Ale!

Büchi Rolf, Kaufmann Bruno ja Braun Nadja 

Opas suoraan demokratiaan

5.00 7.00 

Mitä on suora demokratia? Pamfletissa tutustutaan suomalaisiin suoran demokratian muotoihin ja mietitään paikkoja, joissa kansalaisten äänen tulisi kuulua nykyistä voimakkaammin. Suoran demokratian mallivaltio Sveitsi tarjoaa esimerkkejä.

Normaali 10.00  5.00 
E-kirja (Sähköinen ladattava tuote / EPUB) 16.90  7.00 
ISBN: 978-952-01-0221-0

Kirjoittaja: Büchi Rolf, Kaufmann Bruno ja Braun Nadja 

Julkaisuajankohta: / 2008

Sivumäärä: 208

Suomentaja: Irina Kyllönen

Alkuperäinen nimi: Guidebook to Direct Democracy

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osasto:
Avainsanat tuotteelle , , , , , , , , , , ,
Jaa tämä:

Sveitsi on Suomen kokoinen maa, jotakuinkin samassa maailmankolkassa. Siellä suuri osa ihmisistä käy kerran kuukaudessa äänestämässä, joka vuosi. Sveitsissä ovat käytössä sitovat kansanäänestykset ja kansalaisryhmät voivat tehdä aloitteita laeiksi. Siellä myös edustuksellinen demokratia voi hyvin.

Suorasta demokratiasta on kyse, kun säädettävä laki alistetaan kansalaisten hyväksyttäväksi tai hylättäväksi. Sekin on suoraa demokratiaa, kun kansalaisryhmä laatii lakialoitteen, jonka kohtalosta päätetään kansanäänestyksessä. Silloin kansan mielipide ei ainoastaan opasta vallankäyttäjiä vaan tarpeen tullen ohittaa heidät.

Mutta mitä sveitsiläiset ajattelevat toistuvista kansanäänestyksistä? Muuttaako äänestysvastuu kansalaisten suhtautumista politiikkaan? Millaisia suoran demokratian välineitä on olemassa, ja miten niiden käytöllä on muutettu maailmaa?

Opas suoraan demokratiaan tarttuu aiheeseensa käytännönläheisesti. Sveitsin järjestelmän tarkastelu riisuu mystiikkaa aiheen ympäriltä: kansanäänestykset eivät ole tulleet erityisen kalliiksi, johtaneet järjettömiin päätöksiin tai jarruttaneet yhteiskunnan kehitystä. Suomea käsittelevissä teksteissä taas tutustutaan suomalaisiin suoran demokratian muotoihin ja mietitään paikkoja, joissa kansalaisten äänen tulisi kuulua nykyistä voimakkaammin.

Kaufmann , Bruno
Bruno Kaufmann on työskennellyt demokratian, konfliktien ja kehitysasioiden parissa 1980-luvun puolivälistä alkaen. Hän koordinoi eurooppalaista verkostoa, joka valmisteli "ylikansallista perustuslakia, johon sisältyisi oikeus suoraan demokratiaan". Kaufmann on myös IRIn, Initiative & Referendum Institute Europen, ensimmäinen johtaja. IRI on koulutus- ja tutkimusinstituutti saksalaisessa Marburgin yliopistossa. Kaufmann on työskennellyt toimittajana Sveitsin yleisradiossa, Tagesanzeiger- ja Die Weltwoche -lehdissä ja Die Zeitissa. Sveitsissä syntynyt Bruno Kaufmann asuu nykyisin Ruotsissa. Lue lisää..
Braun , Nadja
Nadja Braun on Bernin yliopistosta valmistunut oikeustieteen tohtori. Hän on suorittanut myös MBA-tutkinnon Salzburgin yliopistossa. Braun työskentelee Sveitsin Liittokanslerin virastossa lakiasiainosaston päällikkönä. Hän työskenteli aiemmin viraston poliittisella osastolla, jossa hänen työnsä liittyi kansanäänestyksiin ja kansalaisaloitteisiin liittovaltion tasolla. Lue lisää..

Artikkeleita ei löytynyt.
Artikkeleita ei löytynyt.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Opas suoraan demokratiaan”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *