Ale!

Elli Kytömäki

Ei ydinaseille! Suomalaisen aktivismin historia

7.00  4.00 

Ei ydinaseille! – Suomalaisen aktivismin historia on kunnianosoitus kotimaiselle rauhankeskustelulle.

Tilattavissa

ISBN: 978-952-264-328-5

Kirjoittaja: Elli Kytömäki

Julkaisuajankohta: 08 / 2014

Sivumäärä: 0

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osasto:
Avainsanat tuotteelle , , ,
Jaa tämä:

Ei ydinaseille! – Suomalaisen aktivismin historia on kunnianosoitus kotimaiselle rauhankeskustelulle. Se sisältää vuonna 1963 julkaistun, ydinaseiden vastaisen kansalaisliikkeen lähtölaukauksena olleen pamfletin Front mot kärnvapen. Monet artikkelien kirjoittajista, kuten Pär Stenbäck ja Lars D. Eriksson ovat sittemmin luoneet merkittävät urat yhteiskunnallisina ja kansainvälisinä vaikuttajina, ja heidän kiinnostuksensa ydinaseriisuntaan on kantanut läpi vuosikymmenten. Pamfletin lyhyet mutta analyyttiset ja aikaansa kuvaavat artikkelit herättävät edelleen ajatuksia. Vuosikymmenet ovat tuoneet artikkeleihin kiinnostavaa näkökulmaa, mutta eivät ikävä kyllä poistaneet niiden ajankohtaisuutta.

Kirjan ensimmäisessä osassa kirjan toimittaja, ydinaseriisunnan asiantuntija Elli Kytömäki kertoo Suomen ydinasepolitiikasta eri aikakausina kansalaistoiminnan silmin ja luo sillan toisen osan alkuperäisartikkelien ja nykypäivän välille. Mukana kulkevat Sadankomitea, ja muut Suomen ydinaseriisuntaliikkeen keskeiset toimijat, kuten Rauhanliitto ja Lääkärit ydinsotaa vastaan -järjestö. 1980-luvun alkuvuosina virinnyt END-kansanliike euro-ohjuksia vastaan sekä uuden vuosituhannen alun Abolition 2000 -verkosto ja hiljattain käynnistetty ydinaseiden totaalikieltoon tähtäävä kansainvälinen ICAN-kampanja. Historiallinen katsaus päättyy syksyllä 2013 Helsingissä järjestetyn kansainväliseen Nuclear Exits -konferenssiin, jossa esiteltiin esimerkkejä ja kokemuksia valtioista, jotka ovat luopuneet ydinaseistaan. Tämä osoittaa, että ydinaseista luopuminen on mahdollista eikä ydinaseeton maailma ehkä olekaan sellainen utopia, jollaisena se usein kuvataan.

Ydinaseiden – ehkä jopa ydinsodan – uhka on edelleen ajankohtainen, ja ydinaseteknologian leviäminen on yksi aikamme suurimpia turvallisuusriskejä.  Ilman järjestöjen peräänantamatonta kampanjointia suomalaisen tiedon taso tästä ihmiskunnan turvallisuuden ydinongelmasta olisi nykyistä paljon vaatimattomampi.

Teoksen esipuheen on kirjoittanut Raimo Väyrynen.

Artikkeleita ei löytynyt.
Kytömäki , Elli

Elli Kytömäki on kansainvälisen asekaupan tutkimukseen erikoistunut
aseidenriisunnan asiantuntija. Hän on työskennellyt muun muassa YK:n
tutkimuskeskus UNIDIRissa, Geneven yliopiston alaisessa Small Arms Surveyssä
sekä Etyjissä. Tällä hetkellä Kytömäki on vierailevana tutkijana Chatham House
-instituutissa ja tekee riippumatonta selvitystyötä Euroopan ydinasepolitiikan
kehityksestä.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Ei ydinaseille! Suomalaisen aktivismin historia”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *