Ale!

Aura Koivisto

Mies ja merilehmä – Luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokas tutkimusmatka

(2 tuotearviota)

14.90 26.90 

Normaali norm. 32.00 
Innon hinta: 26.90 
E-kirja (Sähköinen ladattava tuote / EPUB) norm. 14.90 
ISBN: 9789523511545

Kirjoittaja: Aura Koivisto

Julkaisuajankohta: 8 / 2019

Sivumäärä: 350

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , , ,
Jaa tämä:

Intohimoinen saksalainen tiedemies Georg Steller purjehti 1740-luvulla Alaskaan legendaarisen Vitus Beringin retkikunnan jäsenenä. Matkalla hän löysi lukuisia uusia eläin- ja kasvilajeja, muun muassa stellerinmerilehmän, jota kukaan muu tutkija ei koskaan nähnyt: laji kuoli sukupuuttoon vain 27 vuotta myöhemmin. Yksi luuranko on säilynyt meillä Suomessa, Helsingin Luonnontieteellisessä museossa.

Bering ja Steller haaksirikkoutuivat Beringin saarelle, jonne Bering kuoli, kuten moni muukin miehistön jäsen. Steller selvisi hengissä suuresta seikkailustaan ja ehti tutkia vielä Kamtšatkaa ja Siperiaa, kunnes menehtyi kotimatkalla Venäjällä vain 37-vuotiaana.

Mies ja merilehmä -kirja kertoo Stellerin huikean tarinan, mutta samalla siinä pohditaan myös entisajan luonnontutkijoiden maailmaa ja maailmankuvaa. Millainen oli heidän suhteensa luontoon, vallan­pitäjiin tai uskontoon – ja miten se on aikojen saatossa muuttunut?

Artikkeleita ei löytynyt.
Koivisto , Aura

Aura Koivisto vietti lapsuutensa Korkeasaaren eläintarhassa ja viihtyy edelleen muiden lajien seurassa. Hän kirjoittaa luontoaiheisia lehtijuttuja ja on julkaissut sekä lapsille että aikuisille suunnattua tieto- ja kaunokirjallisuutta, yhteensä parikymmentä kirjaa. 

2 arviota tuotteelle Mies ja merilehmä – Luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokas tutkimusmatka

  1. Markku Vermasvuori

    Mielenkiintoinen tihenevä tarina Stelleristä. Vaikea lopettaa lukeminen välillä. Hyvä katsaus 1700 lv. maailmaan. Huolellista työtä.

  2. Jukka Muhonen

    Yhtäältä mielenkiintoinen kulttuurihistoriallinen dokumentti ja huikean jännittävä seikkailuketomus, toisaalta palava puheenvuoro luonnon monimuotoisuuden suojelun puolesta. Kieli on kaunista ja soljuvaa. Vahva suositus seikkailujen ja luonnon ystäville.

Lisää arvio

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

”1700-luvulla vaikuttanut Georg Steller muistetaan laaja-alaisena luonnontutkijana. Aura Koivisto osoittaa, että hän oli myös varhaiskantaisista kulttuureista syvällisesti kiinnostunut antropologi. Perehtyneisyys valtaisaan lähdemateriaaliin antaa Koivistolle ainekset luoda seikkaperäinen ja yksityiskohtia myöten eloisa kuva niistä tutkimusympäristöistä, joissa Steller liikkui ja työskenteli. Mainioihin viittauksiin kuuluvat vaikkapa sitaatit Sakari Pälsiltä, joka kulki samoissa Kamtshatkan maisemissa paljon Stelleriä myöhemmin.”
Turun Sanomat, 12.11.2019

Aura Koivisto on todellakin onnistunut kirjoittamaan ajatuksia herättelevän, monitahoisen teoksen. Georg Stellerin elämä ja kokemukset ovat jo itsessään kirjan arvoisia, mutta Koiviston laajempi pohdinta aiheen ympärillä onnistuu hienosti sitomaan Stellerin tarinan merkityksen myös nykyaikaan. Erinomainen, viisas kirja, jota suosittelen kaikille.”
Kirjavinkit, 31.10.2019

Aura Koiviston kirja valottaa loppuun saakka monipuolisen tiedemiehen elämänkaaren ja hänen uraauurtavan tutkimustyönsä uusien eläin- ja kasvilajien parissa. Mielenkiintoinen ja seikkaperäisesti kirjoitettu tietokirja luotaa Stellerin sinnikkäästi tekemää työtä ja halua kulkea kartoittamattomia polkuja. Kirjasta huomaa, että Koivisto on antautunut itsekin syvälle tutkimusmatkalle Stellerin elämään ja ajatusmaailmaan.”
Keskisuomalainen, 19.10.2019

’”Paneutuva tulkinta luonnon tutkijasta. Aura Koivisto kävi läpi valtavan aineiston ja kokosi ajatuksia herättävän kirjan 1700-luvun luonnontutkija Georg Stelleristä, joka oli yksi menneen maailman eläinten runsauden kuvaajista. Nykyisin sellaista runsautta ei enää löydy mistään. Kirja on nautittavaa luettavaa, varsinkin sen alkuosa, jossa kerrotaan Alaskan tutkimusmatkasta vastuksineen ja sen ajan ihmisten maailmankuvasta. Jo kirjan lähdeluettelosta näkee, että Koivisto on tehnyt pohjatyöt perusteellisesti, aivan kuin hänen kohteensakin Steller intohimoisesti paneutui luonnon ja alkuperäiskansojen tutkimiseen. Kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Se avaa silmiä luonnon köyhtymiseen mutta myös 1700-luvun ihmisten maailmankuvaan ja käsittämättömän verkkaiseen matkantekoon. 4/5 tähteä.
Kainuun Sanomat, 28.8.2019

Mies ja merilehmä on kertomus saksalaissyntyisestä luonnontutkijasta ja tutkimusmatkatkailijasta Georg Stelleristä, joka seilasi 1740-luvulla Alaskaan kuuluisan Vitus Beringin retkikunnassa. Matkallaan hän kuvasi useita tieteelle uusia eläin- ja kasvilajeja. Aura Koiviston kirja on samalla sekä kiehtova seikkailukertomus että hieman surumielinen tarina eliölajien ahdingosta.”
Tiede, 15.10.2019

Löydöistä tunnetuin on juuri stellerinmerilehmä, jota yksikään toinen tutkija ei todistettavasti koskaan nähnyt.

”Harvoin olen nauttinut näin paljon historiallisen henkilön kuvauksesta. Yksi syy on varmaan suorat lainaukset Stellerin matkapäiväkirjoista, joiden kautta lähes singahtaa menneisyyteen. Toinen syy on tekstin tyyli: helppolukuisuus ja kirjoittajan omien ajatusten selkeä kuuluminen.”
Lukihäirikkö -kirjablogi, 17.9.2019