Ale!

Petri Laukka

Remu & Hurriganes Kekkoslovakiassa

4.95 5.00 

70-luvun Suomessa taiteen piti olla “edistyksellistä”, mutta Hurriganes lauloi: “Skuugi darling just tyttö my pylly.” Tämä on kirja bändistä, joka halusi menestyä ja rikastua, tehdä rahaa. Ja kyllä se tekikin.

Normaali norm. 32.00 
Innon hinta: 5.00 
Pokkari norm. 10.00 
Innon hinta: 4.95 
ISBN: 978-952-264-320-9

Kirjoittaja: Petri Laukka

Julkaisuajankohta: 10 / 2014

Sivumäärä: 250

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Jaa tämä:

70-luvun Suomessa taiteen piti olla “edistyksellistä”, mutta Hurriganes lauloi: “Skuugi darling just tyttö my pylly.”

YYA-Suomessa Hurriganes teki kotikutoisen version Amerikasta ja rock’n’rollista, levitti vahvistimien päälle Yhdysvaltojen lippuja, ajeli 50-luvun jenkkiautoilla ja oli häpeämättömän kaupallinen ja uhmakas. Remu, Cisse, Albert ja myöhemmin Ile vastasivat yhtenäiskulttuurin Suomessa kajautettuun huutoon, jossa haluttiin rennompaa elämää ja vähemmän pykäliä.

Remu & Hurriganes Kekkoslovakiassa on kirja bändistä, joka halusi menestyä ja rikastua, tehdä rahaa. Ja kyllä se tekikin. Yhtye rikkoi yleisöennätyksiä Suomen ohella Ruotsissa. Osittain Hurriganesin ansiosta rock alettiin ottaa muunakin kuin vain farkunsinisen nuorisosukupolven omalaatuisena, suuriäänisenä tanssivillityksenä, jollaisena se julkisuudessa aiemmin nähtiin.

Pieni kansa pyristeli – uutuuskirja itsenäisen Suomen vaiheista

Petri Laukan uutuuskirja kertoo 100-vuotiaan Suomen vaiheista. Pieni kansa pyristeli – sata tarinaa itsenäisestä Suomesta esittelee lukijalle merkittäviä tapahtumia, ilmiöitä ja vaikuttajia kulttuurin, politiikan, sodankäynnin ja arjen kentiltä aina itsenäistymisestä nykyhetkeen.

”Sisällissotaan päätyneet ääripäät, punaiset ja valkoiset, muokkasivat toisistaan kammottavia mielikuvia, joita vastaan he hyökkäsivät ensin kirjoituksin, lopulta asein. Sen aikaisena somena toimivat kunkin ryhmittymän julkaisemat lehdet ja painatteet sekä joukkokokousten kiihotuspuheet.”

Katsaus kansakunnan menneisyyteen auttaa hahmottamaan nykyajan muutoksia historian näkökulmasta. Satavuotias tasavalta on aina ollut muutoksessa.

Aatteet, asenteet, muoti ja päätöksentekomallit ovat imeytyneet Suomeen sekä idästä että lännestä. Ideologiat ovat saaneet Suomeen tultuaan kummallisia piirteitä. Rotuopin avulla löytyi kansan heikko viinapää. Äärioikeistolaiset ryhtyivät tekemään maailmankatsomuksensa nojalla väkivaltaisia muilutuksia, kommunistit järjestivät vallankumoukseen tähtääviä lakkoja. Keskustalla oli halu pitää sama, muistinsa menettänyt vanhus presidenttinä ikuisesti. Ja niin edelleen.

Euroopan peräkolkkana pidetty maa on osannut käyttää perifeeristä tarkkailuasemaansa hyödykseen. Suomalaiset kävivät menestyksekkäästi kauppaa Neuvostoliiton kanssa: Kokaiinin ja amfetamiinin salakuljetuksella 1920-luvulla alkanut kauppa huipentui kokonaisten kaupunkien rakentamiseen itärajan taakse. Suomi on osannut kehittää läntistä teknologiaa ja keksiä uutta: Teollisuushistorian mahtavin menestystarina päättyi vasta 2000-luvulla, kun Nokian pääkonttoriin Espoon Keilaniemeen tuotiin Kaliforniasta ostettu iPhone-puhelin. Hopeinen suorakaide luhisti pian kaiken.

Petri Laukka on filosofian tohtori ja kulttuurihistorioitsija. Hän työskentelee sanomalehti Kalevassa Oulussa, jossa hän on toiminut kulttuuritoimituksen päällikkönä, uutispäällikkönä ja pääkirjoitustoimittajana. Laukka on aiemmin julkaissut 70-luvun kulttuurielämää luotaavan kirjan Remu ja Hurriganes Kekkoslovakiassa (2014) ja artikkeleita yliopistollisissa julkaisuissa. Hän on luennoinut Suomessa ja ulkomailla.

https://kauppa.intokustannus.fi/kirja/pieni-kansa-pyristeli/

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Remu & Hurriganes Kekkoslovakiassa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

“Laukan teoksessa ominta ja kiinnostavinta onkin Hurriganesin kontekstointi, kehystäminen. Hän sijoittaa yhtyeen omaan poliittis-kulttuuriseen aikakauteensa, jonka historioissa se on yleensä jätetty noteeraamatta. Kuten ylipäätään varsinainen populaarikulttuuri.” Harri Uusitorppa, Helsingin Sanomat, 20.12. 2014

“Oululainen toimittaja Petri Laukka taitaa olla maan ensimmäinen ja ainoa Hurriganes-tohtori. Hänen väitöskirjastaan muokkaama Remu ja Hurriganes Kekkoslovakiassa ei olekaan taas kerran kerrottu bändin sinänsä hienoa tarina eikä fanikirja, vaan tieteellinen tutkimus rock-yhtyeestä 1970-luvun Suomessa, jolloin rock and roll oli pirun harvinaista muuallakin kuin Pihtiputaalla.” Kari Hirvasnoro, Kansan Uutiset, 14.12.2014

Laukka avaa ytimekkäästi kulttuuri(e)n murrosta 1970-luvulla. Janne Hopsu, MTV3, 24.12.2014

Get On päihitti Euroopan huiput. YLE, 12.12.2014