Ale!

Päivi Uljas

Kun Suomi punastui – Talonpoikaisesta yhteiskunnasta hyvinvointivaltioksi

norm. 26.00 
Innon hinta: 10.00 

Kuvateos suomalaisen sosiaalivakuutuksen ja
hyvinvointivaltion syntyvaiheista. Päivi Uljas paneutuu perinpohjaisesti suomalaisen hyvinvointivaltion ja sosiaaliturvan kiviseen alkutaipaleeseen. Yrjö Lintusen komeat valokuvat säestävät Uljaksen kuvausta murrosten aikakaudesta ja ihmisten aktivoitumisesta kaikkia koskevien päätösten edessä.

Loppuunmyyty

ISBN: 978-951-9455-91-4

Kirjoittaja: Päivi Uljas

Julkaisuajankohta: / 2008

Sivumäärä: 224

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , , , , , ,
Jaa tämä:

Kuvateos suomalaisen sosiaalivakuutuksen ja
hyvinvointivaltion syntyvaiheista.

Käänne kohti hyvinvointivaltiota toteutui Suomessa hyvin dramaattisessa tapahtumasarjassa, vanhan taloudellisen ja poliittisen eliitin tiukasta vastustuksesta huolimatta. Vanha eliitti hävisi vuonna 1953 aloittamansa vyörytyksen, jonka tavoitteena oli palauttaa 1930-luvun sosiaalimenojen ”yövartijatalous”. Vyörytystä seurannut vastaliike toi näkyviin puolueiden sisäiset konfliktit ja ryhmitti puolueiden väliset voimasuhteet uudelleen. Erityisen voimakkaana myllerrys iski sosiaalidemokraattiseen puolueeseen, ja se hajosi. Prosessi, jonka seurauksena sosiaalivaltio alkoi vihdoin kehittyä, oli niin raju ja kärjekäs, että se muutti suhteen kansainvälisen politiikan ydinkysymyksiin, tuotti uutta yhteiskunnallista ajattelua ja toimintaa sekä uudenlaiset yhteiskunnalliset voimasuhteet.

Kirja kuvaa myös sitä, miten 1950 alkanut maaltamuutto ja suuri rakennemuutos vaikuttivat ihmisten elämään ja miten he pyrkivät uudessa tilanteessa löytämään parempia ratkaisuja itselleen ja yhteisölleen. Teksti pohjautuu Päivi Uljaksen tekeillä olevaan väitöskirjatyöhön. Hän on julkaissut samasta teemasta myös Taistelu sosiaaliturvasta -teoksen (Like 2006). Kirjan valokuvista valtaosa on legendaarisen jo edesmenneen lehtikuvaajan Yrjö Lintusen ottamia. Hän sai valokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 1971. Teksti ja kuvat avaavat lukijalle historiallisen prosessin, jonka seurauksena suomalaiset saivat sosiaalivakuutuksen ja hyvinvointivaltion tavoittelu alkoi muuttua kansakunnan yhteiseksi ideologiaksi.

Kirjan on kustantanut Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry ja tuottanut Into Kustannus Oy.

245 x 167 mm
Valokuva- ja tekstikirja, mustavalkokuvat, kirjassa yksi lisäväri. Taitto ja ulkoasu Elina Salonen.

2. painos 2010 (1. painos 2008).

Artikkeleita ei löytynyt.
Uljas , Päivi

Päivi Uljas on hilpeän 60-luvun kasvatti, 70-luvun yhteiskunnallinen militantti, ay-toimihenkilö, kansalaisliikkeiden aktivisti. Nyttemmin myös historiantutkija ja jokseenkin sovinnainen vanha rouva, joka hoitaa puutarhaansa, laittaa mielellään ruokaa ja lukee kehnoja dekkareita. Lievästi ylipainoinen ja kovin puhelias. Päivi Uljaksen teos Kun Suomi punastui (KSL ja Into Kustannus, 2010) on yltänyt jo toiseen painokseen.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Kun Suomi punastui – Talonpoikaisesta yhteiskunnasta hyvinvointivaltioksi”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *