Ale!

Jessica Haapkylä

Meren tarina – Meribiologin tutkimusmatka Arktikselle

norm. 29.00 
Innon hinta: 24.90 

Tilattavissa

ISBN: 9789523511538

Kirjoittaja: Jessica Haapkylä

Julkaisuajankohta: 8 / 2019

Sivumäärä: 260

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , , , , , , , , , ,
Jaa tämä:

Meribiologi Jessica Haapkylä oli Jean-Michel Cousteaun filmi­ryhmän jäsenenä Alaskassa vuonna 2004. Ilmastonmuutoksesta ei tuolloin juuri puhuttu, vaikka merkkejä ikiroudan sulamisesta näkyi jo. 

2010-luvun loppupuolella Haapkylä päätti tutkia, mitä pohjoisille merille oikein on tapahtumassa. Hän matkusti Huippuvuorille ja Grönlantiin ja selvitti, kuinka eteläiset merieliöt tunkeutuvat pohjoisille vesille ja syrjäyttävät arktisia lajeja. Esimerkiksi miekkavalas on siirtymässä pohjoiseen. Se saalistaa hylkeitä ja vie elintilaa muun muassa sarvi- ja grönlanninvalaalta, joita uhkaavat jäättömät olosuhteet. Myös turska ja makrilli ovat levinneet entistä pohjoisemmaksi, jossa jäämerenseitin elinympäristö on jo kutistumassa jään sulaessa. Muutokset kalalajistossa vaikuttavat tuhansia vuosia vanhaan pyynti- ja kalastuselinkeinoon.  Mutta iloitsevatko grönlantilaiset, kun heidän kala-apajansa parantuvat – ainakin lyhyellä tähtäimellä?

Artikkeleita ei löytynyt.
Haapkylä, Jessica

Jessica Haapkylä on meribiologian tohtori ja tietokirjailija. Hän kiinnostui merestä jo lapsena snorklatessaan Porvoon saaristossa. Meribiologina hän on sukeltanut maailman trooppisissa merissä tutkien ilmastonmuutoksen vaikutuksia koralleihin. Arktisesta ilmastonmuutoksesta Haapkylä kiinnostui ensimmäistä kertaa työskennellessään Jean-Michel Cousteaun kanssa. Palattuaan Suomeen kuudentoista ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen hän huolestui Suomen lyhenevistä talvista ja Arktiksen nopeista muutoksista.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Meren tarina – Meribiologin tutkimusmatka Arktikselle”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

”Suuri muutos merellä. Jessica Haapkylä on maailmalla harvinaisuus, sillä hän on suomalainen meribiologi. Jo 15 vuotta sitten Haapkylä näki Alaskassa jotakin poikkeuksellista ja huolestuttavaa: nälkiintyneitä jääkarhuja kaatopaikalla etsimässä ruokaa.”
Helsingin Sanomat, 10.1.2020

”Meribiologi Jessica Haapkylä matkusti Grönlantiin ja Huippuvuorille tutkiakseen miten ilmastonmuutos on vaikuttanut pohjoisiin meriin. Havaintojensa pohjalta hän kirjoitti kirjan Meren tarina, jossa hän kuvaa miten eteläiset merieliöt tunkeutuvat pohjoisille vesille jasyrjäyttävät arktisia lajeja.”
Helsingin Sanomat, 7.2.2020

”Meribiologi ja tietokirjailija Jessica Haapkylä on nähnyt kristallinkirkkaat valtameret ja maapallon kauneimmat koralliriutat. Samalla hän on todistanut korallien kuolemaa, merten muoviongelman räjähdysmäisen kasvun ja arktisen ilmastonmuutoksen.”
Yle, 14.12.2019

”Meribiologi Jessica Haapkylä vie lukijan seikkailulle pohjoisille merille, Alaskaan, Huippuvuorille ja Grönlantiin. Miten valaille ja jääkarhuille käy säiden ja vesien lämmetessä? Ketkä ovat ilmastonmuutoksen voittajia ja hävijiä? Monien arktisten lajien elinympäristöt kutistuvat uhkaavaa vauhtia.”
Tiede, 2.1.2020

”Meribiologi Jessica Haapkylä kertoo tarinaa ikiroudan sulamisesta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista paikallisiin ihmisiin. Esimerkit ovat pysäyttäviä. Esimerkiksi Huippuvuorten Longyearbyenissä jätevedet syydetään suoraan mereen. Samaa aikaan alue houkuttaa yhä enemmän luontoa arvostavia turisteja. Helppolukuinen kirja on kirjoitettu minä-muodossa, mikä tekee siitä hyvin henkilökohtaisen.”
Retki-lehti, 8/2019

”Omien havaintojensa taustaksi Jessica Haapkylä kertoo meren ekologiasta. Lukiessa opin, miten kasviplankton on merten keuhkot, tärkeä hapen muodostaja ja samalla hiilinielu. Kirja on johdatus pohjoiseen luontoon ja sen tutkimukseen. Siinä on matkakertomuksen lomassa sujuvasti faktaa arktisen eri eläinlajeista ja meren ekologiasta. Kirja on tärkeä siksi, että ’se, mikä tapahtuu Arktiksella, ei jää Arktikselle.'”
Uusi Rovaniemi, 26.10.2019