Ale!

Jouko Aaltonen & Seppo Sivonen 

Orjia ja isäntiä – Ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla

norm. 32.00 
Innon hinta: 26.90 

Tilattavissa

ISBN: 9789523511514

Kirjoittaja: Jouko Aaltonen & Seppo Sivonen 

Julkaisuajankohta: 8 / 2019

Sivumäärä: 300

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , , , ,
Jaa tämä:

Vuonna 1784 kuningas Kustaa III hankki Kari­bialta pikku­riikkisen Saint-Barthélemyn kalliosaaren, josta tuli hyvän sataman ansiosta orjatalouden solmukohta. Tiesitkö, että saaren ylläpitämiseen osallistuivat myös suomalaistaustaiset kuvernöörit, sotilaat ja merimiehet? Suomalaiset myös sijoittivat orjatalouteen ja hyötyivät kaupasta. Tulihan raaka-ainekin Turun sokeritehtaalle Karibian orjaplantaaseilta.

Kirja piirtää samaan aikaan isoa ja pientä kuvaa: toisaalta se uppoutuu orjien, herrojen, kauppiaiden, sotilaiden ja merimiesten elämään ja kokemuksiin pienellä syrjäisellä Saint-Barthélemyn saarella ja toisaalta se avaa globaalin siirtomaa-ajan mekanismeja. Orjia ja isäntiä käsittelee myös orjuuden vastaista taistelua, joka oli yksi ihmiskunnan ensimmäisiä suuria moderneja joukko­liikkeitä.

Aalto-yliopiston dosentti Jouko Aaltonen on dokumenttielokuvaohjaaja, tuottaja ja tutkija. Elokuvissaan hän on käsitellyt usein historiallisia aiheita. Yleisen historian dosentti Seppo Sivonen on tutkimuksissaan ja julkaisuissaan suuntautunut Afrikan ja Aasian historiaan ja eri kulttuurien kohtaamiseen. 

Artikkeleita ei löytynyt.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Orjia ja isäntiä – Ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

“Kirja kytkee vaivattomasti Ruotsin siirtomaahankkeet ja Saint-Barthélemyn ajan globaaliin kauppaan ja politiikkaan. Se myös kuvaa saaren valkoihoisen väestön arkielämää työssä ja vapaa-aikana saarella. Saari toimi myös muun muassa joidenkin Anjalan liittoon osallistuneiden karkotuspaikkana. Kirja käy välillä nykypäivässä ja kuvaa rikkaiden ihmisten vapaa-ajan pakopaikkana suosiman saaren oloja ja ihmisiä. Kirjoittavat ovat jututtaneet niin saarella asuvaa, saaren vanhaan ranskalaissukuun kuuluvan naisen kanssa naimisissa olevaa suomalaismiestä, kuin orjien jälkeläistä. Sekä Saint-Barthélemyllä että Ruotsissa siirtomaa-aikaa muistellaan enimmäkseen lämmöllä. Ruotsin aika näkyy muun muassa ruotsalaisissa nimissä pääkaupunki Gustaviaa myöten. Kiitos runsaasta kuvituksesta, erityisesti värikuvaliitteestä.”
MTV, 5.9.2019

“Karibian orjakaupan suomalaiskytkökset tarjoavat suuren kertomuksen pienoiskoossa.”
Savon Sanomat, 22.9.2019

“Orjia ja isäntiä saa mahtumaan kolmeensataan sivuun häkellyttävän määrän yksityiskohtia, ihmiskohtaloita ja ajan taloudellisia realiteetteja. Kirja tuntuukin paljon isommalta kuin kuvittelisi pelkän sivumäärän perusteella. Kirjassa on hienoa tietysti itse aihe, jonka uskoisin monelle olevan enimmäkseen vieras. Kirja onnistuu myös auttamaan ymmärtämään, miksi orjuus oli niin olennainen osa taloutta vuosisatojen ajan ja miksi kesti niin kauan ennen kuin sitä alettiin kyseenalaistamaan. Vaikka Ruotsin (ja siten Suomen) osuus orjakaupasta ja kolonialistisesta perinnöstä ei ollut missään määrin iso, oli siitä huolimatta mielenkiintoista lukea, miten ajan taloudelliset realiteetit vaikuttivat kyllä pieniin valtioihin siinä missä suuriinkin. Erittäin suositeltavaa luettavaa kaikille historiasta kiinnostuneille!”
Kirjavinkit, 15.9.2019