Ale!

Erkki Vettenniemi

Lahden ansa

norm. 17.00 
Innon hinta: 5.00 

Lahden ansa on seikkaperäinen selvitys vuosisadan suurimmasta suomalaisesta mediaskandaalista. Isoimmat konnat eivät löydykään hiihtopiireistä, sillä koko jupakan käynnistänyt STT:n hormoniuutinen oli virheellinen.

Loppuunmyyty

ISBN: 978-952-264-131-1

Kirjoittaja: Erkki Vettenniemi

Julkaisuajankohta: 02 / 2012

Sivumäärä: 0

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osasto:
Avainsanat tuotteelle , , , , , , , , , , , , , ,
Jaa tämä:

Lahden MM-hiihdoissa 2001 koettiin kaikkien aikojen kotimainen urheiluhuijaus. Sen kohteeksi joutui Suomen Hiihtoliitto, ja juonen jälkinäytös jatkuu oikeudessa 2010-luvulla.

Kuka halusi huijata hiihtoväkeä ja miksi? Kaikki alkoi tammikuussa 1998, jolloin Suomen Tietotoimisto STT väitti Hiihtoliiton kiinnostuneen sääntöjen kieltämästä kasvuhormonista.

Hiihtoliitto nosti syytteen herjauksesta ja voitti STT:n käräjillä, mutta sai vihollisia antidopingin, median ja virkavallan suunnilta. Nämä tahot virittivät norjalaisten avulla Lahteen testiansan.

Miten salajuoni käytännössä rakentui? Suomen joukkueelta pimitettiin tieto Lahden virtsatestien laajuudesta. Kun ensimmäinen dopingtapaus oli todettu, kaikki suomalaiset komennettiin yllätystestiin. Hiihtoliitolta oli silloin jo näpistetty lääkärinlaukku, ja sen raskauttava sisältö luovutettiin medialle. Näin kostettiin STT:n oikeudessa kärsimä tappio: kuusi urheilijaa jäi kiinni dopingista ja Hiihtoliitosta tuli varaton vitsi.

Lahden ansa on seikkaperäinen selvitys vuosisadan suurimmasta suomalaisesta mediaskandaalista. Isoimmat konnat eivät löydykään hiihtopiireistä, sillä koko jupakan käynnistänyt STT:n hormoniuutinen oli virheellinen.

Hälyttävintä Lahden draamassa on lopulta se, että häpäisevä julkisuus on johtanut kuolemantapauksiin. Kirja on omistettu heinäkuussa 2011 kuolleen Mika Myllylän muistolle.

Artikkeleita ei löytynyt.
Vettenniemi , Erkki

Erkki Vettenniemi (s. 1966) on yhteiskuntatieteiden tohtori ja historioitsija. Dopingaiheesta hän on toimittanut artikkelikokoelmat Piikki lihassa – unelma puhtaasta urheilusta (1998) ja Hiihto ja häpeä – Lahti 2001 mediaskandaalina (2010) sekä julkaissut tietokirjan Piikit ja pillerit – suoraa puhetta dopingista (2009).

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Lahden ansa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *