Inka Liukkonen ja Saara Kailasalo – ROSEBUD 6E48

11:20-11:40 SALLA NAZARENKO ja JANNE SAARIKIVI: Korruptio Suomessa – ROSEBUD 6E48

12:40-13 LAURA ERTIMO: Ihme ilmat! – Miksi ilmasto muuttuu – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Taru Anttonen

13:30-14 TARU ANTTONEN: Sankaritarinoita (kaikille) – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Camilla Gabrielsson

14-14:30 Solarpunk – toivon tieteiskirjallisuutta
Paneelissa RISTO ISOMÄKI, TARU KUMARA-MOISIO, MIA MYLLYMÄKI, VESA SISÄTTÖ –
PUNAVUORI

16:00-16:30 Korruptio Suomessa
JARNO LISKI, SALLA NAZARENKO, VENLA MÄNTYSALO ja ERKKI LAUKKANEN kertovat mitä on suomalainen korruptio samannimisen tietokirjansa pohjalta. – HAKANIEMI

16:40-16:55 PENTTI SAINIO: Punaisia tappamassa – Nuoren valkoisen Osmo Selinheimon sota 1918 – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Teemu Matinpuro

17:00-17:30 PENTTI SAINIO: Punaisia tappamassa – Nuoren valkoisen Osmo Selinheimon sota 1918 – SUOMENLINNA, haastattelijana tietokirjailija, politiikan toimittaja Lauri Nurmi

17:00-17:30 DENISE RUDBERG: Kun Kello lyö viisi – SENAATINTORI, haastattelijana vastikään Kovakuorinen-kirjansa julkaissut Eveliina Talvitie

17:00-17:30 INDREK HARGLA: Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru – PUNAVUORI, haastattelijana Virpi Hämeen-Anttila

17:00-17:30 Kuinka kertoa ilmastonmuutoksesta lapsille?
Haastattelussa LAURA ERTIMO (Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu), JENNA KUNNAS ja MIKKO PELTTARI (Näkymätön myrsky) – HAKANIEMI, moderaattorina Mika Rönkkö

17:30-18 ERICA ÅBERG JA IIDA KUKKONEN: Ulkonäköyhteiskunta – Ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa – KRUUNUNHAKA, haastattelijana Mika Rönkkö

18-18:20 DENISE RUDBERG: Kun kello lyö viisi – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Eveliina Talvitie

18:00-18:30 Kirjat ja kapinahenki Venäjällä
ROMAN SENTšIN
kertoo venäläisen uuden realismin avain-romaaneistaan Pato ja Jeltyševit – SUOMENLINNA

PERJANTAI 25.10.

10:40-11 LEO STRANIUS: Ekoistin muistelmat – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Mika Rönkkö

11-11:20 ANTTO TERRAS: Tallinnan tappajat – Viron veriset vuodet – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Camilla Gabrielsson

12:00 RISTO ISOMÄKI: Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen – KRUUNUNHAKA, haastattelijana vastikään Ekoistin muistelmat -kirjansa julkaissut Leo Stranius

12-12:20 ELISA AALTOLA ja RIIKKA KAIHOVAARA Villi luonto vai ihmiseläinluonto? – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Laura Niemi-Pynttäri

12:30 Tähdet meren yllä – Suomalaisen tangon tarina
TIMO KALEVI FORSS
ja tangolaulaja KYÖSTI MÄKIMATTILA keskustelevat tangosta – ESPLANADI, haastattelijana Tuomas Rantanen

12:30 Villi luonto vai ihmiseläinluonto
ELISA AALTOLA (Häpeä ja rakkaus) ja RIIKKA KAIHOVAARA (Villi ihminen)
keskustelevat uutuuskirjoistaan – LONNA, haastattelijana Laura Niemi-Pynttäri

13:00 ANTTO TERRAS: Tallinnan tappajat – Viron veriset vuodet – SUOMALAISEN KIRJAKAUPAN OSASTO 6F50, haastattelijana Camilla Gabrielsson

13:30 INDREK HARGLA: Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru – SUOMALAISEN KIRJAKAUPAN OSASTO 6F50, haastattelijana Camilla Gabrielsson

13:30 RISTO ISOMÄKI: Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen – AKATEEMISEN KIRJAKAUPAN OSASTO 6C50, haastattelijana Leo Stranius (Ekoistin muistelmat)

14-14:20 Tähdet meren yllä – Suomalaisen tangon tarina
TIMO KALEVI FORSS
ja tangolaulaja KYÖSTI MÄKIMATTILA keskustelevat tangosta – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Tuomas Rantanen

14:20-14:40 JOUKO AALTONEN JA SEPPO SIVONEN: Orjia ja isäntiä – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Mika Rönkkö

14:40-15 NINA HONKANEN: Pohjakosketus – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Camilla Gabrielsson

15:00 ANTTO TERRAS: Tallinnan tappajat – Viron veriset vuodet – PUNAVUORI, haastattelijana Marko Hautala

15.00-15:20 RISTO ISOMÄKI: Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen –ROSEBUD 6E48, haastattelijana Leo Stranius

16:20-16:40 INDREK HARGLA: Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Camilla Gabrielsson

16:30 Kolonialismin pitkät varjot
Haastattelussa JOUKO AALTONEN JA SEPPO SIVONEN (Orjia ja isäntiä) ja ANTTI KUJALA (Kivenmurskaajat). – KRUUNUNHAKA, haastattelijana Laura Niemi-Pynttäri

17:00 MIA HAGLUND ja JOHANNES EKHOLM: Työstäkieltäytyjän käsikirja – KALLIO

17:20-17:40 AURA KOIVISTO: Mies ja merilehmä – Luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokas merimatka – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Mika Rönkkö

18:00 DENISE RUDBERG: Kun kello lyö viisi – SUOMALAISEN KIRJAKAUPAN OSASTO 6F50, haastattelijana Eveliina Talvitie

18:00 JESSICA HAAPKYLÄ: Meren tarina – Meribiologin tutkimusmatka Arktikselle – KRUUNUNHAKA, haastattelijana Riikka Kämppi

18-18:20 KAI SADINMAA: Kuolleiden kirja – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Camilla Gabrielsson

18:40-18:55 E.L. KARHU ja SAARA TURUNEN: Tavallisuuden aave ja Prinsessa Hamlet – Näytelmät kirjallisuutena – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Mika Rönkkö

19:00 Tavallisuuden aave ja Prinsessa Hamlet – Näytelmät kirjallisuutena
E.L. KARHU ja SAARA TURUNEN
keskustelevat näytelmäkirjallisuudesta, tekijyydestä, sukupuolesta, vallasta ja ystävyydestä. – TÖÖLÖ

19-19:20 EEVA PARK: Viimeisellä rajalla – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Sanna Immanen

19:30 EEVA PARK: Viimeisellä rajalla –  SUOMENLINNA, haastattelijana Anja Snellman

LAUANTAI 26.10.

10:20-10:40 VLADA LAUKKONEN ja MARIA VON KÜGELGEN: Kaikki koodaa – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Tiina Saarelainen

10:40-11 MAIJA SARASTE: Radio-Mikro – Kaikkea antennin ja maan väliltä 1946-1992 – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Mika Rönkkö

11-11:20 TOMMI TAKKUNEN: Tulevaisuus kuuluu bingoemännille – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Julia Pajunen

11:30 HEINI STRAND: Hyvä verse – Suomiräpin naiset – KALLIO

12:00 KIRJAKALLION PANEELI: Sanat, jotka muuttavat maailmaa
REBEKKA KUUKKA, HEINI STRAND, KARRI MIETTINEN ja NATALIA KALLIO – KALLIO

13-13:30 Yle Kioski: Ilmastonmuutos pilasi mielikuvituksemme Keskustelemassa SUVI AUVINEN, MARKUS HOTAKAINEN JA AURA KOIVISTO – KRUUNUNHAKA

16:20-16:40 HEIKKI HIILAMO, TAPANI BROTHERUS JA LYSA BROTHERUS: Näkymättömät sankarit – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Mika Rönkkö

16:30 NINA HONKANEN: Pohjakosketus – Akateemisen Kirjakaupan osasto 6c50, haastattelijana Camilla Gabrielsson

17:00 Signeeraamassa ARNE DAHL: Äkkisyvä – ROSEBUD 6E48

17:00 Ranskan muuttuva vasemmisto
JORMA TURUNEN (Ranskan vasemmiston tarina)
ja ANNASTIINA HEIKKILÄ (Miksi Ranska raivoaa?) keskustelevat uutuuskirjoistaan – KRUUNUNHAKA, haastattelijana Iida Simes

17:30 PAULA HIRSJÄRVI, MARIANNA NORRING ja LAURA UOTILA: Eläinkokeet Suomessa – KALLIO

18:30 NINA HONKANEN: Pohjakosketus – HAKANIEMI, haastattelijana Markus Leikola

18:30 Näkymättömät sankarit – Suomalaisten salainen apu Chilen vallankaappauksen uhreille
Haastattelussa HEIKKI HIILAMO, TAPANI BROTHERUS ja LYSA BROTHERUS – KRUUNUNHAKA, haastattelijana Ari Turunen

SUNNUNTAI 27.10.

10:40-11 SILVO KAASALAINEN: Sote hallinnon himmeleissä – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Mika Rönkkö

11-11:20 MARIANNE KISKOLA: Toiskan filosofia – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Juha Roiha

11:20-11:40 EVELIINA TALVITIE: Kovakuorinen – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Riikka Kämppi

12:00 EVELIINA TALVITIE: Kovakuorinen – HAKANIEMI, haastattelijana Harri Moisio

12:00 ARNE DAHL:  Äkkisyvä – PUNAVUORI, haastattelijana Iida Simes

13:20-13:40 ARNE DAHL: Äkkisyvä – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Iida Simes

13:30 ARI TURUNEN: Mulkerot – Patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja – KRUUNUNHAKA, haastattelijana Eveliina Talvitie

14:00 ARNE DAHL: Äkkisyvä – Suomalaisen Kirjakaupan osasto 6f50, haastattelijana Iida Simes

14:20-14:40 PAULI KOPU: Media television jälkeen – ROSEBUD 6E48

14:30 Psykopatian historiaa Suomessa
Keskustelemassa KARI HÄKKINEN (Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus) ja KATARIINA PARHI (Sopeutumattomat) – KRUUNUNHAKA, haastattelijana Camilla Gabrielsson

15:20-15:40 ARI TURUNEN: Mulkerot – Patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Camilla Gabrielsson

15:30 ANTTI RINNE, LAURI NURMI ja MATTI MÖRTTINEN: Antti Rinne – Koko tarina – HAKANIEMI, haastattelijana Jaana Airaksinen

16:20-16:40 LAURI NURMI ja MATTI MÖRTTINEN: Antti Rinne – Koko tarina – ROSEBUD 6E48

16:40-17 KARI HÄKKINEN (Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus) – ROSEBUD 6E48, haastattelijana Camilla Gabrielsson

Löydät meidät osastoilta 6g80 ja 7n150
TERVETULOA!

Jaa tämä:

Helsingin Kirjamessuilla joukkorahoitetaan teknologiataitoja ja lukiolaisten kirjahanketta

Helsingin Kirjamessuilla käynnistyy kaksi mesenaattikampanjaa loka-marraskuun ajaksi. Ensiksi messutorstaina 24.10. alkaa Sankaritarinoita nuorille -kirjan mesenaattikampanja. Kallion ilmaisutaidon lukiolaiset kyllästyivät siihen, että tämän päivän esikuvat ovat aikuisten sanelemia. He päättivät valita omat sankarinsa ja kirjoittaa heidän tarinansa. Messulauantaina 26.10. käynnistyy myös toinen mesenaattikampanja, jonka tarkoitus on lahjoittaa keväällä 2020 julkaistava Kaikki koodaa -kirja kaikille Suomen lukioiden toisen vuoden opiskelijoille.

Into Kustannus julkaisee keväällä 2020 Kaikki koodaa -kirjan, joka toimii monipuolisena kompassina teknologia-alalle. Se tarjoaa vastauksia siihen, mitä koodaaminen on, mitä hyötyä ohjelmistojen ymmärtämisestä on työelämän kannalta ja mikä merkitys teknologiataidoilla on muuttuvassa työelämässä, jossa IT laajenee kaikille toimialoille.

Koska aihe on äärimmäisen tärkeä erityisesti nuorille, jotka miettivät, mitä lähtisivät opiskelemaan tulevaisuudessa, haluamme lahjoittaa kirjan jokaiselle Suomen lukion toisen vuoden opiskelijalle. Yksityiskohtaisia oppikirjoja eri ohjelmointikielistä ja tietotekniikan osa-alueista on jo paljon. Suomessa on kuitenkin huutava pula kirjasta, joka tarjoaa ymmärrettävän yleiskuvan alasta ja siihen liittyvistä ajankohtaisista ilmiöistä.

Kaikki koodaa täyttää tämän aukon. Se selittää helppotajuisesti ja innostavien kuvien avulla pääpiirteet monesta teknologiaosaamiseen liittyvästä asiasta ohjelmistokehityksestä robotiikkaan. Kirjasta hyötyvät sekä uusia työmahdollisuuksia etsivät että he, jotka oman työn digitalisoitumisen vuoksi haluavat ymmärtää alaa paremmin. Kirjaa varten on haastateltu lukuisia henkilöitä muun muassa FuturiceltaAccenturelta ja Teliasta. Henkilötarinat kannustavat nuoria panostamaan teknologiataitoihin silloinkin, kun varsinainen mielenkiinto on esimerkiksi lääketieteessä tai kieltenopetuksessa.

Kirjoittajat Maria von Kügelgen ja Vlada Laukkonen päätyivät molemmat ohjelmistoalan työtehtäviin teknologia-alan ulkopuolelta. Nykyään von Kügelgen työskentelee legal tech -tehtävissä ja Laukkonen web designerina ja digiviestintäsuunnittelijana. Uranuurtajat ovat mukana Mimmit koodaa ‑liikkeessä, jota Laukkonen ollut käynnistämässä. Kirjoittajien tavoitteena oli kirjoittaa sellainen teos, jonka he olisivat itse halunneet lukea matkansa alkuvaiheessa – tai myöhemminkin.

Kaikki koodaa -mesenaattikampanja käynnistyy Helsingin Kirjamessuilla lauantaina 26.10. Kirjan kirjoittajat Maria von Kügelgen ja Vlada Laukkonen saapuvat haastatteluun Rosebud-osastolla 6e48 olevalle lavalle klo 10.20.

Lisätietoja mesenaattikampanjasta voit lukea täältä.

Tämän lisäksi Helsingin Kirjamessuilla alkaa toinenkin mesenaattikampanja, jossa äänen ottavat kolmekymmentä Kallion ilmaisutaidon lukion lahjakasta opiskelijaa. Lukiolaiset kyllästyivät siihen, että tämän päivän esikuvat ovat aikuisten sanelemia. He päättivät valita omat sankarinsa ja kirjoittaa heidän tarinansa. Syntyi ajatus kirjasta Sankaritarinoita nuorille.

Kirja vastaa huutavaan pulaan, joka Suomessa vallitsee nuorille tarjottavista roolimalleista. Kirjailijaliiton jäsenten keski-ikä on 58+ ja suomalainen esikoisromaani julkaistaan keskimäärin 36-vuotiaana. Onko siis ihme, että nuorten on vaikea löytää kirjallisuudesta aidosti samaistuttavia roolimalleja? Sankaritarinoita nuorille – Tarinoita nuorista edelläkävijöistä Gutenbergistä Greta Thunbergiin kertoo 30 sankaritarinaa nuorten näkökulmasta, heidän äänellään. Kaikki nuorten sankarit ovat rohkeita oman tiensä kulkijoita kehopositiivisuusaktivista huippufyysikkoon. Huomionarvoista on, että kaikki kirjoittajien valitsemat sankarit ovat tehneet jotain ihailtavaa jo nuorena. Nuorin USA:n edustajainhuoneeseen valittu nainen Alexandria Ocasio-Cortez ja WikiLeaks-vuotaja Chelsea Manning ovat esimerkkejä heidän valitsemistaan sankareista. Heitä yhdistää ennakkoluulottomuus ja aitous tehdä omaa juttua välittämättä vihapuheesta ja vastustajista. Kukaan ei ole liian pieni tekemään suuria tekoja.

Sankaritarinoita nuorille -mesenaattikampanja käynnistyy Helsingin Kirjamessuilla torstaina 24.10. Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelijoita saapuu haastatteluun Rosebud-osastolla 6e48 olevalle lavalle klo 11.

Loka-marraskuun aikana pyörivän Sankaritarinoita nuorille -mesenaattikampanjan tarkoituksena on rahoittaa kirjan laadukas toteuttaminen ja palkkiot ahkerille lukiolaisille. Mesenaattikampanjaan pääset tutustumaan täältä.

Kirjailijakuva: Klaus Welp.

Jaa tämä:

Yhdysvaltalaiset tutkijat ehdottavat napa-alueiden sulamisen pysäyttämistä tuulimyllyjen avulla

Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa -romaanissa esittämästä ajatuksesta on tullut yksi ihmiskunnan vakavasti otetuista hätävarasuunnitelmista. Yhdysvaltalaiset tutkijat esittävät, että Jäämeren kelluvien jäiden, Grönlannin mannerjäätikön sekä pohjoisten ikirouta-alueiden ja merenpohjan metaaniklatraattien sulaminen voitaisiin estää pystyttämällä merijäälle 10 miljoonaa pientä tuulimyllyä. Tuulimyllyt pumppaisivat talvisin jään alta vettä, niin että se jäätyisi. Tällöin kelluvien merijäiden paksuus ja pinta-ala kasvaisivat. Suurempi osa Jäämerestä pysyisi jäiden peittämänä ja voimakkaasti heijastavana läpi kesän.

Maailman johtaviin yleistajuisiin tiede- ja teknologialehtiin kuuluva New Scientist nostaa idean näkyvästi esille 31. elokuuta ilmestyneessä numerossaan.

Rowan Hooperin kirjoittama artikkeli Arctic rescue squad toteaa, että arktisten alueiden soista, ikiroudasta ja merenpohjan klatraattiesiintymistä voi pian vapautua niin paljon hiilidioksidia ja metaania, että ihmisen omat päästöt saattavat muuttua merkityksettömiksi.  Lisäksi jään peittämien alueiden supistuminen lämmittää ilmastoa voimakkaasti.  Arktisten alueiden suilamista ei kuitenkaan välttämättä enää ole mahdollista pysäyttää vain päästöjä vähentämällä, vaan se saattaa edellyttää myös toisenlaisia toimenpiteitä.  

New Scientistin artikkeli luonnostelee kolme erilaista hätävarasuunnitelmaa ja nostaa jääpeitettä vahvistavat ja laajentavat tuulimyllyt varteenotettavimmaksi vaihtoehdoksi. New Scientistin mukaan vettä jääkannen alta ylös pumppaavia tuulimyllyjä on hiljattain ehdotettu hätäratkaisuksi myös Etelämantereen sulamiseen.

Ajatuksen on esittänyt ensimmäisenä kirjailija Risto Isomäki vuonna 2005 ilmestyneessä, kymmenelle kielelle käännetyssä romaanissaan Sarasvatin hiekkaa (Tammi, 2005).  New Scientistin juttu ei mainitse, että idean ensiesiintyminen on tapahtunut tieteisromaanissa jo 14 vuotta aikaisemmin.  

Isomäen romaanissa hallitukset yrittävät pysäyttää arktisten alueiden sulamisen 200 000 suuren, vahvistetuille merijäälautoille pystytetyn tuulimyllyn avulla. Steve Deschin ja muiden Arizonan yliopiston tutkijoiden ehdottama hanke puhuu kymmenestä miljoonasta pienemmästä tuulimyllystä.

”Kaksi noihin aikoihin esittämistäni B-suunnitelmista, joiden avulla arktisten alueiden sulaminen voitaisiin hätätilassa pysäyttää, on nyttemmin noussut tiedeyhteisön piirissä varteenotettaviksi luokiteltujen ehdotusten joukkoon”, sanoo Isomäki. ”Toinen on ylimääräisen merijään tuottaminen tuulimyllyjen avulla ja toinen on pohjoisten metsien heijastavuuden parantaminen lehtipuiden ja lehtikuusien osuutta lisäämällä sekä kasvattamalla metsissä suuria puita aiempaa harvemmassa.”

”Tärkein tuolloin tekemäni ehdotus eli talviaikaisen pilvipeitteen vähentäminen napa-alueilla on valitettavasti edennyt selvästi takkuisemmin.  Tiedeyhteisö puhuu edelleen pelkästään pilvipeitteen lisäämisestä ja pilvien muuttamisesta voimakkaammin heijastaviksi, vaikka napa-alueilla talviaikaisen pilvipeitteen vähentämisellä olisi vielä paljon suurempi viilentävä vaikutus.  En tiedä miksi tämä idea lyö itsensä läpi niin hitaasti.  Ehkä talvisten pilvien lämmittävä vaikutus on itsestään selvyys ainoastaan ihmisille, jotka elävät hyvin kaukana pohjoisessa. Kuten suomalaisille”, pohtii Isomäki.

Isomäen viimeisin kirja Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen (Into, 2019) keskittyy suomalaisten yritysten, yliopistojen ja kansalaisjärjestöjen kansainvälisesti merkittäviin ilmastoprojekteihin. Isomäki kirjoittaa parhaillaan myös Vedenpaisumuksen lapset -nimistä romaania, joka on ”eräänlainen jatko-osa” Sarasvatin hiekalle.

Risto Isomäki (s. 1961) on laaja-alainen ja arvostettu kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti. Hän on julkaissut yli 20 romaania ja tietokirjaa. Sarasvatin hiekkaa (Tammi 2005) oli Finlandia-ehdokas ja voitti Tähtivaeltaja- ja Kiitos kirjasta -palkinnot. Romaanista tehty sarjakuva voitti Sarjakuva-Finlandian. Isomäen kirjoja on käännetty lähes 20 kielelle, ja hänelle on myönnetty myös European Science Fiction Associationin palkinto.

Risto Isomäki kertoo, miten Suomi voi auttaa koko maailmaa vähentämään päästöjään ja tulla kansainväliseksi sankariksi Turun Kirjamessuilla huomenna perjantaina 4.10. kello 13.50 Jukola-salissa.

Jaa tämä:
Häpeä ja rakkaus & Ulkonäköyhteiskunta ilmestyvät Turun kirjamessuilla

Häpeä ja rakkaus & Ulkonäköyhteiskunta ilmestyvät Turun kirjamessuilla

Turun kirjamessuilla julkistetaan perjantaina kaksi populaaria, yhteiskuntatieteellistä teosta: Elisa Aaltolan Häpeä ja rakkaus – Ihmiseläinluonto pohtii, mikä on tunteiden rooli ilmastonmuutoksen, lajisukupuuton ja eläinteollisuuden aikakaudella. Ulkonäköyhteiskunta – Ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa ruotii ulkonäön ja elämässä menestymisen välistä yhteyttä yhteiskunnassa.

Elisa Aaltolan tietokirjassa Häpeä ja rakkaus -ihmiseläinluonto erityisen huomion kohteena ovat häpeä ja rakkaus luonto- ja eläinsuhteessa: mikä näiden tunteiden rooli on ilmastonmuutoksen, lajisukupuuton ja eläinteollisuuden aikakaudella?

Häpeä ja rakkaus ovat voimakkaita moraalitunteita, joista kuitenkin tiedetään vähän: kirja toimiikin yleisenä johdatuksena häpeän ja rakkauden sekä kipuisiin että mahdollistaviin maastoihin. Ilmastonmuutosta ja lajien massasukupuuttoa voi olla itsekunkin vaikea kohdata, mihin häpeä saattaa vaikuttaa. Länsimaisessa luonto- ja eläinsuhteessa onkin paradoksaalista, että eläimiä sekä syödään että rakastetaan yhä enemmän. Elisa Aaltola ruotii kirjassa muun muassa ”lajihäpeän” käsitettä sekä uudenlaisia eläin- ja luontorakkauden muotoja.

Elisa Aaltola on Turun yliopistossa työskentelevä filosofi, joka on keskittynyt eläin- ja ympäristöfilosofiaan sekä moraalipsykologiaan. Hän on julkaissut kymmeniä tieteellisiä artikkeleita sekä useita kansainvälisiä kirjoja. Aaltolan suomenkielisiin kirjoihin lukeutuvat Empatia – Myötäelämisen tiede (yhdessä Sami Kedon kanssa), Eläimet yhteiskunnassa (toim. yhdessä Sami Kedon kanssa), Johdatus eläinfilosofiaan (toim.) ja Eläinten moraalinen arvo.

Elisa Aaltola puhuu Turun kirjamessuilla perjantaina 4.10. kello 14:50 Onverva-salissa ja kello 15:30 Tieto-lavalla.

Ulkonäköyhteiskunta – Ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa taas ruotii ulkonäön ja elämässä menestymisen välistä yhteyttä suomalaisessa yhteiskunnassa. Osaatko arvata, kuinka monta kuukautta suomalainen nainen viettää peilin edessä elämänsä aikana? Entä mies? Kuinka paheksuttua mahtaakaan olla ulkonäön hyödyntäminen palkkaneuvotteluissa?

Kirja tarjoaa tilastotietoa ja tositarinoita aiheesta. Kirjoittajat kutsuvat lukijan pohtimaan kanssaan ulkonäköpääoman kasaamista ja hyödyntämistä ja siitä luopumista. Käsitellyksi tulevat niin ulkonäköön kohdistuvan kulutuksen mielekkyys ja mielettömyys kuin ulkonäön merkitys pari­suhteessa, työelämässä ja ystävyyssuhteissa. Hyväksytyn ulkonäön määrittelyä tarkasteltaessa media saa osansa, mutta keskustelua käydään ennen kaikkea ulkonäölle annettujen merkitysten määrittelystä erilaisissa sosiaalisissa ympäristöissä.

Kirjan ovat kirjoittaneet turkulaiset taloussosiologit dosentti Outi Sarpila, VTM Iida Kukkonen, VTM Tero Pajunen ja VTM Erica Åberg. Lisäksi mediatutkija FM Kaisu Hynnä on kirjoittanut luvun mediasta ulkonäön normittajana. Kirjan julkistus Turun kirjamessuilla sunnuntaina 6.10. kello 13:35 Onerva-salissa.

Jaa tämä:

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Anna Kontulalle teoksestaan Eduskunta – Ystäviä ja vihamiehiä

Yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologi Anna Kontulalle on myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto teoksestaan Eduskunta – Ystäviä ja vihamiehiä. Onneksi olkoon!

Palkinnon perustelut ovat:
Anna Kontulan teos EduskuntaYstäviä ja vihamiehiä on tiiviisti kirjoitettu kuvaus, joka esittää sisäpiiristä käsin, mitä suomalaisen demokratian ytimessä, eduskunnassa, tapahtuu.

Teos päästää tavallisen kansalaisen kulissien taakse sellaisen tiedon piiriin, jota ei löydä tiedotusvälineistä eikä asiakirjoista. Kirja kertoo kansanedustajien työtä määrittävistä hiljaisista säännöistä, eduskunnan tavoista ja nokkimisjärjestyksestä. Se havainnollistaa selkeillä esimerkeillä, kuinka kansanedustajan elämänhallinta, perhe ja parisuhde joutuvat työssä koetukselle. Kirjassa käsitellään eduskuntaan pääsemistä ja siellä pysymistä, kansanedustajan tuloja ja etuja, sekä verkostojen ja tiedon merkitystä päätöksenteossa.

Tutkija Anna Kontula on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011 lähtien. Kirjassaan EduskuntaYstäviä ja vihamiehiä Kontula tekee sosiologisia havaintoja yhteisössä, jonka täysivaltainen jäsen hän myös itse on. Lisäksi hän haastattelee 16 kansanedustajaa, jotka kertovat paineistaan eduskuntatyössä. Kirja ei kuitenkaan ole konfliktikeskeinen valtatutkimus vaan kansantajuinen kuvaus eduskunnan ryhmädynamiikasta.

Anna Kontulalla on taito yhdistää tutkijan ammattitaitoinen katse työhönsä kansanedustajana. Teoksessaan hän purkaa kuvitelmia eduskuntatyöstä pelkkänä kahvinjuontina ja äänestysnapin painamisena ja kohdistaa katseensa syvemmälle edustuksellisen demokratian toteuttamiseen työpaikassa nimeltään Eduskunta. Teos on tutkijan ja kokijan kertomus siitä, miten 200 kansanedustajan pienoismaailma toimii ja säilyy työkykyisenä.”

Anna Kontulan aikaisempia teoksia ovat mm. Tästä äiti varoitti (2009), Näkymätön kylä (2010), Mistä ei voi puhua: Kirja uskosta ja uskonnosta (2012), Kirjeitä oikealle (2014) ja Luokkalaki (2016). Tällä hetkellä Kontulalla on tekeillä teos Pikkuporvarillisuus aikamme vitsauksena.

Kuva: Klaus Welp

Jaa tämä:
Lasten tietokirja Ihme ilmat! valloittaa maailmaa

Lasten tietokirja Ihme ilmat! valloittaa maailmaa

Laura Ertimon & Mari Ahokoivun Ihme ilmat! -kirjan oikeudet on myyty Ruotsiin ja Viroon. Lajissaan ensimmäinen, lapsille suunnattu tietokirja ilmastonmuutoksesta julkistetaan suomeksi lauantaina 28.9. Ihme ilmat! vastaa lasten kiperiin kysymyksiin ilmastonmuutoksesta ja kertoo, miten voimme pistää sille yhdessä hanttiin.

Kauden odotetuimman lasten tietokirjan Ihme ilmat! julkaisee Ruotsissa arvostettu lastenkirjakustantamo Rabén & Sjögren ja Virossa Eesti Raamat. Ulkomaisten oikeuksien myynnistä vastaa kirjallisuusagentuuri Elina Ahlbäck Literary Agency. Suomenkielinen kirja julkistetaan lauantaina 28.9. Akateemisen Kirjakaupassa Lasten karnevaaleilla.

Ihme ilmat -kirjassa kaksi nokkelaa kaverusta Lotta ja Kasper, kyllästyvät vanhempiensa vältteleviin vastauksiin kummista keleistä. He päättävät selvittää, mistä ilmaston muuttumisessa todella on kyse. Lotta ja Kasper lähettävät viestiä maailmalle:

Subject: How do you explain climate change?

Hi!
How’s it going? A long, hot summer is coming to an end here, and school has already started. But is there any point going to school if it and everything else might be drowned in a flood in less than a hundred years? Maybe—it depends on what schools teach!
We were thinking that first we need to imagine a better future and then make it happen. We know that you’re already seeing climate change where you are, and there’s a lot of trouble coming during our lifetimes if we don’t act now.
But what do you hope for? What will your home be like in 2050 if we do everything we can to prevent climate change? Then we’ll be our parents’ age, so super old! :D

Sincerely,
Lotta and Kasper from Finland

Laura Ertimon & Mari Ahokoivun Ihme ilmat! on topakka ja toiveikas lasten tieto­kirja siitä, miten ihminen aiheuttaa ilmastonmuutoksen ja mitä me voimme tehdä paremman tulevaisuuden puolesta. Samalla se vinkkaa, miten ihan jokainen pystyy treenaamaan omia ilmastotaitojaan ja elämään niin, ettei hiilidioksidi pöllyä joka käänteessä. Ilmaston­muutoksen pinteestä ei kuitenkaan selvitä pelkillä arjen nikseillä. Siksi tämä kirja kertoo innostavasti myös yhdessä tekemisen voimasta.

Laura Ertimo (s. 1977) on maantieteilijä ja tietokirjailija. Teoksissaan hän kutoo oivaltavasti yhteen tarkat faktat ja mieltä kutkuttavat tarinat. Ertimon tietokirjat ovat herättäneet paljon huomiota myös ulkomailla. Mari Ahokoivu (s. 1984) on Kööpenhaminassa asuva kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hänen kynästään ovat syntyneet muun muassa sarjakuvaromaani ­Oksi, lastensarja Sanni & Joonas ja ranskalainen elefantti Lola Olifante.

Katso lukunäyte kirjasta (sivut 2-5, 20-23):

Jaa tämä:
Matti Rinteen Kulttuuritoimittaja julkistetaan 30.9. kello 16:30

Matti Rinteen Kulttuuritoimittaja julkistetaan 30.9. kello 16:30

Matti Rinne oli Ilta-Sanomien vastaava kulttuuritoimittaja kolmekymmentä vuotta. Hänellä oli erinomainen näköalapaikka kuohuvaan kulttuurielämään 1960-luvulta lähtien aikaan, jota värittivät kirjasodat, teatterielämän kahinat, kulttuurielämän politisoituminen ja monet muut koko Suomea puhuttaneet tapahtumat.

Rinteen monivaiheinen ura vei hänet Harry Belafonten edustajaksi Kongon Brazzavilleen, kirjailijain rauhankongressiin Sofiaan, käsikirjoittamaan Risto Jarvan elokuvaa ja tapaamaan Ranskan uuden romaanin äitiä Nathalie Sarrautea. Kulttuuritoimittaja – Kurkistus elettyyn on kiehtova katsaus poikkeuksellisen uran tehneen miehen elämään ja ajatuksiin.

Lehtimiesuransa lisäksi Rinne on kirjoittanut useita tietokirjoja ja toiminut Suomen sanomalehtimiesyhdistyksen, Suomen arvostelijain liiton ja Kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiilan puheenjohtajana.

Matti Rinteen Kulttuuritoimittaja – Kurkistus elettyyn julkistetaan Rosebudin Kolmen sepän kirjakaupassa maanantaina 30.9. kello 16:30.

Jaa tämä:
Jaa tämä:

Sinulle on kirjoja.

X