Ale!

Aura Koivisto

Mies ja merilehmä – Luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokas tutkimusmatka

norm. 32.00 
Innon hinta: 26.90 

Tilattavissa

ISBN: 9789523511545

Kirjoittaja: Aura Koivisto

Julkaisuajankohta: 8 / 2019

Sivumäärä: 350

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , ,
Jaa tämä:

Intohimoinen saksalainen tiedemies Georg Steller purjehti 1740-luvulla Alaskaan legendaarisen Vitus Beringin retkikunnan jäsenenä. Matkalla hän löysi lukuisia uusia eläin- ja kasvilajeja, muun muassa stellerinmerilehmän, jota kukaan muu tutkija ei koskaan nähnyt: laji kuoli sukupuuttoon vain 27 vuotta myöhemmin. Yksi luuranko on säilynyt meillä Suomessa, Helsingin Luonnontieteellisessä museossa.

Bering ja Steller haaksirikkoutuivat Beringin saarelle, jonne Bering kuoli, kuten moni muukin miehistön jäsen. Steller selvisi hengissä suuresta seikkailustaan ja ehti tutkia vielä Kamtšatkaa ja Siperiaa, kunnes menehtyi kotimatkalla Venäjällä vain 37-vuotiaana.

Mies ja merilehmä -kirja kertoo Stellerin huikean tarinan, mutta samalla siinä pohditaan myös entisajan luonnontutkijoiden maailmaa ja maailmankuvaa. Millainen oli heidän suhteensa luontoon, vallan­pitäjiin tai uskontoon – ja miten se on aikojen saatossa muuttunut?

Koivisto , Aura

Aura Koivisto vietti lapsuutensa Korkeasaaren eläintarhassa ja viihtyy edelleen muiden lajien seurassa. Hän kirjoittaa luontoaiheisia lehtijuttuja ja on julkaissut sekä lapsille että aikuisille suunnattua tieto- ja kaunokirjallisuutta, yhteensä parikymmentä kirjaa. 

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Mies ja merilehmä – Luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokas tutkimusmatka”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

”Paneutuva tulkinta luonnon tutkijasta. Aura Koivisto kävi läpi valtavan aineiston ja kokosi ajatuksia herättävän kirjan 1700-luvun luonnontutkija Georg Stelleristä, joka oli yksi menneen maailman eläinten runsauden kuvaajista. Nykyisin sellaista runsautta ei enää löydy mistään. Kirja on nautittavaa luettavaa, varsinkin sen alkuosa, jossa kerrotaan Alaskan tutkimusmatkasta vastuksineen ja sen ajan ihmisten maailmankuvasta. Jo kirjan lähdeluettelosta näkee, että Koivisto on tehnyt pohjatyöt perusteellisesti, aivan kuin hänen kohteensakin Steller intohimoisesti paneutui luonnon ja alkuperäiskansojen tutkimiseen. Kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Se avaa silmiä luonnon köyhtymiseen mutta myös 1700-luvun ihmisten maailmankuvaan ja käsittämättömän verkkaiseen matkantekoon. 4/5 tähteä.
Kainuun Sanomat, 28.8.2019

“Harvoin olen nauttinut näin paljon historiallisen henkilön kuvauksesta. Yksi syy on varmaan suorat lainaukset Stellerin matkapäiväkirjoista, joiden kautta lähes singahtaa menneisyyteen. Toinen syy on tekstin tyyli: helppolukuisuus ja kirjoittajan omien ajatusten selkeä kuuluminen.”
Lukihäirikkö -kirjablogi, 17.9.2019