Uutiset

Sibeliuksen ja Mahlerin kohtaaminen Helsingissä 1907 jätti pitkän jäljen

Tietokirjailija Antti Vihisen odotettu kirja Sibelius & Mahler – Kohtaaminen Helsingissäjulkaistaan keskiviikkona 22.8. kello 18.00–19.30 Finlandia-talon Cafe Verandalla osana Art goes Kapakka -festivaalia.

Miksi Sibelius ei saanut kaipaamaansa maailmansuosiota ja miksi Mahler on päässyt ansaitsemaansa arvostukseen Suomessa vasta viime aikoina? Vihisen seurana aihetta pohtii myös musiikkitieteilijä, filosofian tohtori Susanna Välimäki. Lopuksi yleisö saa äänestää suosikkiaan. 

Säveltäjät Gustav Mahler ja Jean Sibelius kohtasivat syksyisessä Helsingissä 1907, ja kävivät historiallisen ajatustenvaihdon sinfonian olemuksesta. Koolla olivat sinfonian jättiläiset, joiden kannattajat jakautuivat jyrkästi kahteen leiriin. Säveltäjät eivät pitäneet toistensa musiikista, mutta arvostivat toisiaan ihmisinä. Toisaalta heillä oli myös paljon yhteistä, surullistakin: kumpikin oli menettänyt traagisella tavalla lapsensa.

Sibelius & Mahler – Kohtaaminen Helsingissä kartoittaa Sibeliuksen ja Mahlerin elämäntarinoiden yhtäläisyyksiä ennen ja jälkeen kohtaamisen Helsingissä. Kirja on myös ensimmäinen laajempi suomenkielinen kokonaisuus Mahlerin elämästä.

Antti Vihinen selvittää kuinka politiikka vei lopulta molemmat umpikujaan: Sibeliukselle kansallisuusaatteesta rakentui kultainen häkki, ja natsien musiikkipolitiikka nosti hänet kiiltokuvapojan asemaan. Mahler edusti natsien silmissä rappiollista juutalaista musiikkiestetiikkaa, ja hänen sisarentyttärensä päätyi Auschwitzin tyttöorkesterin johtajaksi.

Antti Vihinen on monipuolinen kulttuurivaikuttaja, jonka väitöskirja valotti Sibeliuksen natsiyhteyksien merkitystä säveltäjän maineelle Keski-Euroopassa. Hänen edellinen teoksensa Minä ja Mozart ilmestyi vuonna 2014.

Tilaa Innon verkkokaupasta: 
Sibelius & Mahler – Kohtaaminen Helsingissä

ISBN 978-952-264-944-7, 422 sivua

Jaa tämä:

Millainen Sauli Niinistö on populistina? Uusi elämäkerta paljastaa

Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen poliittinen elämäkerta Sauli Niinistö – Möntyniemen herra tarjoaa analyysin Sauli Niinistön poliittisesta urasta 1960-luvulta vuoteen 2018 saakka. Kirja analysoi presidentti Niinistön ulkopolitiikan läpikotaisin ja tuo uutta valoa hänen persoonaansa. Miten pikku “Saukista” kasvoi eduskunnan “Tuomari” ja lopulta “Mäntyniemen herra”, joka käyttää sen vallan jonka laki hänelle sallii?

Kirjaa varten on haastateltu poikkeuksellisen paljon henkilöitä: opettajaa, nuoruuskavereita, Niinistön kanssa työskennelleitä sekä hänen kanssaan vallasta kilpailleita. Omalla nimellään haastattelut ovat antaneet muun muassa presidentti Tarja HalonenAlexander Stubb, Erkki Tuomioja, Suvi-Anne Siimes, Jyri Häkämies, Petteri Orpo, Tanja Karpela ja Antti Rinne.

Kirjaa varten on tehty paljon arkistotutkimusta, jonka tulokset tuovat suomalaisten luettavaksi runsaasti uusia tietoja Niinistöstä ja hänen elämästään ja urastaan.

Matti Mörttinen on Aamulehden artikkelitoimituksen päällikkö. Hän on toimittanut EU-aiheisia kirjoja, ja hänet on palkittu kahdesti Aamulehden vuoden toimittajana. Lauri Nurmi on Aamulehden politiikan toimittaja ja viime vuonna julkaistun Perussuomalaisten hajoamisen historia -kirjan kirjoittaja. Hänet palkittiin vuonna 2017 Suomen kuvalehden journalistipalkinnolla.

 

Jaa tämä:

Revontulibongausta, Suomen muinaishistoriaa, Sauli Niinistöä ja sankaritarinoita tytöille Into Kustannuksen kirjasyksyssä

Innon syksyn 2018 katalogi on luettavissa pdf-versiona ja sähköisenä katalogina. Kirjoja voi ennakkotilata täältä.

Romaanit
Innolle siirtyvä kirjailija Risto Isomäki kuvaa Suomen historian keskeisimpiä tapahtumia 11 000 vuoden ajalta suurromaanissaan Viiden meren kansa. Toimittaja-kirjailija Markus Leikola seuraa viittä ihmiskohtaloa vuoden 1918 alusta loppuun romaanissaan Sakean veren vuosiPentti Haanpään parhaat on Haanpään parhaimpien kirjoitusten kokoelma. Juhana Petterssonin Kuparihärkä sijoittuu ilmastokatastrofin kynnykselle, ja romaanin maailman ympärille suunnitellaan myös liveroolipeliä.Uuden dekkaristimme Mari Pyyn dekkarisarjan aloitusosassa Minä katoan psykologi ja entinen rauhanturvaaja Sandra Mattson selvittää äitinsä murhatapausta räjähdysherkässä Egyptissä.
Puhu hereille – Kirjoituksia autismikirjolta tutkii kieltä ja kommunikaatiota autismikirjon henkilöiden tekstien pohjalta.

Käännöskirjoissa Arne Dahl julkaisee elokuussa menestysdekkarisarjansa toisen osan Sydänmaa ja vierailee mm. Helsingin Dekkarifestivaaleilla. Denise Rudberg ja Hugo Rehnberg ovat kirjoittaneet vauhdikkaan ihmissuhderomaanin Niin se sitten meni.
Venäläinen Jelena Tzisova kirjoittaa #metoo-hengessä äitien, isoäitien ja tytärten salaista vastarintaa romaanissaan Naisten aikaJevgeni Vodolazkinin, Venäjän arvostuimpiin kuuluvan nykykirjailijan romaanissa Lentäjä kuljetaan vankileiriltä mysteerinomaisesti vuoteen 1999.

Elämäkerrat
Vauhdikkaimman lähdön sai Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille), jonka joukkorahoituskampanja keräsi 34 000 euroa. Kirja esittelee rohkeita suomalaisia naisia sadun muodossa ja kauniiden muotokuvien avulla. Antti Vihinen kirjoittaa historiaa muuttaneesta Sibeliuksen ja Mahlerin kohtaamisesta Helsingissä teoksessa Sibelius & Mahler.

Sauli Niinistö saa elämäkerran ja ulkopoliittisen analyysin Lauri Nurmen ja Matti Mörttisenkirjassa Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra. Matti Salmisen kirjoittama kirja Erno Paasilinnan kirjallinen elämä kertoo miehestä, jonka kynästä on virke “on elettävä sellainen elämä, että syntyy kirjailija“.  Elämäkertansa saavat myös senaattori ja pasifisti Leo Mechelin sekä valtiopäivä- ja tasa-arvomies Yrjö Mäkelin sekä Elton John.

Tietokirjat
Ulla Koskinen
 selvittää kirjassa Suomessa selviytymisen historiaa, miten Suomessa selviydyttiin kivikaudelta 1900-luvulle pelkällä sammakonkudulla ja kirveellä.

Revontulibongarin opas on kovan tekijökolmikon (Minna Palmroth, Markus Hotakainen, Jouni Jussila) opas siitä, miten tunnistat erilaisia revontulia.Eläintieteilijä Jukka Salon ja toimittaja Petri Sarasteen Pandakirjassa on pandatietoutta koko perheelle sekä kertomus ensimmäisten pandojen matkasta Suomeen.

Demokraattien presidenttiehdokkaana Yhdysvalloissa ollut Bernie Sanders kirjoittaa teoksessaan Mahdollisuuksien maa, miten saavuttaa lähes tyhjästä 13 miljoonan äänestäjän massaliike. Silja Pitkäsen ja Ville-Juhani Sutisen Propagandan historia kertoo siitä, miten meihin on vaikutettu antiikista infosotiin.

Laura Haaralan, Hanna Kauppisen ja Aiju Salmisen Bändin käsikirjas isältää kaiken tarpeellisen tiedot bändinharrastajille treenikämpän etsimisestä äänitysstudioon. Radiomafia saa Pentti Kemppaisen ja Pakilan lastenpaikka -päiväkoti Laura Honkasalon kirjoittaman historiikin .

Yhteiskunnallisessa osastossa
on kaksi tärkeää eläinkirjaa: Kristo Muurimaan ja Juho Kerolan Eläintehtaat sekä Philip Lymberlyn ja Isabel Oakeshottin Farmageddon – halvan lihan todellinen hintaVille Lähde ja Johanna Vehkoo ovat toimittaneet kirjan Jakautuuko Suomi?, joka kertoo eriarvoisuudesta tutkijoiden, toimittajien ja taiteilijoiden silmin. Anna Kontula kirjoittaa kirjassa Eduskunta siitä, millainen työpaikka eduskunta on. Risto Korhonen kirjoittaa Etelärannan mahtivuodet -kirjassa tulopolitiikan noususta ja tuhot, haastateltavina ovat olleet muun muassa Antti Herlin, Lauri Ihalainen ja Jaana Laitinen-Pesola. Pentti Sainio selvittää Minne Suomi pommittaa.

 

Jaa tämä:

Suomen lippu sata vuotta – Leijonasta siniristiin -kirja avaa Suomen historiaa lippujen kautta

Suomen lippu täyttää 100 vuotta 28.5.2018. Ennen itsenäisyyttä Suomen tunnuksena oli 1500-luvulta alkaen leijonavaakuna. Miksi punainen leijonalippu hylättiin ja alettiin käyttää siniristiä, jota kaiken kukkuraksi pidettiin venäläisenä? Mitä tapahtui niinä vuosikymmeninä, jolloin kaikki eivät suinkaan olleet vielä nykyisen lipun kannalla?

Tähän ja moniin muihin kysymyksiin tarjoaa perusteltuja ja yllättäviä vastauksia Haminan lippumaailman toiminnanjohtaja ja ex-kansanedustaja Kimmo Kiljusen uusi kirja Leijonasta siniristiin – Suomen liput ja historia.

Kimmo Kiljusen Leijonasta siniristiin avaa Suomen poliittisen historian mieleenpainuvasta näkökulmasta, lippujen ja heraldiikan kautta, ja käyttää hyväkseen ainutlaatuista kuvitusta. Kirja käy läpi Suomen kansallisten tunnusten vaiheet 1000-luvun alkupuolen Ruotsin kuninkaiden vaakunoista aina tämän päivän moderneihin symboleihin.

Leijonasta siniristiin – Suomen lippu 100 vuotta -juhlanäyttely on avoinna Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa  10.6. asti. Haminan Bastionissa vietetään 28.5. Suomen lipun valtakunnallista 100-vuotisjuhlaa.  Kansallisarkisto järjestää yhdessä Suomen Heraldisen Seuran kanssa iltapäiväseminaarin juhlistamaan Suomen lipun 100-vuotispäivää 29.5.2018 klo 12.30–16.00 Vanha tutkijasalissa (Rauhankatu 17, Helsinki).

Kimmo Kiljunen on valtiotieteen tohtori ja Haminan lippumaailman toiminnanjohtaja. Ex-kansanedustaja ja entinen ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja on julkaissut parikymmentä kirjaa kansainvälisestä politiikasta ja kotimaisista yhteiskunnallisista haasteista.

Tilattavissa Innon verkkokaupasta:
Kimmo Kiljunen: Leijonasta siniristiin – Suomen liput ja historia
ISBN: 978-952-264-930-0, 238 sivua

Jaa tämä:

Kuinka vihreistä kasvoi oikea puolue

Historiantutkija Sari Aallon kirjoittama teos

Vaihtoehtopuolue – Vihreän liikkeen tie puolueeksi kartoittaa vihreiden muotoutumista ja siirtymistä puoluepolitiikkaan. Vaihtoehtopuolue osoittaa, että vihreän puolueen syntymä ei Suomessa ollut suoraviivainen: ideologia ja organisaatio saivat velloa pitkään eri vaikutteiden sulatusuunissa ennen kuin ne saivat vakiintuneen muodon. Matkan varrelle mahtui monia myyttisiksi muodostuneita tapahtumia, aatteellista pohdintaa ja ristiriitoja.

Sari Aalto: Vaihtoehtopuolue – Vihreän liikkeen tie puolueeksi
ISBN: 9789522648853, Sivumäärä: 486

Innon verkkokaupasta:
intokustannus.fi/kirja/vaihtoehtopuolue-vihrean-liikkeen-tie-puolueeksi

Jaa tämä:

Innon uutuuskirjoissa Veikko Huovista, papuja, skeittausta ja Denise Rudbergin rakkaustarina

”Ihmisellä on tässä avaruudessa kusiaisen valtuudet.”
– Konsta Pylkkänen, Veikko Huovisen kirjoittama hahmo

Innon kirjaprässistä putkahti loppukeväästä tuhti valikoima kesälukemista. Alla myös Denise Rudbergin uutuusromaanin, kesäkuun uutuuden, esittely.

Eero Marttisen Hiljaisen hymyn mies piirtää henkilökuvan Veikko Huovisen (1927–2009) elämästä alusta loppuun. Komean uran aikana syntyivät muun muassa kirjat Veitikka, Lampaansyöjät, Hamsterit, Koirankynnen leikkaaja ja Lentsu. Ihmisenä Huovinen jäi kuitenkin tuntemattomaksi, ja hän sai kulkea vaikkapa Helsingin kaduilla huomiota herättämättä ja pystyi seuraamaan sivusta ihmisten tekemisiä.

 Skeitti-Suomi – Rullalautailun tarinaon ensimmäinen kirja skeittauksen historiasta Suomessa. Skeittilegendojen Sid Sirkiän ja Tom Elfströmin värikäs teos kertoo, kuinka rullalautailu saapui Suomeen. Uudet ja kokeneet harrastajat kertovat laajemmasta skeittauksen ympärille muodostuneesta kulttuurista: slangista, tiimeistä, mestoista, matkoista ja tovereista.

Salla Korpelan  P niin kuin papu tarjoilee uusia ideoita keittiöön joka puolelta maailmaa: papuhampurilaisen meksikolaisin maustein, ranskalaisen perinneherkku cassoulet’n, hummuksen ja falafelien variaatioita ja kotoperäisen hernekeiton uudelleen ajateltuna. Pavut, linssit ja palkokasvit ovat kasvisruuan kulmakivi ja merkittävin vaihtoehto eläinperäisistä ruoka-aineista saatavalle proteiinille. Terveellisiä, ilmastoystävällisiä ja edullisia papuja voi käyttää melkein mihin tahansa. Käsittelyssä ovat myös papuperäiset puolivalmisteet kuten härkis ja oumph. 

Kati Peltolan Kohtuus kaikessa – Kestävän talouden Suomi kertoo, miten suomalaiset pystyvät korjaamaan maansa entistä paremmaksi. Sen voi tehdä Suomen omilla poliittisilla päätöksillä. Kohtuullisessa Suomessa aikuiset pääsevät ansiotyöhön ja pitävät huolta kaikista huolenpitoa tarvitsevista. Yksinkertainen ja reilu verotus ja sosiaalivakuutus helpottavat ansiotyön tekemistä ja yrittäjyyttä. Raha kiertää kuluttajien ja tuottajien välillä vaivattomasti. Myös valtion itse rahoittamat julkiset palvelut tarjoavat ihmisille järkeviä ansiotöitä.

Kimmo Kiljusen Leijonasta siniristiin – Suomen liput ja historia kertoo Suomen historian lippujen kautta. Suomen lippu täyttää 28.5. sata vuotta.

Ruotsin chick lit -kuningatar Denise Rudbergin ja Hugo Rehnbergin Niin se sitten meni on täydellistä lomalukemista. Koukuttavassa ihmissuhderomaanissa Paula ja Tom tapaavat ensimmäistä kertaa häissä ja heidän välilleen syttyy heti kemia. Harmi vain, että häät ovat Paulan omat ja vastavihitty sulhanen on Tomin opiskelukaveri.

Jaa tämä:

Sampo Soimakalliolle Vuoden tiedekynä

Koneen Säätiön 25 000 euron suuruisen Vuoden Tiedekynä 2018 -palkinnon saa ryhmäpäällikkö, dosentti Sampo Soimakallio artikkelistaan Biomassan energiakäyttö: vaikutukset hiilinieluihin ja ilmastopäästöihin. Artikkeli julkaistiin kirjassa Arktinen murros (Into 2017).

Koneen Säätiö myöntää Vuoden Tiedekynä -palkinnon vuosittain tieteellisestä kirjoituksesta, jossa suomen kieltä on käytetty erityisen ansiokkaasti. Tänä vuonna palkinto myönnettiin ympäristötieteellisen alan kirjoituksesta. Palkinto on suurin suomalainen tieteellisestä kirjoittamisesta myönnettävä palkinto ja se jaettiin nyt kahdeksatta kertaa.

Jaa tämä:

Vuosisadan rakkaussodan kirjoittaja Ebba Witt-Brattström kirjallisuusfestivaali Helsinki Litiin

Käännöskirjallisuuteen ja kirjoittajien välisiin keskusteluihin keskittyvä Helsinki Lit -festivaali tuo jälleen kesän kynnyksellä joukon vuoden kiinnostavimpia kansainvälisiä kirjailijoita Suomeen. 25.-26.5. Savoy-teatterissa järjestettävä festivaalille saadaan vieraita niin Yhdysvalloista, Afrikasta, Etelä-Amerikasta kuin Euroopastakin. Helsinki Lit järjestetään nyt neljännen kerran.

Ruotsista festivaalille saapuu peräti kolme kirjailijaa, joista suurin nimi on kohukirjan, Vuosisadan rakkaussota, kirjoittanut Ebba Witt-Brattström

Festivaali pohjaa kirjallisiin keskusteluihin ja kansainvälisten tähtien kanssa lavalle nousevat suomalaiset kirjailijat ja toimittajat: Koko Hubara, Juha Hurme, Sirpa Kähkönen, Laura Lindstedt, Maria Manner, Sofi Oksanen, Hannele Mikaela Taivassalo, Jani Toivola ja Kjell Westö. Lisäksi yhdysvaltalainen kriitikko ja kirjallisuustoimittaja John Freeman toimii yhtenä keskustelunvetäjänä.

 Ohjelman on koonnut toimittaja-kirjailija Philip Teir ja festivaalin juontaa näyttelijä Pekka Strang. Yle lähettää festivaalin ohjelman suorana lähetyksenä Yle Areenasta sekä osittain Yle Teemalta.

 

 

PERJANTAI 25.5.

Golnaz Hashemzadeh Bonde (SE) – Jani Toivola

Samanta Schweblin (AR) – Hannele Mikaela Taivassalo

Ilmar Taska (EE) – Sofi Oksanen

Johannes Anyuru (SE) – Kjell Westö

Morten Strøksnes (NO) – Juha Hurme

Berlin Sound Poets

LAUANTAI 26.5.

 

Ayòbámi Adébáyò (NG) – Laura Lindstedt

Cristóvão Tezza (BR) – Maria Manner

Naja Marie Aidt (DK) – John Freeman (US)

Jarl Hellemann -palkinnon jako

Domenico Starnone (IT) – Philip Teir

Kim Leine (DK) – Sirpa Kähkönen

Ebba Witt-Brattström (SE)  – Koko Hubara

www.helsinki-lit.fi

 

Liput: Savoy-teatteri ja lippu.fi

2-päivää: 35 € / 25 € (opiskelijat, työttömät, varus- ja siviilipalveluksen suorittajat sekä muut vähävaraiset)

1-päivä: 25 / 15 € (opiskelijat, työttömät, varus- ja siviilipalveluksen suorittajat sekä muut vähävaraiset)

 

Lisätiedot festivaalista:

Ohjelmajohtaja Philip Teir, philip.teir@helsinki-lit.fi +358 503379093

Tuottaja Heidi Backström, heidi.backstrom@helsinki-lit.fi +358445396815

Jaa tämä:

Innon ystävämyynti: kaikki kirjat verkkokaupassa la–ke -50%

Into ja Kustannusosakeyhtiö Aula & Co ystävämyynti on puutalossamme Helsingin Kalevankadulla 8.-9.5. Myymme kaikki kirjat vähintään 50 prosentin alennuksella, alepöydässä luettavaa jopa vain viitosella!
Verkkokaupassa ale kuitenkin alkaa NYT! Koodilla “ystävämyynti” saat saman 50 prosentin alennuksen verkkokaupassa www.intokustannus.fi.
Alennus lasketaan normaalihinnasta. Se koskee kaikkia kirjoja, myös syksyn kirjojen ennakkomyyntiä!
Jaa tämä:

Risto Isomäeltä “Suomen eeppisin romaani” – kattaa 11 000 vuotta Suomen historiaa

Palkitulta kirjailijalta Risto Isomäeltä ilmestyy syyskuussa romaani, joka kattaa Suomen historiaa peräti 11 000 vuoden ajalta. Samalla Isomäki vaihtaa kustantajaa ja siirtyy Into Kustannukseen.

Suomen tasavallan historia on todellisuudessa vain vajaa prosentti Suomen historiasta. Ensimmäiset asukkaat saapuivat arkeologien mukaan Suomeen jo 11 000 vuotta sitten. Arkeologia, vertaileva kielitiede ja geenitutkimus ovat viime aikoina paljastaneet esihistoriamme kätköistä muutamia lähes kokonaisia tarinoita. Tarinoita maailmoista, joiden olemassaolosta ei vielä vähän aikaa sitten tiedetty mitään.

Viiden meren kansa on näistä unohdetuista tarinoista koottu episodiromaani. Se kuvaa kahdeksan aikatason kautta, miten Suomen kannalta keskeiset tapahtumat olisivat saattaneet mennä.

Risto Isomäki (s. 1961) on laaja-alainen ja arvostettu kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti. Hän sai European Science Fiction Associationin palkinnon vuonna 1994. Isomäen romaaneista Sarasvatin hiekkaa (Tammi 2005) oli Finlandia-ehdokas ja se voitti Kiitos kirjasta -palkinnon. Romaanista tehty sarjakuva voitti Sarjakuva-Finlandian vuonna 2009. Romaanista on tekeillä tv-sarja.
Viiden meren kansasta ja Suomen historiasta järjestetään useita yleisötapahtumia syksyn mittaan.

Viiden meren kansa ilmestyy syyskuun lopussa.  Innon koko syksyn ja kevään lista julkistetaan 19.4.

Jaa tämä:
Jaa tämä:

Sinulle on kirjoja.