Ale!

Bjarne Nitovuori

Barrikadimaisteri – Pentti Järvinen ja 1960-luvun marssijat

norm. 33.00 
Innon hinta: 5.00 

Barrikadimaisteri on 1960-luvun marssijoiden historia ja samalla Pentti Järvisen poliittinen elämänkerta. Marssijat perustivat muun muassa Suomen ensimmäisen Vietnam-liikkeen ja panivat alulle vuoden 1968 kesän niin sanotut Punaiset lauantait.

Tilattavissa

ISBN: 978-952-264-179-3

Kirjoittaja: Bjarne Nitovuori

Julkaisuajankohta: 02 / 2013

Sivumäärä: 250

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , , , , , , , , ,
Jaa tämä:

Barrikadimaisteri on 1960-luvun marssijoiden historia ja samalla Pentti Järvisen poliittinen elämänkerta.

1960-luvun radikalismi oli vanhojen ajatustottumusten kyseenalaistamista ja ulkoparlamentaarista toimintaa muun muassa kapitalismia ja imperialismia vastaan. Radikaalien merkittävin järjestö oli vuonna 1963 perustettu rauhanjärjestö Sadankomitea.

Vietnamin sota radikalisoi nuoria koko maailmassa – myös Suomessa. Se aiheutti Sadankomiteassa ristiriidan ”tutkijoiden” ja ”marssijoiden” kesken. Marssijoiden johtohahmo oli Pentti Järvinen, joka yhdessä taistelutoverinsa Tauno-Olavi Huotarin kanssa sai liikanimen ”barrikadimaisteri”. Marssijat perustivat muun muassa Suomen ensimmäisen Vietnam-liikkeen ja panivat alulle vuoden 1968 kesän niin sanotut Punaiset lauantait.

Pentti Järvinen (1936–2001) oli lapsuuden polion seurauksena monivammainen. Hän jäi pienenä orvoksi ja kasvoi lastenkodissa. Hän luki ylioppilaaksi iltaoppikoulussa ja opiskeli valtiotieteen maisteriksi suurimmaksi osaksi ansiotyön ohessa. 1960-luvun ulkoparlamentaarisen toiminnan ohella hän toimi poliittisesti SDP:stä lohjenneessa TPSL:ssä sen alusta loppuun päämääränä vasemmistososialistisen puolueen aikaansaaminen. Tässä hän epäonnistui.

Varsinaisen elämäntyönsä politiikan ulkopuolella Järvinen suoritti Työväen Sivistysliitossa (TSL) opintosihteerinä. Hänen aikansa TSL:ssä oli opintotoiminnan voimakkaan laajentumisen aikaa. Työuransa hän päätti Ruotsissa eläkeläisjärjestön siirtolaisasiamiehenä.

”60-talet och vår tid”, Peter Lodenius, Ny Tid

” – – Barrikadimaisteri täydentää kuvaamme muutosten vuosikymmenestä.” – Erik Ahonen, Aamulehti 9.4.2013

Artikkeleita ei löytynyt.
Nitovuori , Bjarne

Bjarne Nitovuori osallistui 1960-luvun radikaaliliikkeisiin ja oli ruotsinkielisen ylioppilaslehden Studentbladetin päätoimittaja vuonna 1967. Hän oli STT:n toimittaja 21 vuotta ja Hufvudstadsbladetin politiikan toimittaja lähes yhtä kauan.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Barrikadimaisteri – Pentti Järvinen ja 1960-luvun marssijat”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *