Uutiset

Yleisö-Finlandia 2018 voittajaksi äänestettiin Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille)

Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittama satukirja Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into) vei kategoriassaan (Lasten- ja nuortenkirjallisuus) yli puolet äänistä.

Kirjaa kehuttiin kommenteissa inspiroivaksi ja rohkaisevaksi. Eräs lukija kommentoi: “Äärettömän hieno ja helposti lähestyttävä teos suomalaisista naisista voimaannuttaa ja herättää nuortenkin lukijoiden mielenkiinnon monipuolisuudellaan.”

Into Kustannus haluaa onnitella kaikkia työryhmän jäseniä sekä jokaista äänensä antanutta – suurkiitos!

Lue lisää kirjasta tästä.

 

Jaa tämä:

Ilkka Taipaleen Sata innovaatiota Suomesta on Kalevalan jälkeen toiseksi käännetyin kirja

Ilkka Taipaleen kirjoittama Sata  innovaatiota Suomesta on nyt Kalevalan jälkeen toiseksi käännetyin kirja. Kirja on ilmestynyt jo 40:llä kielellä, ja työn alla on vielä yksitoista kieltä. Kalevala on käännetty 59 kielelle.

Etelä-Koreassa kirja jaettiin maan 700:lle teollisuuden, kaupan ja politiikan johtohenkilölle. Se on maan hallintokorkeakoulun oppikirjana.  Kazakstanissa Kansalliskirjasto jakoi sen maan 2000:een kirjastoon. Taiwanissa ja Hongkongissa se oli tietokirjojen bestseller-listalla. Mongolian presidentti kirjoitti siihen esipuheen. Venäjän nomenklaturan päälehti Rossinskaya Gazeta käsitteli sitä kolmasti. Eestiksi kirjan käänsi sata vapaaehtoista, joukossa mm neljä entistä pääministeriä. Tamiliksi sen käänsi Intian suurlähettilään puoliso.

Myös nimellä Sata sosiaalista keksintöä kulkeva kirja on käännetty alla mainituille kielille (tilanne 18.10.2018; p=painosten lukumäärä): ALBANIA ARABIA ARMENIA AZER BENGALI BULGARIA BURMA DAR EESTI ENGLANTI (5 p) ESPANJA (2 p) FARSI (2 p) GRUUSIA HINDI JAPANI (2 p) KASAKKI KHMER KIINA/Taiwan/Hongkong (3-4 p) KIRGIISI KOREA (2 p) KREIKKA LATVIA LIETTUA (2 p) MONGOLIA PORTUGALI PASHTU PUNJABI PUOLA (3 p) RANSKA RUOTSI SAKSA (2 p) TAMILI TURKKI UKRAINA (3 p) UNKARI URDU (2 p) VALKO-VENÄJÄ VENÄJÄ (3 p) VIETNAM (2 p) (=39 kieltä + suomi).

Teos on parhaillaan käännettävänä italiaksi, makedoniaksi,  romaniaksi, serbiaksi (ja sen lähikieliksi bosniaksi, kroatiaksi ja montenegroksi), slovakiksi, somaliaksi, thaiksi ja tsekiksi (11). Lisäksi teoksen kappaleista puolet on käännetty sloveeniksi. Neuvottelut käynnissä laoksi, tadzikiksi, turkmeeniksi ja uzbekiksi. Lisäksi kiinnostuneita Indonesia, Malesia, Nepal ja Sri lanka.

Jaa tämä:

Innon keväässä uudenlaisia sankaritarinoita, historian typerimpiä “suurmiehiä”, astronautteja, kirja ”Suomen Schindleristä”

Into Kustannus cheviot 2019

Into Kustannuksen keväässä on uudenlaisia miesten sankaritarinoita, historian pelätyimpiä ja tyhmimpiä ”suurmiehiä”, keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuva dekkari, Vappu Taipaleen näkemyksiä kasvatuksesta, astronautteja, kirja ”Suomen Schindleristä” ja kausisadon vegaanireseptejä.

Koko katalogia pääset selaamaan Issuusta
tai lataamalla pdf:n.

Anu Patrakan Syyllisyyden ranta on hyytävä psykologinen dekkari, jonka elementteinä ovat idylliset portugalilaiset pikkukylät, maalaustaide ja rikos. Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuva Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru on 2000-luvun Umberto Econ Ruusun nimi. Saara Turusen Tavallisuuden aave ja muita näytelmiä sisältää palkitun kirjailijan neljä huippunäytelmää esipuheineen. Kynä & kamera sisältää legendaarisen suomalaisen kitaristin Dave ”Isokynä” Lindholmin humoristis-aforistista grafiikkaa ja mainetta niittäneen valokuvaajan Harri Hinkan kiehtovia otoksia. Alun perin välirauhan aikana vuonna 1940 ilmestynyt Pentti Haanpään romaani Korpisotaa on Tuntemattoman sotilaan edeltäjä ja armoton kuvaus sodan turhuudesta. Denise Rudbergin dekkarissa Kun kello lyö viisi ollaan sarjaraiskaajan jäljillä.

Lasten- ja nuortenkirjoista odotetuin on Emmi Jäkön ja Aleksis Salusjärven toimittama Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille), jonka ”isosisko” Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) on Finlandia-ehdokas. Uudella tavalla ajatellut sankaritarinat tarjoavat samastuttavia esikuvia monenlaisille pojille. Matikka 30 sekunnissa on hauska koko perheen tietopaketti matematiikasta sopii kaikille, jotka haluavat löytää sisältään neron. Maia Raitasen Muurahainen lypsyllä on riemastuttavasti kuvitettu ja kirjoitettu koko perheen hyönteiskirja. Ville Hytösen ja Mira Malliuksen kirja Beppe ja mausteyllätys kannustaa kokeilemaan Beppen loihtimia herkkuja myös kotona.

Elämäkerroissa Ari Turunen esittää kirjassaan Mulkerot historian merkkihenkilöt pahoina poikina, joita he jalustalle nostamista huolimatta todellisuudessa olivat. Vappu Taipaleen Rakas lapsi on niin lähellä elämäkertaa kuin me tulemme näkemään, lisäksi Taipale miettii kirjassa Suomen ja maailman lapsia. Kyösti Suonojan Yrjö Kallinen – pasifisti puolustusministerinä kertoo neljä kertaa kuolemaantuomitun, itseoppineen pasifistin elämäkerran. Heikki Hiilamo kertoo kirjassaan Näkymättömät sankarit diplomaatti Tapani Brotheruksen järjestelemistä uskomattomista pelastustoimista vallankaappauksen aikaan Chilessä vuonna 1973. Kirjan pohjalta on tehty myös kansainvälinen tv-sarja, joka esitetään Ylellä keväällä.

Tietokirjojen huippua on Tim Peaken Kysy astronautilta – Kaikki avaruudessa elämisestä, jossa Peake  kertoo elämästä avaruudessa asiantuntevasti ja tieteellisellä tarkkuudella, mutta silti ymmärrettävästi ja huumoria unohtamatta. Peake on kutsuttu Suomeen.

Meidän Kallio – ei päivää ilman Elantoa keskittyy Kallion kaupunginosan tarinoihin. Sanna Autereen ja Sanna Peurakosken Vegesato!-kirjan vegaanisissa resepteissä loistavat eri vuoden aikojen parhaat raaka-aineet satokausiajattelun mukaisesti.

Tuija Sorjasen ja Annina Vainion Millenniaalit tarjoaa kiehtovan katsauksen 1980–1990-luvuilla syntyneiden yhteiskuntaan, jossa edellisten sukupolvien turvallinen elämäntapa on muuttunut säännöstä poikkeukseksi. Michael Marmotin Terveyskuilu haastaa radikaalilla tavalla käsityksemme terveydestä ja yhteiskunnasta, jossa köyhyys ei ole yksin syy sairauksille vaan epätasa-arvo. Edward Shorterin Psykiatrian historia on yleistajuinen kuvaus eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen psykiatrisen hoidon juurista. Daniel Innerarityn Vieraanvaraisuuden etiikka käsittelee eettis-filosofisessa kirjassaan vieraanvaraisuuden lisäksi muun muassa hyvää elämää, etiikkaa, aikaa ja onnea.  Seppo Turusen Luonto ihmisen aikakaudella sisältää viisaita pohdintoja luonnon ja ihmisen vivahteikkaasta suhteesta sekä ihmiskunnan ja luonnon tulevaisuudesta.
Johannes Ekholmin, Eetu Virenin ja Pontus Purokuron Työstäkieltäytyjän käsikirja ravistelee työtä ja työttömyyttä koskevia uskomuksia.

Populaarikulttuurin alalta Klaus Lindgrenin Tavastian kulisseissa kertoo kohta 50-vuotiaan Tavastian tarinan sen työntekijöiden silmin. Heini Strandin Hyvä verse – Suomiräpin naiset on lajissaan ensimmäinen teos suomiräpin naisista. Artemi Troitskin Vastarintaa Venäjällä nostaa valokeilaan venäläisen taiteen ja musiikin kapinoijat 1800-luvulta nykypäivään.

Vaalin teemoihin liittyviä kirjoja on useita. Veronika Honkasalon Toivon politiikka valaisee suomalaisen vasemmistolaisuuden nykytilaa Honkasalon omakohtaisten kokemusten kautta. Marja Pulkkisen Vihreiden vastahistoria käsittelee kriittisesti vihreiden muutosta lähtökohtaisesti uusvasemmistolaisesta protestipuolueesta nykyiseksi porvarilliseksi myötäilijäpuolueeksi. Paula Hirsjärven, Marianna Norringin ja Laura Uotilan Eläinkokeet Suomessa toimii keskustelunavauksena eläinkokeiden käytänteisiin ja niiden eettisiin kysymyksiin. Salla Nazarenkon ja työryhmän Korruptio Suomessa pureutuu suomalaisen korruption erityisilmiöihin, joista esiin nousevat kirjassa muun muassa vaalirahaskandaali, Helsingin opetusviraston kavallus-ja petosrikokset, keisari Aarnio ja Vantaan kaupungin johtajan rikostuomio. Lisäksi alkuvuodesta ilmestyy tutkivien toiimittajien Jyri Hännisen ja Jarno Liskin Keskustan valtakunta, joka kertoo muunmuassa, miten poliitikot ovat sotkeutuneet kyseenalaisiin kiinteistöbisneksiin ja rakennushankkeisiin sekä veroparatiiseihin.

Jaa tämä:

Jevgeni Vodolazkin vierailulla, uusi romaani Lentäjä julkaistaan

Venäläinen mestarikertoja Jevgeni Vodolazkin vierailee Suomessa.  Viime vuosina  kansainväliseen maineeseen nousseen Vodolazkinin uusin romaani Lentäjä julkistetaan maanantaina 26.11. kello 18–20 Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä, vapaa pääsy, tervetuloa! Julkistustilaisuudessa Jevgeni Vodolazkinia haastattelee hänen romaaniensa suomentaja Elina Kahla.

Lentäjä on koskettava teos muistista, syyllisyydestä ja rakkaudesta, joka kestää läpi ajan, kaaoksen ja jopa kuoleman. Siinä Innokenti Petrovitš Platonov herää sairaalassa muistinsa menettäneenä. Muistot palaavat hiljalleen, ja niistä rakentuu elävä kuva 1900-luvun alun Venäjästä, vallankumouksen pyörteistä ja sen jälkimainingeista. Mutta miten hän voi muistaa 1900-luvun alun tapahtumia, kun lääkkeet vuoteen vieressä on päivätty vuodelle 1999?

Lentäjä on kunnianosoitus Fjodor Dostojevskin Rikokselle ja rangaistukselle ja Mihail Bulgakovin Valkokaartille. Kiehtova romaani vakiinnuttaa Vodolazkinin aseman venäläisen kirjallisuuden uutena tähtenä. Russian Booker Prize- ja Big Book Award -palkintoehdokkaanakin olleen teoksen käännösoikeudet on myyty 13 maahan. Vodolazkinin edellinen romaani Arsenin neljä elämää voitti Venäjän merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Big Book Awardin ja Jasnaja Poljanan vuonna 2013 ja oli lisäksi National Bestseller Prize-, Russian Booker Prize- ja New Literature Award -ehdokas. Suurenmoinen romaani rakkaudesta ja menetyksestä sijoittuu ruton riivaamalle keskiajan Venäjälle. Mestarillisessa tarinankerronnassa Umberto Econ Ruusun nimi kohtaa Andrei Tarkovskin Andrei Rublevin. Teos on julkaistu jo 18 kielellä, ja käännösoikeudet myyty 30 maahan.

Pietarissa asuva Jevgeni Vodolazkin on keskiaikaisen historian ja kirjallisuuden tutkija. Hän syntyi Kiovassa vuonna 1964 ja on työskennellyt Venäläisen kirjallisuuden instituutissa (Puškinin talo) vuodesta 1990. Vodolazkin on kirjoittanut lukuisia tieteellisiä julkaisuja ja artikkeleita ja toiminut Toepfer- ja Alexander von Humboldt -säätiöiden stipendiaattina Saksassa.

Jevgeni Vodolazkin: Lentäjä
Suomentaja: Elina Kahla
Alkuperäinen nimi: Авиатор
ISBN: 978-952-264-940-9, 376 sivua

Jaa tämä:

Sankaritarinoita tytöille kisaa Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnosta

Anttonen, Taru & Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into) on yksi kuudesta Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaista. Raadin mielestä  “teos tekee näkyväksi tyttöjen ja naisten kyvykkyyden, tahdon ja rohkeuden monilla eri aloilla ja eri aikakausina. Vaikka kirjoittajia ja kuvittajia on paljon, kokonaisuus on yhtenäinen niin kielen, tyylin kuin kuvituksen ja taiton kannalta. Tiedon ja sadun yhteenpunominen on onnistunutta ja pienempikin lukija kykenee ymmärtämään ja hahmottamaan tarinat.

Muut ehdokkaat ovat:

Enoranta, Siiri: Tuhatkuolevan kirous (WSOY)
Hai, Magdalena: Royaumen aikakirjat 1: Kolmas sisar (Otava)
Hurme, Maija & Anssi: Skuggorna / Varjostajat (Schildts & Söderströms / S & S)
Mattila, Riina: Järistyksiä (WSOY)
Vuori, Sanna Sofia. Kuvitus: Linda Bondestam: Ägget / Muna (Förlaget / Teos)

Finlandia-palkinnot jaetaan 28.11.
Onnea ehdokkaille!

Jaa tämä:

Suuri Niinistö-paneeli kirjamessuilla sunnuntaina

Helsingin kirjamessuilla järjestetään sunnuntaina mielenkiintoinen keskustelu syksyn paljon puhutuista Niinistö-kirjoista veteraanitoimittaja Unto Hämäläisen johdolla. “Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra” tekijät Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi, “Sauli Niinistö – tasavallan presidentti” kirjoittaja Risto Uimonen ja “Presidentti ja porvarivalta” kirjoittaja Tuomo Yli-Huttula keskustelevat Sauli Niinistön politiikasta ja kansansuosiosta Hakaniemi-lavalla sunnuntaina kello 13:30.

Into Kustannuksen messuohjelmissa esiintyy viikonloppuna reilut 30 kirjailijaa, muiden muassa Matti Salminen, Ebba Witt-Brattström, Linda Liukas, Dave Lindholm, Markus Leikola, Risto Isomäki: https://kauppa.intokustannus.fi/into-helsingin-kirjamessuilla.

Ulkomaisista vieraista lauantaina esiintyy Philip Lymbery, jonka kansainvälistä kohua herättänyt kirja Farmageddon – Halvan lihan hinta paljastaa maailmanlaajuisen tehotuotannon ongelmat ja vaikutukset.

 

Jaa tämä:

Saimaannorppa ja ihminen on yksi viidestä vuoden parhaasta tietokirjasta

Minttu Jaakkolan, Timo Vuorisalon ja Lasse Peltosen Saimaannorppa ja ihminen – Sosiaalisesti kestävän luonnonsuojelun haaste (Into) on yksi viidestä Kanava-palkintoehdokkaasta.

Aikakauslehti Kanava ja Otavan Kirjasäätiö myöntää 10 000 euron suuruisen Kanava-palkinnon vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle. Ehdokaskirjat valittiin kaikkiaan 21 kustantajan lähettämien 163 teoksen joukosta.

Palkintoraadin mukaan Saimaannorppa ja ihminen “on ajankohtainen puheenvuoro tarjoaa yhden eläinlajin suojelun kautta konkreettisen ja monitieteellisen näkökulman kestävään kehitykseen ja ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen. Teos perustuu kirjoittajien omaan tutkimustyöhön, mutta pyrkii myös esittelemään monipuolisesti erilaisia norppakeskustelussa esitettyjä näkökulmia ja mielipiteitä. Kirja nostaa esiin tärkeitä kysymyksiä luonnonsuojelun linkittymisestä ihmisten elinkeinoihin ja ajanviettotapoihin, omistusoikeuteen ja valtakunnan- ja paikallispolitiikkaan. Samalla se avaa keskustelua siitä, miten kiistelystä päästään eri tahojen onnistuneeseen yhteistyöhön.”

Jaa tämä:

Into Helsingin kirjamessuilla 2018

Tervetuloa Helsingin kirjamessuille 25.–28.10.2018!

Into on mukana kolmella eri osastolla ja kymmenet kirjailijamme esiintyvät torstaista sunnuntaihin messulavoilla. Katso listaus messujen kiinnostavimmista puheenvuoroista!

 

Jaa tämä:

Jakautuuko Suomi? Uutuuskirja kertoo siitä, miten yhteiskunnan eriarvoistuminen näkyy Suomessa

Ville Lähteen ja Johanna Vehkoon painotuore tietokirja Jakautuuko Suomi? kertoo siitä, miten monisyisesti Suomi on eriytynyt.

Kirja julkistetaan Aamiais-Kaivo-keskustelutilaisuudessa perjantaina 26.10. klo 9.00–10.30 Koneen Säätiön toimitilassa Lauttasaaren kartanossa (Otavantie 10, Helsinki). Keskustelemassa tiedejohtaja Kalle Korhosen kanssa kirjailija ja dokumenttielokuvaohjaaja Elina Hirvonen ja filosofi Ville Lähde (ilmoittautumiset: koneensaatio.fi/28838-2).

Samana päivänä 26.10. järjestetään keskustelutilaisuus Helsingin Kirjamessuilla klo 17.30–18.00 (Kruununhaka-lava). Keskustelemassa kirjan teemoista toimittaja Johanna Vehkoon johdolla toimittaja Reetta Räty, tieteenfilosofi Inkeri Koskinen ja päätoimittaja Tuukka Tammi.

Koneen  Säätiö  rahoitti  Jakautuuko  Suomi?  -ohjelmassa  pariakymmentä  yhteishanketta,  joissa  tutkittiin  suomalaista  yhteiskuntaa  ja  avattiin  tutkimustietoa  laajemmalle  yleisölle. Hankkeesta syntyneessä kirjassa tutkijat ja toimittajat valottavat eriarvoisuutta ja sen mekanismeja leipäjonoissa, lähiöissä, vastaanottokeskuksissa ja verkossa. Miten eriarvoisuus vaikuttaa nuorten, vanhusten ja kaikkein rikkaimman promillen elämään?

Kirjan kirjoittajia ovat mm. Lena Näre, Maria Ohisalo, Veronica Honkasalo, Heikki Hiilamo, Reetta Räty, Inkeri Koskinen, Marko Juntunen, Hannele Huhtala, Paavo Järvensivu, Mikko Hautakangas, Tapio Nykänen, Atte Oksanen, Anu Silfverberg ja Antti Järvi.

Teoksen ovat toimittaneet Ville Lähde ja Johanna Vehkoo. Lähde on BIOS-tutkimusyksikön tutkija, tietokirjailija ja niin & näin -lehden toimittaja. Vehkoo on toimittaja, tietokirjailija ja yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista, joka on erikoistunut disinformaatioon ja faktantarkistukseen.

Ville Lähde & Johanna Vehkoo: Jakautuuko Suomi?
ISBN: 978-952-264-960-7, 186 sivua

Jaa tämä:

Kirjauutuudet ihmisten ja eläinten suhteesta: Kristo Muurimaan Eläintehtaat ja Philip Lymberyn Farmageddon

Into Kustannus julkaisee kaksi erittäin ajankohtaista tietokirjaa ihmisen ja tuotantoeläinten suhteesta. 
Kristo Muurimaan kirja Eläintehtaat sisältää valokuvia tuotantotiloilta sekä artikkeleita kirjan eläinten käyttäytymistarpeista, niiden kasvatusoloista ja kasvattamisen ja tuottamisen politiikasta. Kirjan tarkoitus on vastata kysymykseen tulisiko meidän vakavasti uudelleen harkita sitä, miten me suhtaudumme eläimiin?
Brittiläinen alan klassikkoteos Farmageddon on puolestaan Philip Lymberyn ja Isabel Oakshottin järisyttävä tutkimusmatka ruuantuotannon suljettujen ovien taakse ympäri maailman.
Philip Lymbery vierailee Helsingissä 26.–27.10. ja molemmista kirjoista keskustellaan Helsingin kirjamessuilla:
Torstaina 25.10. klo 18 Kallio-lavalla Risto Muurimaa: Eläintehtaat
Lauantaina 27.10. klo 16 Hakaniemi-lavalla Philip Lymbery ja Mai Kivelä: Farmageddon – Halvan lihan todellinen hinta

ELÄINTEHTAAT
Salakuvat eläintiloilta ovat herättäneet Suomessa keskustelua vuodesta 2007 lähtien, jolloin ensimmäiset kuvat ja videot tulivat julkisuuteen. Tämän jälkeen kuvaajat ovat vierailleet sadoilla tiloilla: sikaloissa, navetoissa, kanaloissa, broilerihalleissa ja turkistarhoilla. Eläintehtaat-kuvateoksessa tekstien rinnalla kulkevat tarinat kuvien takaa: miten kuvat on otettu, mistä niissä on kuvaajan näkökulmasta kysymys.

Kristo Muurimaa on dokumentoinut eläinten oloja kymmenen vuoden ajan. Hänen valokuvansa tuotantotiloilta pyrkivät tuomaan julkiseen keskusteluun ja katsojien arvioitavaksi sen, miten tuotantoeläimiä kohdellaan. Muurimaan eläinkuvia on julkaistu Sunday Timesissä, Newsweekissä, Helsingin Sanomissa ja kymmenissä muissa lehdissä ympäri maailmaa.

FARMAGEDDON
Kirja paljastaa maailmanlaajuisen tehotuotannon ongelmat ja laaja-alaiset vaikutukset. Emme enää tiedä varmasti, mitä syömme. Tehomaatalous uhkaa maaseutua, terveyttä ja ruuan laatua ympäri maailman. Tuotantoeläimille syötettävät antibiootit edesauttavat lääkkeille vastustuskykyisten superbakteerien kehittymistä, ja kemikaalien runsas käyttö tuhoaa luonnonvaraisen hyönteispopulaation. Viljakasvit, joilla voitaisiin ruokkia miljoonia ihmisiä, päätyvät enenevässä määrin eläinten rehuksi. Farmageddon herättelee meitä muuttamaan nykyisenkaltaista ruuantuotantoamme ja pyrkii löytämään ratkaisuja parempaan maatalouteen.

Philip Lymbery (s. 1965) on johtavan maailmanlaajuisen tuotantoeläinten hyvinvointiin keskittyvän Compassion in World Farming -järjestön toiminnanjohtaja ja tunnettu tehotuotannon vaikutusten arvostelija.

Philip Lymbery ja Isabel Oakeshott: Farmageddon – halvan lihan todellinen hinta
Kirjan lisätiedot ja iso kansikuva
Farmageddonin julkistustilaisuus lauantaina 27.10. kello 11:30 Kaisa-talon Kirja ja Kahvissa

Kristo Muurimaa
Eläintehtaat
Kirjan lisätiedot ja iso kansikuva
Pressikuvia
Eläintehtaat-sivusto

Jaa tämä:
Jaa tämä:

Sinulle on kirjoja.