Ale!

Ville-Juhani Sutinen

Kääpiöistä kolosseihin – Kummajaisten historia Suomessa

14.90 19.90 

Normaali norm. 32.00 
Innon hinta: 19.90 
E-kirja (Sähköinen ladattava tuote / EPUB) norm. 14.90 
ISBN: 9789523511521

Kirjoittaja: Ville-Juhani Sutinen

Julkaisuajankohta: 8 / 2019

Sivumäärä: 300

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , , , , ,
Jaa tämä:

Kääpiöistä kolosseihin kokoaa yhteen kummajaisina esiintyneiden kiehtovia elämäntarinoita Suomessa. Yleisön eteen tuotiin 1800-luvulta 1900-luvulle asti ihmisiä, joilla oli erilaisia fyysisiä erikoisuuksia tai sairauksia lyhytkasvuisuudesta raajarikkouteen ja liikalihavuudesta ylettömään karvankasvuun. Myös eksoottisina pidettyjen kansojen edustajia esiteltiin kummajaisten lailla. 

Kirja käsittelee ensimmäistä kertaa kattavasti näiden ihmisten vaiheita ja näytösten kulttuurista kehystä markkinoilta museoihin, salongeista tivoleihin. Olivatko kummajaiset viihde-elämän tähtiä vai huvimaailman orjia? Miten heitä mainostettiin? Miksi suomalaiset olivat niin kiinnostuneita ulkoisesti poikkeavista ihmisistä? Teos perustuu laajaan alkuperäislähdeaineistoon ja aihetta taustoitetaan kurkistuksella Euroopan kummajaisnäytösten ja amerikkalaisen friikkisirkuksen historiaan.

Artikkeleita ei löytynyt.
Sutinen, Ville-Juhani

Ville-Juhani Sutinen (s. 1980) on Jyväskylässä asuva kirjailija ja kääntäjä. Häneltä on ilmestynyt niin runoutta, tietokirjoja kuin romaanejakin. Tuoreimpia Sutisen tietokirjoja ovat Propagandan historia (Into 2018, Silja Pitkäsen kanssa), Kääpiöistä kolosseihin (Into 2019) ja tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksikin yltänyt Luiden tie (Like 2019, Ville Ropposen kanssa). Sutinen on myös suomentanut klassikkokirjallisuutta F. Scott Fitzgeraldista Virginia Woolfiin.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Kääpiöistä kolosseihin – Kummajaisten historia Suomessa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ville-Juhani Sutisen tuore Kääpiöistä kolosseihin – Kummajaisten historia Suomessa -kirja on ensimmäinen laaja katsaus ilmiöön, joka on ollut yllättäen oleellinen osa myös kotimaista viihde-elämää, ja joka myös tuotti suomalaisia, kansainvälisesti menestyneitä kummajaisia.”
Yle, 19.7.2019

”Esimerkiksi kääpiöistä, kolosseista ja Neuvostoliiton vankileireistä kirjoittavaa Ville-Juhani Sutista kiinnostavat historian katvealueet ja varjopuolet.”
Satakunnan Kansa, 15.11.2019

”Lyhytkasvuisia temppuilemassa, siamilaisia kaksosia ihmeteltävänä, ’rampoja’ ja ’jättiläisiä’. Tietokirja ihmisistä, jotka esiintyivät ’kummajaisina’ ”friikkisirkuksissa” 1800-luvulla, herättää tunteita. Osa heistä koki olevansa taiteilijoita, mutta monen kohtalo oli päätyä poikkeavuutensa vuoksi viihdekoneiston pelinappuloiksi. Kuvat kiertuemainoksista häkellyttävät.”
Kodin Kuvalehti, 29.8.2019

”Ihminen on ollut aina utelias ja varsinkin hänen omasta kokemusmaailmastaan poikkeava on kiinnostanut. Ei ole ihme, että kaikenlaiset kummajaiset ovat kiinnostaneet ihmisiä kaupallisessa mielessä vuosisatojen ajan. Nyt on helppo arvostella poikkeavien yksilöiden kohtelua eläinten kaltaisina näyttelyesineinä. Toiminta ei kuitenkaan poikennut aikansa kulttuurista. Usein kiertueilla mukana oleminen mahdollisti monille elämän, joka lähtöympäristössä olisi varmuudella muodostunut paljon kurjemmaksi.”
Kleio 3 / 2019

”Keskiajan hovikääpiöitä pidettiin koomisina, mutta 1800-luvun friikkisirkusten esiintyjiä traagisina. Ihmisten suhtautuminen poikkeavuuksiin heijastelee arvojen ja asenteiden muutosta viime vuosisatoina. Kääpiöstä kolosseihin -kirjan sivuilla on esitetty hyvin muutosprosessi, jonka lopputuloksena kummajaisesityksiä ei enää pidetä suotavana viihteenä.”
Kulttuuritoimitus, 26.3.2020

”Kummajaiset olivat osa sadan vuoden takaista viihdekulttuuria. Nykyaikana samoja piirteitä löytyy tosi-tv-ohjelmista. Friikkiys on näkökulmakysymys. Se mikä yhtäällä on normaalia, saattaa toisaalla tulla luokitelluksi epänormaalina. Ja jos luulet, että itse olet normaali, et ole. Tästä löytyy esimerkki Ville-Juhani Sutisen kirjasta Kääpiöistä kolosseihin – kummajaisten historia Suomessa. Sutinen matkusti seurueineen Lounais-Kiinan ylänkökyliin, joissa eurooppalainen ihminen oli outo ilmestys.”
Turun Sanomat, 28.8.2019

Kääpiöistä kolesseihin on laaja tietopaketti kummajaisten esilläolosta maailmalla ja Suomessa. Parasta antia ovat kuitenkin tarinat yksittäisten poikkeusyksilöiden elämänvaiheista.”
Lukihäirikkö-blogi, 13.8.2019

”Kummajaisnäytösten kotimainen historia painottuu fyysisesti poikkeaviin esiintyjiin, jotka voi nähdä joko riiston uhreina tai ylpeästi omanlaisinaan tähtinä. Kirja kertoo myös aihepiirin käsittelemisen haasteista. Eräs niistä on se, että tyypillisessä ”friikkidiskurssissa” kuuluu korostaa hätkähdyttävien hahmojen olevan ihan tavallisia ihmisiä.”
Suomen Kuvalehti, 26.7.2019