Full-size Image
Lataa alkuperäinen kuva ▼

Into-ohjelma Helsingin Kirjamessuilla

[intense_blockquote color=”link” font_color=”info”]Helsingin Kirjamessujen sivusto [intense_icon type=”arrow-right”]
[/intense_blockquote] [intense_blockquote color=”link” font_color=”info”]Torstai 26.10 [intense_icon type=”arrow-down”]
[/intense_blockquote] [intense_blockquote color=”link” font_color=”info”]Perjantai 27.10 [intense_icon type=”arrow-down”]
[/intense_blockquote] [intense_blockquote color=”link” font_color=”info”]Lauantai 28.10 [intense_icon type=”arrow-down”]
[/intense_blockquote] [intense_blockquote color=”link” font_color=”info”]Sunnuntai 29.10 [intense_icon type=”arrow-down”]
[/intense_blockquote]

Into löytyy kolmelta osastolta: omalta osastoltamme 7D111 Kirjakahvilan kulmalla,
Rosebud Books osastolta 6B99 ja kustantajien yhteisosastolta 7e100.

TORSTAI 26.10

TO 11:00 Kullervo

Hanna Nikkanen & työryhmä

HYVÄN SÄÄN AIKANA – MITEN KÄY SUOMEN KUN ILMASTO LÄMPENEE

Ilmastonmuutos on aikamme suurin uutinen ja mullistaa Suomenkin. Se on jo täällä: pohjoista kohti leviävissä taudeissa, yritysten strategioissa, energiapolitiikan arvaamattomuudessa.

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Hanna Nikkasen ja 21 opiskelijan työryhmä on matkustanut Suomessa etsimässä muutoksen merkkejä ja tallentamassa sitä Suomea, joka on ilmaston lämpenemisen myötä katoamassa. Ryhmän livejournalistinen ohjelmanumero tarkastelee Suomea keskellä ihmiskunnan historian jännittävintä käännettä: mukana Hanna Nikkanen, Reetta Rönkä, Alma Onali, Juho Kankaanpää ja Linda Manner.
Into

TO 11.30 Rosebud

Tuija Wetterstrand

PUNAISTEN PANSSARIJUNA

Punaisten panssarijuna 1918 seuraa sisällissodan tapahtumia panssarijunan miesten silmin. He kokevat sodan toiveikkaan alun, verisen käännekohdan ja paniikinomaisen paon vihollisen tieltä. Punaisten huolimattomuus, epäonnistuneet ajoitukset ja silkka huono onni seuraavat toistaan. Silti periksi ei anneta ja puolustaudutaan, vaikka saartorengas kiristyy kaikilla rintamanosilla.
Into

 

TO 12:00 Rosebud

Hanna Nikkanen & työryhmä

HYVÄN SÄÄN AIKANA – MITEN KÄY SUOMEN KUN ILMASTO LÄMPENEE

Ilmastonmuutos on aikamme suurin uutinen ja mullistaa Suomenkin. Se on jo täällä: pohjoista kohti leviävissä taudeissa, yritysten strategioissa, energiapolitiikan arvaamattomuudessa.

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Hanna Nikkasen ja 21 opiskelijan työryhmä on matkustanut Suomessa etsimässä muutoksen merkkejä ja tallentamassa sitä Suomea, joka on ilmaston lämpenemisen myötä katoamassa. Ryhmän livejournalistinen ohjelmanumero tarkastelee Suomea keskellä ihmiskunnan historian jännittävintä käännettä: mukana Hanna Nikkanen, Reetta Rönkä, Alma Onali, Juho Kankaanpää ja Linda Manner.
Into

TO 12.00 Aleksis Kivi

Lauri Nurmi ja Simon Elo & Juho Eerola

PERUSSUOMALAISTEN HAJOAMISEN HISTORIA

Jussi Halla-ahon ja Timo Soinin välillä käytiin pitkä valtataistelu. Polttavassa uutuuskirjassa politiikan toimittaja Lauri Nurmi kertoo runsaasti uutta tietoa perussuomalaisten sisäisistä jännitteistä, Halla-ahon noususta puolueen johtoon, etukäteen laaditusta soinilaisten varasuunnitelmasta ja muiden hallituspuolueiden osuudesta perussuomalaisten hajoamisessa. Keskustelemassa Lauri Nurmi, sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ja perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja ja hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola. Puheenjohtajana toimii Aamulehden päätoimittaja Matti Posio.
Into

TO 12.30 Akateeminen
Timo Kalevi Forss

GÖSTA SUNDQVIST – LEEVI AND THE LEAVINGSIN DYNAMO

Timo Kalevi Forss on kirjoittanut Suomi-rockin suurmiehen Gösta Sundqvistin elämäkerran, joka pureutuu värikkääseen persoonaan moniulotteiseen myytin takana. Gösta oli Reino Helismaan ja Juha Vainion perinteen jatkaja, joka yhdisti rahvaanomaisen jätkäkulttuurin terävän ironiseen rockkulttuuriin. Pienten piirien kulttisuosikista tuli koko kansan Gösta, joka jätti pysyvän jäljen suomalaiseen sielunmaisemaan. Julkisuutta ja keikkailua karttaneesta Gösta Sundqvistista on tullut salaperäisyyden verhoama myytti. Haastattelijana Tuomas Rantanen (Voima).
Into

TO 12.30 Rosebud
Anniina Ljokkoi

VEGAANIMUKSUT

Vegaanimuksut on ensimmäinen kotimainen tietokirja, joka opastaa lapsiperheiden vegaaniseen arkeen. Kirja kertoo, mitkä ovat muksujen lempiruoat, mistä sitä proteiinia saa ja miten pistetään pystyyn vegaaniset lastenjuhlat. Teos ei hehkuta eikä saarnaa. Haastattelijana Jenni Lindvall.
Into

TO 13.00 Minna Canth
Laura Gustafsson & Rosa Liksom

FAKTAA VAI AUTOFIKTIOTA?

Laura Gustafsson ottaa haltuun omaelämäkerrallisen fiktion. Pohja on intiimi ja paikoin surkuhupaisa kuvaus rakkauden karkeudesta, halun kauneudesta, äitiyden raadollisuudesta ja lihan kurittamisesta. Tarina vie kirjailijaa ja lukijaa kohti hetkeä, jossa suru alkaa. Gustafsson tutkii pelotta valtaa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden, lapsen kasvatuksen ja luomistyölle omistautumisen näkökulmista. Gustafssonin tiheästä tekstistä naiset tunnistavat kokemukset ja valinnat, vaikkeivat itse olisikaan päätyneet samaan. Haastattelijana Rosa Liksom.
Into

TO 13.00 Aino
Tytti Erästö, Gustav Hägglund, Esko Seppänen, Pentti Sainio ja Pekka Visuri

VAKAUS VAAKALAUDALLA?

Suomen ulkopolitiikka on pitkään perustunut puolueettomuuteen suurvaltojen välisissä eturistiriidoissa. Toimittaja Timo Hakkaraisen toimittamassa Vakaus vaakalaudalla -kirjassa kysytään vaarantuisiko yhteiskuntamme poliittinen vakaus ja lähialueidemme turvallisuuspoliittinen tasapaino sotilaallisen liittoutumisen seurauksena. Keskustelussa mukana Tytti Erästö, Gustav Hägglund, Pentti Sainio, Esko Seppänen ja Pekka Visuri.  Haastattelijana Timo Hakkarainen.
Into

TO 13.00 Rosebud

Lauri Nurmi

PERUSSUOMALAISTEN HAJOAMISEN HISTORIA

Jussi Halla-ahon ja Timo Soinin välillä käytiin pitkä valtataistelu. Polttavassa uutuuskirjassa politiikan toimittaja Lauri Nurmi kertoo runsaasti uutta tietoa perussuomalaisten sisäisistä jännitteistä, Halla-ahon noususta puolueen johtoon, etukäteen laaditusta soinilaisten varasuunnitelmasta ja muiden hallituspuolueiden osuudesta perussuomalaisten hajoamisessa.
Into

TO 13.30 Rosebud
Hanna Apajalahti

KULTTUURIMATKAILIJAN LAPPI

Kulttuurimatkailijan Lappi on paitsi matkaopas, myös ensimmäistä kertaa yksiin kansiin koottu tietopaketti Lapin kulttuureista. Mitä lukea, kuunnella ja nähdä? Mitä elokuvia katsoa?
Into

TO 14.00 Rosebud

Kalle Könkkölä, Heidi Saraste, Väinö Heinonen

VOIHAN VAMMAINEN!

Vammaissanakirja on tarkoitettu seitsemän–kymmenvuotiaille lapsille, mutta se soveltuu myös isommille ihmisille, opettajien ja erityisopettajien tai sairaalahenkilökunnan käyttöön. Siitä saa apua myös vammaisen omainen, aikuinen tai lapsi. Se soveltuu hyvin oppikirjaksi niille, joille vammaisuus on täysin vierasta tai niille, jotka tuntevat vain jonkin alueen vammaisuudesta, mutta eivät kaikkea. Sanni Purhonen haastattelee kirjan kirjoittajia Kalle Könkkölää ja Heidi Sarastea sekä kuvittajaa Väinö Heinosta.

Into

TO 14.00 Aino

ERIKOISKIRJAILIJAHAASTATTELUT

Jussi Lehmusvesi (Aula), Mikko Kamula (Gum), Pauliina Lindholm (Otava), Marjo Saarinen (Teos), Sissi Katz (Tammi), Silja Kejonen (Otava)
Aula

TO 14.00 Katri Vala
Vappu Taipale

VANHA JA VIREÄ

Äiti, isoäiti, ministeri, pääjohtaja, lääketieteen ja -kirurgian tohtori Vappu Taipale kirjoittaa naisten hyvästä vanhuudesta kahdessa uudessa kirjassaan. “Vanha ja vireä” esittelee positiivista ja uutta tietoa vanhuudesta: ”Talouselämän ihmiset sanovat, että Suomen ongelma on pitkäikäisyys. Mutta mummot eivät ole kestävyysvaje vaan kestävyystae, koska mummojen sosiaalinen pääoma tuottaa terveyttä ja hyvinvointia”. Eläkkeelle jäätyään Taipale on perehtynyt vanhuuteen tieteellisen tutkimuksen avulla, mutta myös salakuuntelemalla ihmisten keskusteluja liikkuessaan maailmalla yksin tai yhdessä miehensä Ilkka taipaleen kanssa. “Isoäitikirja” kokoaa ajankohtaista tutkimusta ja kirjaan haastateltujen mummojen arjen kokemuksia, mutta tarjoaa myös Taipaleen herkullisia ja humoristisiakin näkemyksiä isovanhemmuudesta. Haastattelijana Riikka Kämppi.
Into

TO 14.30 Rosebud
Gustav Hägglund ja Esko Seppänen

VAKAUS VAAKALAUDALLA?

Suomen ulkopolitiikka on pitkään perustunut puolueettomuuteen suurvaltojen välisissä eturistiriidoissa. Timo Hakkaraisen toimittamassa Vakaus vaakalaudalla -kirjassa kysytään vaarantuisiko yhteiskuntamme poliittinen vakaus ja lähialueidemme turvallisuuspoliittinen tasapaino sotilaallisen liittoutumisen seurauksena.
Into

TO 15 Rosebud SIGNEERAUS
Zinaida Linden

RAKKAUS KOLMEEN APPELSIINIIN

Novellikokoelma Rakkaus kolmeen appelsiiniin tarkastelee ihmisiä eri maissa, poissa kotoaan ja matkoilla ympäri maailman.  Lindén ilmaisee taidokkaasti ja lämpimällä huumorilla tunteiden sekamelskaa, juurettomuuden kokemusta ja kulttuurien kohtaamispisteitä.
Into

TO 15.30 Rosebud
Kai Sadinmaa

ILMESTYSKIRJA

Mitä tarkoittaa uskonpuhdistus reformaation 500-vuotisjuhlavuonna? “10 käskyä kirkolle” kirjoittaneen papin Kai Sadinmaan uutuusteos “Ilmestyskirja” näyttää maailman kaikessa karmeudessaan, mutta kaiken pimeyden keskeltä löytyy myös toivo. Kuinka kirkko toimii tilanteessa, jossa yhteiskunnan turvaverkot repeytyvät ja ihminen on yksin? Mikä on Jeesus Nasaretilaisen vastaus meidän aikanamme? Haastattelee Antti Nylén.
Into

TO 16.00 Rosebud E2 SIGNEERAUS
Pertti Neumann

NEUMANN: DINGO-KIPPARIN LOKIKIRJA

Pertti Neumann puhuu vihdoin avoimesti itsestään. Neumann on suomalaiseen pop-kulttuuriin suuresti vaikuttaneen Dingon keulakuva ja sielu. Elämäkerturi Salla Nazarenko haastattelee Neumannia siitä miltä tuntuvat nousut ja laskut, mitä on taide ja mitä on rakkaus.
Into

TO 16.00 Rosebud
Jussi Lehmusvesi

VAINIKKALA

Aula

TO 16.30 Akateeminen
Pertti Neumann

NEUMANN: DINGO-KIPPARIN LOKIKIRJA

Pertti Neumann puhuu vihdoin avoimesti itsestään. Neumann on suomalaiseen pop-kulttuuriin suuresti vaikuttaneen Dingon keulakuva ja sielu. Elämäkerturi Salla Nazarenko haastattelee Neumannia siitä miltä tuntuvat nousut ja laskut, mitä on taide ja mitä on rakkaus.
Into

TO 17.30 Rosebud
Ville-Veikko Pulkka

UUSI TYÖVÄKI

Uusi työelämä ei sovi perinteisiin palkkatyön normeihin. Tänä päivänä työ ei enää välttämättä tarkoita työsuhdetta, kokopäiväistä työtä tai edes konkreettista työpaikkaa. Laki ja työehtosopimukset eivät suojele työntekijöitä yhtä kattavasti kuin aiemmin. Toisaalta monen työ on yhä itsenäisempää, ajallisesti joustavaa ja vapaata kontrollista. 
Into

TO 18.00 Olohuone
Sanna Raita-aho ja Tuija Sorjanen

TARINOITA KOLMIODRAAMOISTA

Toisen kanssa: Tarinoita kolmiodraamoista. Miksi seuranhakupalveluja varatuille ihmisille tarjoavat pettämissivustot ovat täynnä tavallisia suomalaisia? Miltä pettäminen tuntuu pettäjästä, petetystä ja siitä toisesta? Toimittajat Sanna Raita-aho ja Tuija Sorjanen ovat keränneet kymmenien suomalaisten kokemuksia pettämisestä kirjaansa Toisen kanssa.
Into

TO 18.00 Minna Canth
Pertti Neumann

NEUMANN: DINGO-KIPPARIN LOKIKIRJA

Pertti Neumann puhuu vihdoin avoimesti itsestään. Neumann on suomalaiseen pop-kulttuuriin suuresti vaikuttaneen Dingon keulakuva ja sielu. Elämäkerturi Salla Nazarenko haastattelee Neumannia siitä miltä tuntuvat nousut ja laskut, mitä on taide ja mitä on rakkaus.
Into

TO 18.00 Rosebud
Laura Gustafsson

POHJA

Laura Gustafsson ottaa haltuun omaelämäkerrallisen fiktion. Pohja on intiimi ja paikoin surkuhupaisa kuvaus rakkauden karkeudesta, halun kauneudesta, äitiyden raadollisuudesta ja lihan kurittamisesta. Tarina vie kirjailijaa ja lukijaa kohti hetkeä, jossa suru alkaa. Haastattelee Nora Varjama.
Into

TO 19.00 Rosebud
Pertti Neumann

NEUMANN: DINGO-KIPPARIN LOKIKIRJA

Into

TO 19.00 Aleksis Kivi

SUOMI MAAILMANLOPUN KYNNYKSELLÄ

Viettääkö Suomi koskaan 200-vuotisjuhliaan? Mitkä tieteelliset ja poliittiset mekanismit ovat suurimmat uhat ihmiskunnalle ja maailmanrauhalle?
Paikalla filosofi Ruurik Holm, historioitsija Teemu Keskisarja ja tulevaisuudentutkija Markku Wilenius. Jututtamassa Iida Simes, Rosebud.
Voima, Rosebud

PERJANTAI 27.10

PE 12.00 Rosebud
Jouko Rikkinen & Kurt Fagerstedt

STEFANO MANCUSON – LOISTAVAT KASVIT

Mitä kasvit oikeastaan tuntevat? Miten ne viestivät? Ovatko ne älykkäitä ja jos niin miten? Kurt Fagerstedt ja Jouko Rikkinen keskustelevat Stefano Mancuson kirjasta Loistavat kasvit sekä mm. kasvien älykkyydestä, signaaleista ja parviälystä.

Aula

PE 12.30 Kirjakahvila
Saara Henriksson, Jani Saxell ja Juhana Pettersson

EUROOPAN RAJAMAILLA, REALISMIN JA FANTASIAN RAJALLA

Jani Saxell, Saara Henriksson ja Juhana Pettersson kulkevat uusimmassa romaaneissaan Euroopan sekä realismin ja mystisen rajamailla. Saara Henrikssonin Syyskuun jumalat on romaani sivustakatsojista, taustallaan suuntansa kadottanut nyky-Unkari. Jani Saxelin kolmas romaani Romanian romanista Florian Timárista sijoittuu ex-Jugoslavian rajoille. Juhana Petterssonin “Tuhannen viillon kuolema” aloittaa Rikkaiden unelmat -trilogian, jossa merenpinta nousee, rikas varautuu ja köyhä elää elämäänsä miten parhaiten taitaa.
Into

PE 12.30 Rosebud
Jouko Rikkinen & Kurt Fagerstedt

STEFANO MANCUSON – LOISTAVAT KASVIT

Aula

PE 13.00 Kullervo
Ilkka Taipale & Jussi Särkelä

SATA INNOVAATIOTA SUOMESTA

Ilkka Taipale on toimittanut kirjan siitä kuinka Suomesta tuli Suomi: Taipaleen vieraana kirjan kirjoittajia. Teknisiä keksintöjämme ei olisi ilman lukuisia poliittisia, sosiaalisia ja arkipäivän innovaatioita. Miesten ja naisten tasa-arvo, jokaiselle kuuluva sosiaaliturva, parlamentaarinen demokratia ja niiden synnyttämä yhteiskuntarauha ovat oleellinen osa hyvinvointiamme. Teos on käännetty miltei 30 kielelle ja ollaan kääntämässä kymmenelle lisää.
Into

PE 13.00 Rosebud
Arne Dahl

RAJAMAAT

Arne Dahl on yksi arvostetuimmista rikoskirjailijoista Pohjoismaissa. Ylivertainen juoninikkari Dahl viljelee teoksissaan myös dekkareille harvinaista huumoria, joka ei sulje pois vakavaa yhteiskuntakritiikkiä. Dahlin kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty 32 kielelle. Televisiossa pyörii useita Dahl-sarjoja. Haastattelee Teemu Kiviniemi.
Into

PE 13.30 Rosebud

LONE THEILS – RUNOILIJAN VAIMO

Aula

PE 13.30 Rosebud SIGNEERAUS
Saara Henriksson & Juhana Pettersson

SYYSKUUN JUMALAT/ TUHANNEN VIILLON KUOLEMA

Into

PE 14.00 Tarina
Vuokko Hurme, Vappu Taipale & Sanna Pelliccioni

ISOÄITIKIRJA

Jos isovanhemmuus osuu kohdalle, se muuttaa ihmisen ajattelua ja kokemuksia, se antaa huvia ja työtä. Ensi kertaa mummoksi tullessa kokemus on huikea. Isovanhemmuudesta ei vielä ole kovin paljon tutkimuksia, mutta arkikokemus tuottaa tarinoita ja juttua sitäkin enemmän. Isoäitikirja kokoaa ajankohtaista tutkimusta ja tietoa, mutta tarjoaa myös kokemuksia ja näkemyksiä. Isoisiäkään ei ole unohdettu, vaikka isoisätutkimus ottaa vasta ensi askeleitaan. Haastattelee Nora Varjama.
Into & Aula

PE 14.00 Rosebud
Ilkka Taipale & co

RAUHANNOBEL ICAN:ILLE

Into

PE 14.20 Rosebud

Anto Leikola

SAMMAKOIDEN NAHKEA TODELLISUUS

Helsingin yliopistossa oppihistorian emiritusprofessori Anto Leikolan SAMMAKOIDEN NAHKEA TODELLISUUS – ESSEITÄ TIETEESTÄ, LUONNOSTA JA KULTTUURISTA kirjoittaa kiehtovasti ihmistestä ja evoluutiosta, ihmisen suhteesta muihin eläimiin sekä biologisen tieteen synnyttämistä filosofisista ongelmista.
Into

PE 14.40 Rosebud
Vuokko Hurme, Vappu Taipale

LAPSISTA JA ISOVANHEMMISTA

Gaudeamus, Into, Aula

PE 15.30 Minna Canth
Jaana Torninoja-Latola

YHÄ KATSELEN PILVIÄ – ELVI SINERVON ELÄMÄ

Kirjailija ja kääntäjä Elvi Sinervon kattava elämäkerta YHÄ KATSELEN PILVIÄ pohjautuu laajaan ja ainutlaatuiseen aineistoon, johon kuuluvat muun muassa Elvin ja tämän miehen Mauri Ryömän toisilleen kirjoittamat kirjeet vankila-ajalta. Aatteen palo vei heidät jatkosodan aikana kuritushuoneeseen valtiopetoksen valmistelusta, ja siellä sai alkunsa Elvi Sinervon tunnetuin runokokoelma Pilvet. Vankilan tiukkojen sääntöjen vuoksi Elvi kirjoitti runot salaa vessapaperille. Vankien yhteistyönä runoista sidottiin kokoelma, joka kiersi kädestä käteen. Kokoelman kuuluisimpia runoja on ukrainalaisesta partisaanista kertova Natalia, joka tunnetaan erityisesti 70-luvun sävellettynä versiona.
Into

PE 16.00 Aino
Heikki Patomäki, Heidi Hautala

HAJOAAKO UNIONI?

Britannia on jättää unionin, yhä useampi esittää luopumista eurosta ja paluuta kansallisiin valuuttoihin. Kansalliset rajat ylittävää politiikkaa tarvitaan enemmän kuin koskaan. Miksi näitä asioita hallinnoimaan perustettu Euroopan unioni natisee liitoksissaan? Hajoaako Unioni -kirjan toimittajat Eero Yrjö-Koskinen ja Jouko Kajanoja keskustelevat maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäen ja meppi Heidi Hautalan kanssa.
Into

PE 16.00 Akateeminen
Arne Dahl

RAJAMAAT

Arne Dahl on yksi arvostetuimmista rikoskirjailijoista Pohjoismaissa. Ylivertainen juoninikkari Dahl viljelee teoksissaan myös dekkareille harvinaista huumoria, joka ei sulje pois vakavaa yhteiskuntakritiikkiä. Dahlin kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty 32 kielelle. Televisiossa pyörii useita Dahl-sarjoja. Haastattelee Teemu Kiviniemi.
Into

PE 16.30 Rosebud
Kristiina Repo

STANISLAVSKI – NÄYTTELIJÄN ROOLITYÖSKENTELY

Aula

PE 17.30 Minna Canth
Kristiina Repo, Terhi Panula & Kaisa Korhonen

STANISLAVSKI – NÄYTTELIJÄN ROOLITYÖSKENTELY

Haastattelee Markus Leikola.

Aula

PE 17.30 Rosebud
Luke Harding

LUKE HARDING – AGENTTI LITVINENKON MURHA

Venäjän entinen KGB:n agentti ja FSB:n eversti Alexander Litvinenko myrkytettiin kuoliaaksi Lontoossa 2006. The Guardianin toimittajan Luke Hardinigin “Vaiennettu” on tosielämän trilleri uskomattomine käänteineen myrkytyksen valmisteluista, peittelystä ja juonista, joilla syylliset saatiin kiinni. Kirja tuo ilmi Venäjän ja lännen ongelmallisen suhteen sekä Venäjän salaisia toimenpiteitä toisinajattelijoitaan kohtaan. Murhan jälkeen alkoi geopoliittisen häirinnän vuosikymmenen. Haastattelee Iida Simes (Rosebud).
Into

PE 18.00 Mika Waltari
Arne Dahl

RAJAMAAT

Kirjailija Sofi Oksanen haastattelee Arne Dahlia tämän uutuusbestselleristä Rajamaat, joka aloittaa Dahlin uuden kirjasarjan. Arne Dahl on yksi arvostetuimmista rikoskirjailijoista Pohjoismaissa. Ylivertainen juoninikkari Dahl viljelee teoksissaan myös dekkareille harvinaista huumoria, joka ei sulje pois vakavaa yhteiskuntakritiikkiä. Dahlin kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty 32 kielelle. Televisiossa pyörii useita Dahl-sarjoja. Haastattelee kirjailija Sofi Oksanen.
Into

PE 18.00 Kirjakahvila
Kai Ekholm, Jaana Kivi, Jörn Donner ja Olli Alho

KEKKONEN, JUMALA JA SEKSI

Paljastuksia sananvapaudesta ja sensuurista: Sata vuotta ihannekansalaisen kasvatusta. Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholmin vieraana Olli Alho, Jörn Donner ja Jaana Kivi. Ekholmin toimittama kirja “Tiellä sananvapauteen 1917–2017” kuvaa suomalaisen sensuurin pääteemat, jokta hallitsevat koko sodanjälkeistä aikaa: itsesensuuria, salamasotia, rasvasotia ja seksin kieltämistä jne.
Kansalliskirjasto & Into

PE 18.00 Rosebud
Teivo Teivainen

MAAILMANPOLIITTINEN KANSALLISKÄVELY

Professori Teivo Teivainen pohtii uudessa kirjassaan Maailmanpoliittinen kansalliskävely vapauden ulottuvuuksia ja nationalismin varjopuolia. Eloisa kirja on paitsi johdatus Suomen symboleihin ja itsenäisen kansakunnan merkityksiin myös matkaopas Helsinkiin. Maailmanpolitiikka ei asu vain diplomaattien neuvottelupöydissä – sen voi löytää myös pienellä kävelyretkellä. Haastattelee Mika Rönkkö.
Into

 

PE 19.00 Akateeminen
Luke Harding

LUKE HARDING – AGENTTI LITVINENKON MURHA

Venäjän entinen KGB:n agentti ja FSB:n eversti Alexander Litvinenko myrkytettiin kuoliaaksi Lontoossa 2006. The Guardianin toimittajan Luke Hardinigin “Vaiennettu” on tosielämän trilleri uskomattomine käänteineen myrkytyksen valmisteluista, peittelystä ja juonista, joilla syylliset saatiin kiinni. Kirja tuo ilmi Venäjän ja lännen ongelmallisen suhteen sekä Venäjän salaisia toimenpiteitä toisinajattelijoitaan kohtaan. Murhan jälkeen alkoi geopoliittisen häirinnän vuosikymmenen. Haastattelee Iida Simes (Rosebud).
Into

PE 19.00 Rosebud
Seppo Konttinen

KALLIS RUOKAKASSI

Kahden tuhannen euron käteen jäävästä palkasta ruoka nielaisee joka kuukausi 260 euroa. Keskiverto suomalainen käyttää ruokaan 13 prosenttia tuloistaan. Suomi on jo pitkään ollut yksi Euroopan kalleimmista ruokamaista. Miksi suomalaisen ruokalaskun suuruus on vuosikaudet pysynyt EU-vertailussa huipulla? Mikä maksaa? Tavallinen kuluttaja ei maksa ruokalaskuaan pelkästään kaupan kassalla, vaan joka vuosi myös verotuloja ohjataan pari miljardia tukiaisiksi elintarvikeketjuille. Haastattelee Mika Rönkkö.
Into

PE 19.00 KirjaKallio
Johanna Vuorelma, Teivo Teivainen ja Jari Tamminen

VAIHTOEHTOINEN SUOMI-TARINA

Suomen juhlavuoden suurin tarina kertoo sodat voittaneen kansan oikeutuksesta omaan maahan ja vaurauteen. Onko näin? Mitä haittaa tästä hokemasta on – entä mitä muita narratiiveja voisi olla?
Lavalla Häiriköiviä dosentteja kuten Politiikasta-lehden päätoimittaja, tutkijatohtori Johanna Vuorelma, professori Teivo Teivainen ja Häiriköt-päämajasta johtaja Jari Tamminen.
Voima

LAUANTAI 28.10

LA 10.30 Rosebud
Jaana Torninoja-Latola

YHÄ KATSELEN PILVIÄ – ELVI SINERVON ELÄMÄ

Into

LA 12.00 Rosebud
Martti Korhonen

MITEN ELÄÄ PITKÄ JA HYVÄ ELÄMÄ – TELOMEERIT JA TERVEYS

Aula

LA 12.20 Rosebud
Sinimaaria Kangas

EETTISEN LIHANSYÖNNIN KÄSIKIRJA

Aula

LA 12.40 Rosebud
Petri Laukka

PIENI KANSA PYRISTELI

Aatteet, asenteet, muoti ja päätöksentekomallit ovat imeytyneet Suomeen molemmista ilmansuunnista, idästä ja lännestä. Ideologiat ovat saaneet Suomeen tultuaan kummallisia piirteitä. Rotuopin avulla löytyi kansan heikko viinapää. Äärioikeistolaiset ryhtyivät tekemään maailmankatsomuksensa nojalla väkivaltaisia muilutuksia, kommunistit järjestivät vallankumoukseen tähtääviä lakkoja. Satavuotias tasavalta on aina ollut muutoksessa. Yhtenäiseksi äitetty kansa on sisäisesti erilainen ja monimuotoinen. Yhtä ja samaa Suomea ei ole olemassa. Haastattelee Mika Rönkkö.
Into

LA 13.00 RAUHA
Matti Korhonen

MITEN ELÄÄ PITKÄ JA HYVÄ ELÄMÄ?

Keskustelu pohjautuu vuoden 2009 lääketieteen Nobel-palkinnon voittaneen Elizabeth Blackburnin ja Elissa Epelin teokseen Pitkän ja hyvän elämän biologia. Telomeerit ja terveys. Mitä solut tarvitsevat voidaakseen hyvin? Miksi jotkut ikääntyvät toisia nopeammin? Miten voimme itse vaikuttaa solujemme hyvinvointiin? Haastattelee Nora Varjama.

Aula

LA 13.30 Kullervo
Jarno Paalasmaa

MAAILMAN PARHAAT KASVATUSAJATUKSET

Viisaan kasvattamisen taito eilen ja tänään. Kasvatuksen historian parhaat oivallukset ja kiinnostavimmat elämäntarinat. Miten kasvatan viisaasti? Mitä tarkoittaa lapsilähtöinen tai kokonaisvaltainen kasvatusajattelu? Mitä haasteita digitalisaatio asettaa lapsen kasvatukselle? Miten löytää oikea tasapaino vapauden ja kurin kesken? Kuinka lapsen kasvatukseen ja kasvamiseen liittyvät haasteet on ratkaistu ennen? Mitä annettavaa ”maailman parhailla kasvatusajatuksilla” on tämän päivän kasvattajille? Näitä nykykasvatuksen haasteita pohtii kasvatusvaikuttaja Jarno Paalasmaan teoksessaan Maailman parhaat kasvatusajatukset. Haastattelijana toimii piispa Björn Vikström.
Steinerkasvatuksen liitto

LA 13.30 Eino Leino
Luke Harding

LUKE HARDING – AGENTTI LITVINENKON MURHA

Venäjän entinen KGB:n agentti ja FSB:n eversti Alexander Litvinenko myrkytettiin kuoliaaksi Lontoossa 2006. The Guardianin toimittajan Luke Hardinigin “Vaiennettu” on tosielämän trilleri uskomattomine käänteineen myrkytyksen valmisteluista, peittelystä ja juonista, joilla syylliset saatiin kiinni. Kirja tuo ilmi Venäjän ja lännen ongelmallisen suhteen sekä Venäjän salaisia toimenpiteitä toisinajattelijoitaan kohtaan. Murhan jälkeen alkoi geopoliittisen häirinnän vuosikymmenen. Iida Simes (Rosebud) haastattelee.
Into

LA 14.30 Katri Vala
Hanna Mattila, Mikael Fogelholm, Sinimaaria Kangas & Jukka Vornanen

VÄHEMMÄN LIHAA, ENEMMÄN HYVINVOINTIA

Kauppoihin ilmestyy koko ajan houkuttelevia vaihtoehtoja lihalle, joten lihansyönnin vähentäminen on enää asennekysymys. Muutos terveempään ravintoon lähtee uusista ruokaympäristöistä. Miten voi varmistaa valitsevansa kestävästi tuotettua ruokaa? Keskustelu käydään kolmen kirjan pohjalta:  Vähemmän lihaa, Eettisen lihansyönnin käsikirja ja Lihansyöjien maa. Haastattelee Niko Aula.
Gaudeamus, Into, Aula

 

LA 14.30 Rosebud
Luke Harding

LUKE HARDING – AGENTTI LITVINENKON MURHA

Into

LA 14.30 Kirjakallio
Nelli Hietala

KIELILLÄ PUHUMISEN TAITO

Aula

LA 15.30 Suomalainen
Nelli Hietala

LONE THEILS – RUNOILIJAN VAIMO

Aula

LA 16.00 Rosebud
Sami Keto & Elisa Aaltola

EMPATIA

Empatia – Myötäelämisen tiede popularisoi empatiatutkimusta ja kartoittaa empatian syntyä, luonnetta, mahdollisuuksia sekä riskejä. Hyödyntäen muun muassa evoluutiobiologista, psykologista ja filosofista tutkimusta kirja ruotii empatian asemaa nykyihmisen maailmassa. Miten empatia liittyy moraalisiin, kulttuurisiin ja poliittisiin kysymyksiin? Miten se vaikuttaa kykyymme jakaa tämä planeetta muiden olentojen kanssa? Tulisiko yhteiskuntaa rakentaa empatiamyönteisempään suuntaan? Haastattelee Mika Rönkkö.
Into

LA 16.00 Kullervo
Tapio Bergholm, Sanna Saksela-Bergholm, Mika Helander & Juha Antila

TYÖELÄMÄ MUUTTUU – VAI MUUTTUUKO?

Onko työelämä huonontunut? Miten työ on muuttunut eri ammattiryhmissä? Työn murros, pätkätyöt ja epätyypilliset työajat hallitsevat nykypäivän julkista keskustelua. Kaksi tietokirjaa, Työelämän myytit ja Työaikakirja, osoittavat, että monet myytit kaipaavat ravistelua. Paneelikeskustelussa Tapio Bergholm, Mika Helander, Sanna Saksela-Bergholm ja Juha Antila.
Into

LA 16.00 Mika Waltari
Tapani Bagge, Jussi Lehmusvesi, Jasu Rinneoja & Antti Tuomainen

DEKKARILAUANTAI: HUUMORI MURHAN MAUSTEENA

Haastattelee Elo Lammi.

Aula

LA 16.20 Rosebud
Timo Kalevi Forss

GÖSTA SUNDQVIST – LEEVI AND THE LEAVINGSIN DYNAMO

Haastattelee Tuomas Rantanen Voima-lehdestä.

Into

LA 17.00 Rosebud
Nelli Hietala

KIELILLÄ PUHUMISEN TAITO

Aula

LA 17.20 Rosebud
Olli Tammilehto

TUHOKEHITYS POIKKI

Vallitseva kehitys vie kohti ilmastokatastrofia, ekologista tuhoa tai ydinsotaa. Tämä yhteiskuntiemme rakenteista ja voimista johtuva prosessi voidaan pysäyttää vain syvällekäyvällä yhteiskunnallisella muutoksella. Muutoksen on oltava nopea. Haastattelee Mika Rönkkö.
Into

LA 17.30 Aleksis Kivi

Kai Sadinmaa & Johanna Korhonen

ILMESTYSKIRJA REFORMAATION 500. VUONNA

Mitä tarkoittaa uskonpuhdistus reformaation 500-vuotisjuhlavuonna? “10 käskyä kirkolle” kirjoittaneen papin Kai Sadinmaan uutuusteos “Ilmestyskirja” näyttää maailman kaikessa karmeudessaan, mutta kaiken pimeyden keskeltä löytyy myös toivo. Kuinka kirkko toimii tilanteessa, jossa yhteiskunnan turvaverkot repeytyvät ja ihminen on yksin? Mikä on Jeesus Nasaretilaisen vastaus meidän aikanamme?
Into

LA 17.40 Rosebud
Vesa-Matti Lahti

SIPERIA KUTSUU!

Vesa-Matti Lahden SIPERIA KUTSUU! kertoo siitä, miten amerikansuomalaiset aktiivit perustivat Siperiaan kansainvälisen siirtokunnan, AIC Kuzbasin auttaakseen nuorta Neuvosto-Venäjää teollistumaan. Eräs siirtolaisista oli sekatyömies Richard Lahti, jonka matkakertomus Siperiaan paljastui Vesa-Matti Lahdelle vasta isovanhempiensa jäämistöstä. Haastattelee Mika Rönkkö.
Into

LA 18.00 Kirjakahvila
Timo Kalevi Forss & Risto “Rife” Paananen

GÖSTA SUNDQVIST – LEEVI AND THE LEAVINGSIN DYNAMO

Gösta Sundqvistin elämäkerran kirjoittaja Timo Kalevi Forss keskustelee Leevi and the Leavings -yhtyeen basisti Risto “Rife” Paanasen kanssa Suomi-rockin suurmiehestä Gösta Sundqvistista ja pureutuvat värikkääseen persoonaan moniulotteiseen myytin takana. Gösta oli Reino Helismaan ja Juha Vainion perinteen jatkaja, joka yhdisti rahvaanomaisen jätkäkulttuurin terävän ironiseen rockkulttuuriin. Pienten piirien kulttisuosikista tuli koko kansan Gösta, joka jätti pysyvän jäljen suomalaiseen sielunmaisemaan. Julkisuutta ja keikkailua karttaneesta Gösta Sundqvistista on tullut salaperäisyyden verhoama myytti. Haastattelijana Tuomas Rantanen Voima-lehdestä.
Into

LA 19.00 Rosebud
Hannu Reime

IHMISKIELEN IHMEITÄ

Hannu Reimen IHMISKIELEN IHMEITÄ – NÄKYMIÄ KIELEEN, KIELIIN JA KULTTUURIIN pohtii ihmiskielen rakennetta sekä kielten ja kielikuntien välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä. Kielikyky näyttää olevan ihmisen biologinen erityisominaisuus mutta samalla kieli on kaiken kulttuurin perusta ja tältä osin erottaa ihmisen muista eläimistä. Hannu Reime on suurimmalle osalle suomalaisista tuttu radioääni, kun hän työskenteli Ylen radiouutisissa uutistoimittajana, ulkomaantoimittajana ja erikoistoimittajana yöi 40 vuotta. Haastattelee Mika Rönkkö.
Into

LA 19.00 KirjaKallio

MITEN ELOKUVIA KIRJOITETAAN

“Haluan vihjata katsojille mitä on tulossa. En enempää. Jos annan enemmän, yleisö ei ota osaa prosessiin. Minä ehdotan, ja katsojat tekevät kanssani työtä.”, sanoi Orson Welles.
Esiintymässä auteurit Reetta Aalto, Jouko Aaltonen, Juho “Hymyilevä mies” Kuosmanen ja Ville Suhonen.
Voima

SUNNUNTAI 29.10

SU 12.00 Kirjakahvila
Turunen & Soininen

RETKEILY & KERÄILY – JOKAMIEHENOIKEUDET JOKAISELLE

Aula

SU 13.00 Mika Waltari
Juhana Petterson ja Jukka Laajarinne

UHKAAVA TULEVAISUUS = NYT

Kun tulevaisuuden uhkakuvat realisoituvat, on silmukka jo kiristynyt pahaa aavistamattomien ympärille. Tuhon kierrettä on miltei mahdoton pysäyttää ja jäljellä on enää kamppailu viimeisestä elintilasta. Dystopiakirjailijoiden aiheina on ilmastomuutos ja lähestyvä maailmanloppu sekä ajatuksista tarttuva epidemia, joka muuttaa painajaiset todellisuudeksi. Keskustelijoina trilleristit Jukka Laajarinne ja Juhana Pettersson.
Voima

RETKEILY & KERÄILY – JOKAMIEHENOIKEUDET JOKAISELLE

Aula[/su_box]

SU 13.30 Mika Waltari

LONE THEILS – RUNOILIJAN VAIMO

Aula

 

SU 14.30 Rosebud

LONE THEILS – RUNOILIJAN VAIMO

Aula

SU 16.00 Mika Waltari
Teivo Teivainen ja Erkki Tuomioja

KANSALLISET SYMBOLIT: VAPAUSHAAVEITA JA VIHAPUHETTA (MAAILMANPOLIITTINEN KANSALLISKÄVELY)

Erkki Tuomioja ja Teivo Teivainen keskustelevat vapauden ulottuvuuksista ja nationalismin varjopuolista Teivaisen uuden kirjan “Maailmanpoliittinen kansalliskävely” pohjalta. Teos on  johdatus Suomen symboleihin ja itsenäisen kansakunnan merkityksiin.
Into

Jaa tämä: