Ale!

Kalevi Kalemaa

Historian erottamat – Kertomus Hannes & Mauri Ryömästä

norm. 32.00 
Innon hinta: 26.90 

Tilattavissa

ISBN: 9789523513518

Kirjoittaja: Kalevi Kalemaa

Julkaisuajankohta: 8 / 2020

Sivumäärä: 480

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , ,
Jaa tämä:

Historian erottamat on kertomus isästä ja pojasta, jotka historia ensin yhdisti ja sitten erotti. Se on myös kertomus isäkapinasta, jollaisia Suomen poliitti­sessa historiassa on tämän tästä puhjennut.
Hannes Ryömä (1878–1939) oli Lääkintöhallituksen pääjohtaja, lehti­mies ja ministeritason poliitikko. Mauri Ryömä (1911–1958) oli isänsä tavoin lääkäri ja sanomalehtimies, ja aikansa tunnetuimpia poliitikkoja.

Yhtäläisyyk­sistään huolimatta Hannes-­isä toimi 1920­- ja 30-­luvun sosiaalidemokraateis­sa aktiivisesti kommunisteja ja stalinismia vastaan, kun taas Mauri-pojasta tuli isänsä suruksi neuvostomyönteisten ”ryömäläisten” kommunistien johto­hahmo. Häntä syytettiin maanpetturuudesta ja laitettiin sodan ajaksi turva­säilöön.

Teos on vahva kuvaus 1900-­luvun alun poliittisista kamppailuista, toi­veista, voitoista ja pettymyksistä. Mauri Ryömä oli naimisissa kirjailija Elvi Sinervon kanssa, ja perheen lähipiiriin kuuluivat vasemmistosivistyneistön kuuluisuudet Arvo Turtiainen, Raoul Palmgren ja Katri Vala.

Historian erottamat on myös kertomus 1900­-luvun alkupuolen lääketie­teen ja lääkärintyön historiasta, sillä Hannes Ryömä kehitti pitkäaikaisena Lääkintöhallituksen pääjohtajana suomalaista sairaalalaitosta.

Artikkeleita ei löytynyt.
Artikkeleita ei löytynyt.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Historian erottamat – Kertomus Hannes & Mauri Ryömästä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ei löytynyt tälle tuotteelle.