Ale!

Hernán Cortés

Kirjeitä kuninkaalle

norm. 35.00 
Innon hinta: 10.00 

Ainutlaatuinen aikalaiskuvaus Amerikan valloituksesta ensimmäistä kertaa suomeksi. Cortésin kirjeet kertovat valloituksen etenemisestä, siirtomaakolonian valtakamppailusta ja asteekkivaltakunnan tuhosta.

Tilattavissa

ISBN: 978-952-264-235-6

Kirjoittaja: Hernán Cortés

Julkaisuajankohta: 11 / 2013

Sivumäärä: 310

Suomentaja: Yrjö Liimatainen

Alkuperäinen nimi: Cartas de relación

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osasto:
Avainsanat tuotteelle , , , , , , , , , , , , , , ,
Jaa tämä:

Espanjalainen Hernán Cortés lähti vuonna 1519 valloitusmatkalle Meksikoon. Reittinsä varrelta hän lähetti Espanjan kuninkaalle Kaarle V:lle kirjeitä, jotka kertovat uskomattomia tarinoita valloituksen etenemisestä, uusista alueista ja niiden asukkaista.

Cortés liittoutui totonakki-kansan kanssa ja matkasi kohti asteekkivaltakuntaa tähtäimessään hallitsija Motecuhzoma. Valloittajat alistivat intiaaneja katoliseen uskontoon ja pakkotyöhön, mutta Cortés ehti nähdä myös alkuperäiskansojen kaupunkien loiston. Siirtomaan herruudesta käyty valtakamppailu johti kiistaan Kuuban kuvernöörin Diego Velázquezin kanssa. Cortés yritti saada Espanjan kuninkaan puolelleen ja ylistää kirjeissään voittojaan ja urotekojaan. Kirjeet huipentuvat asteekkien pääkaupungin Temixtitánin eli Tenochtitlánin tuhoon vuonna 1521.

Verisyydestä huolimatta kirjeet ovat merkittävä kuvaus Amerikan valloituksesta ja osa koko maailman kulttuurihistoriaa. Ne ovat ainutlaatuinen lähde kolonialismin alkuajoilta.

Käännös on 82-vuotiaan, Meksikossa 1950-luvulta asti matkustaneen Elanto-lehden monivuotisen avustajan Yrjö Liimataisen uroteko.

Artikkeleita ei löytynyt.

Hernán Cortés (1485-1547) oli espanjalainen lainopiskelija, joka keskeytti opintonsa ja lähti valloitusmatkalle nykyiseen Meksikoon ja Hondurasiin vuonna 1519. Uudella mantereella hän perusti siirtokuntia, orjuutti alkuperäiskansoja ja perusti Meksikon pääkaupungin Méxicon asteekkikaupungin raunioille. Espanjan kuningas Kaarle V nimitti hänet Uuden Espanjan kuvernööriksi.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Kirjeitä kuninkaalle”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *