Ale!

Kalevi Kalemaa

Historian erottamat – Kertomus Hannes & Mauri Ryömästä

14.90 26.90 

Normaali norm. 32.00 
Innon hinta: 26.90 
E-kirja (Sähköinen ladattava tuote / EPUB) norm. 14.90 
ISBN: 9789523513518

Kirjoittaja: Kalevi Kalemaa

Julkaisuajankohta: 8 / 2020

Sivumäärä: 480

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , ,
Jaa tämä:

Historian erottamat on kertomus isästä ja pojasta, jotka historia ensin yhdisti ja sitten erotti. Se on myös kertomus isäkapinasta, jollaisia Suomen poliitti­sessa historiassa on tämän tästä puhjennut.
Hannes Ryömä (1878–1939) oli Lääkintöhallituksen pääjohtaja, lehti­mies ja ministeritason poliitikko. Mauri Ryömä (1911–1958) oli isänsä tavoin lääkäri ja sanomalehtimies, ja aikansa tunnetuimpia poliitikkoja.

Yhtäläisyyk­sistään huolimatta Hannes-­isä toimi 1920­- ja 30-­luvun sosiaalidemokraateis­sa aktiivisesti kommunisteja ja stalinismia vastaan, kun taas Mauri-pojasta tuli isänsä suruksi neuvostomyönteisten ”ryömäläisten” kommunistien johto­hahmo. Häntä syytettiin maanpetturuudesta ja laitettiin sodan ajaksi turva­säilöön.

Teos on vahva kuvaus 1900-­luvun alun poliittisista kamppailuista, toi­veista, voitoista ja pettymyksistä. Mauri Ryömä oli naimisissa kirjailija Elvi Sinervon kanssa, ja perheen lähipiiriin kuuluivat vasemmistosivistyneistön kuuluisuudet Arvo Turtiainen, Raoul Palmgren ja Katri Vala.

Historian erottamat on myös kertomus 1900­-luvun alkupuolen lääketie­teen ja lääkärintyön historiasta, sillä Hannes Ryömä kehitti pitkäaikaisena Lääkintöhallituksen pääjohtajana suomalaista sairaalalaitosta.

Kalevi Kalemaa (s. 1941) on tamperelainen kirjailija. Historian erottamat jatkaa hänen henkilöhistoriallisten tietokirjojen sarjaansa. Kalemaa on kirjoittanut myös runoja, laululyriikkaa ja näytelmiä.

Artikkeleita ei löytynyt.

Arvostelut ja uutiset

Historian erottamat -teos jäsentää nasevasti Hannes ja Mauri Ryömän paikan ja merkityksen. Kaksi elämää, syviä näkemyksellisiä railoja, seassa yhdistäviäkin säikeitä.”
Helsingin Sanomat, 26.9.2020

Kalemaa kuvaa 1930-luvun vasemmistointelligentsiaa asiantuntevasti. Hän tokaisee ryhmän merkitystä aiemmin idealisoidun ”muistelmissa, jopa tutkimuksissa”, mutta jättää sen täsmentämättömäksi huitaisuksi. Ryömän, Sinervon ja Kilven perhedynastioiden suhteita Kalemaa valottaa herkullisesti.”
Helsingin Sanomat, 20.12.2020

”Pidin kirjailijan vakuuttavasta perehtyneisyydestä, luistavasta kerronnasta ja paikoin pilkistävästä sarkasmista ja ironiasta.”
Annelin kirjoissa, 26.11.2020

Artikkeleita ei löytynyt.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Historian erottamat – Kertomus Hannes & Mauri Ryömästä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *