Ale!

Lidia Ginzburg

Leningradin piirityksen päiväkirja

9.00 15.00 

Omaelämäkerrallinen teos kertoo kaunokirjallisuuden keinoin, miten nälänhätä vaikutti kaupunkilaisten ruumiiseen, mieleen ja kieleen.

Normaali norm. 24.00 
Innon hinta: 15.00 
Pokkari norm. 15.00 
Innon hinta: 9.00 
ISBN: 978-952-264-067-3

Kirjoittaja: Lidia Ginzburg

Julkaisuajankohta: 09 / 2011

Sivumäärä: 186

Suomentaja: Kirsti Era

Alkuperäinen nimi: Zapiski blokagnogo cheloveka. Iskusstvo-SPb, Pietari 2002.

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: , ,
Avainsanat tuotteelle , , , , , , , , , , , ,
Jaa tämä:

Leningradin piirityksen alkamisesta tulee 8.9.2011 kuluneeksi 70 vuotta, ja Suomen osallisuus siihen Saksan rinnalla on vaiettu aihe suomalaisen historiankirjoituksessa.

Piiritys kesti 872 päivää, yli kaksi vuotta. Tilannetta kaunistelevan propagandan takia leningradilaiset eivät osanneet varautua elintarvikepulaan. Myös evakuointi oli heikosti organisoitu. Seurauksena oli ankara nälänhätä ja polttoainepula.

Piirityksen aikana Leningradista evakuoitiin 1,3 miljoonaa asukasta ja menehtyi 632 000, heistä vain 3 prosenttia pommituksissa.

Miten sivistyneistö reagoi hirvittävään kylmyyteen, nälänhätään ja sodan vaaroihin?

Ginzburgin teos tutkii piirityksen vaikutuksia leningradilaisiin ruumiin, mielen ja kielen tasolla. Se analysoi kaupunkilaisten puheenaiheita ja puhetapoja nälänhädän eri vaiheissa ja vertaa niitä sotaa edeltävään aikaan. Kirja pohtii myös sivistyneistön kohtaloa ja roolia kollektivistisessa järjestelmässä sekä yksilön ja massan ongelmallista suhdetta.

”Into Kustannus on tehnyt kulttuuriteon ja suomentaja Kirsti Era päässyt hienoviritteisesti sisälle Ginzburgin välillä aivan eriskummalliseen kirjoitustyyliin ja ajatuskuvioihin.”  Pentti Stranius, Keskisuomalainen, 12.11. 2011.

Artikkeleita ei löytynyt.
Ginzburg , Lidia

Lidia Jakovlevna Ginzburg (1902-1990) oli venäjänjuutalainen esseisti, kirjallisuudentutkija ja runouden teoreetikko. Hän osallistui Neuvostoliiton 1920-luvun avantgardistien hankkeisiin ja kuului Vladimir Majakovskin, Boris Eichenbaumin, Anna Ahmatovan ja Nadežda Mandelštamin, hopeakauden runoilijoiden ja kirjallisuudentutkijoiden tuttavapiiriin.

Ginzburg selviytyi Stalinin puhdistuksista, Leningradin piirityksestä ja 1950-luvun juutalaisvastaisista kampanjoista, ja hänestä tuli uuden sukupolven venäläisten runoilijoiden, kuten Alexander Kushnerin inspiraation lähde ja ystävä.

Leningradissa 1942 kirjoitettu, 1962 muokattu ja vasta 1984 julkaistu Leningradin piiritetyksen päiväkirja on hänen tunnetuin teoksensa. Venäjällä näitä fiktion ja tutkimuksen välille sijoittuvia päiväkirjamerkintöjä luetaan merkittävänä kaunokirjallisuutena. Englanninkielinen käännös teoksesta on julkaistu 1995 nimellä Blockade Diary.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Leningradin piirityksen päiväkirja”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

”Into Kustannus on tehnyt kulttuuriteon ja suomentaja Kirsti Era päässyt hienoviritteisesti sisälle Ginzburgin välillä aivan eriskummalliseen kirjoitustyyliin ja ajatuskuvioihin.”  Pentti Stranius, Keskisuomalainen, 12.11.2011

Kirja ei kerro rintamalinjojen tapahtumista, tavaraerien saapumisesta eikä mässäile kauhukuvilla. Silti se välittää käsityksen tilanteesta, jossa Leningradissa oltiin vuonna 1942. Merja Leppälahti, Kiiltomato.net, 19.9.2011