Ale!

Pentti Kemppainen

Radio kuuluu kaikille! – Kaupallisen radion historia Suomessa

norm. 39.00 
Innon hinta: 10.00 

Kirja kertoo poliittisista kamppailuista,
intohimosta ja bisneksestä, jotka muuttivat Suomen saundin.

Tilattavissa

ISBN: 978-952-264-359-9

Kirjoittaja: Pentti Kemppainen

Julkaisuajankohta: 02 / 2015

Sivumäärä: 450

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , , , , , , , , , , ,
Jaa tämä:

”erinomainen ehdokas vuoden tiedekirjat ‑listalla.” – Tohtori Jukka-Pekka Puro, Media & viestintä 1/15

Yleisradio sai vuonna 1935 yksinoikeuden radiolähetyksiin, minkä jälkeen suomalaiset joutuivat vain haaveilemaan kevyestä radiomusiikista. Tai ei nyt aivan: 60-luvun alussa Tukholman edustalle ankkuroitiin laiva, joka lähetti kaupallista eli mainoksilla rahoitettua musiikkia myös eteläisen Suomen musiikinjanoisille. ”Merirosvoradio” nostatti suoranaisen kansanliikkeen – kunnes Ruotsin valtio pakotti sen lopettamaan toimintansa.

Vuosikymmenten ajan kulisseissa käytiin kiinnostavaa poliittista kamppailua, kunnes lopulta 80-luvulla oli uuden radion aika. Paikallisradio Lakeus Nivalassa aloitti ensimmäisenä, toisena Radio City Helsingissä. 90-luvun puolivälissä kuvaan astuivat isot ketjut Classic FM, Kiss FM ja lopulta valtakunnallinen Nova – paikallisradioiden turmioksi. Ulkomainen pääoma tuli kuvioihin, kun Klassisen osti englantilainen Sir Peter Michael. Ranskalainen NRJ teki tuloaan Suomeen, ja 2000-luvulla Sanoma-konserni toi ryminällä kehiin Radio Rockin ja Radio Aallon.

Radio kuuluu kaikille!
kertoo huikean tarinan Suomen historian kamppailuista, intohimosta, bisneksestä ja vapaudesta, jotka muuttivat Suomen saundin.

Kemppainen , Pentti

Pentti Kemppainen on tietokirjailija ja tutkija, joka aloitti radiouransa 1960-luvun puolivälissä Nuortenradiossa. 1980-luvulla hän oli Sävelradion toimituspäällikkö, ja 1990-luvulla hän päätyi Radiomafian ohjelmapäälliköksi. Sen jälkeen Kemppainen on ollut tutkija, ohjelmatoiminnan asiantuntija, Loveradion ohjelmapäällikkö ja vapaa kirjailija. Hänen väitöskirjansa tarkasteli pohjoismaisten julkisradioiden kanavauudistusta 1990-luvun alussa, ja hänen edellinen kirjansa käsitteli Sävelradiota.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Radio kuuluu kaikille! – Kaupallisen radion historia Suomessa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

”Hatunnoston arvoinen suoritus, tähän on nyt kahlattu läpi suorastaan tolkuton määrä lähdeaineistoa, painettua ja haastateltua. Ja kaiken lisäksi saatu jäsenneltyä aineisto erittäin luettavaan muotoon.” Ismo Karo, Imperiumi.net, 17.2.2015

”Kaikkiaan Pentti Kemppaisen Radio kuuluu kaikille! avaa erinomaisesti kontekstualisoidun näkökulman suomalaisen kaupallisen radion historiaan. Tekijä tuntee aihepiirinsä läpikotaisin.” Paavo Oinonen, Agricolan kirja-arvostelut, 9.7.2015

Paikallisradiot mursivat Ylen yksinoikeuden päivälleen 30 vuotta sitten. Helsingin Sanomat, 27.4.2015