Ale!

Jevgeni Vodolazkin

Arsenin neljä elämää

(1 tuotearvio)

10.00 14.90 

Suurenmoinen romaani rakkaudesta ja menetyksestä sijoittuu ruton riivaamalle keskiajan Venäjälle. Mestarillisessa tarinankerronnassa Umberto Econ Ruusun nimi kohtaa Andrei Tarkovskin Andrei Rublevin. Arseni, parantaja ja pyhä hullu, etsii sovitusta matkalla aikakausien ja maiden halki.

Normaali 28.00  14.90 
Pokkari 15.00  10.00 
ISBN: 978-952-264-421-3

Kirjoittaja: Jevgeni Vodolazkin

Julkaisuajankohta: 10 / 2015

Sivumäärä: 400

Suomentaja: Elina Kahla

Alkuperäinen nimi: Lavr

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , , , , , ,
Jaa tämä:

1400-luvun Venäjä, ruton ja kulkutautien aikakausi. Nuori parantaja joutuu surun ja syyllisyyden valtaan, kun hän ei onnistu pelastamaan rakkaimpansa henkeä. Hän jättää taakseen kylänsä, omaisuutensa ja nimensä ja lähtee etsimään sovitusta. Arseni kulkee aikakaudesta ja kaupungista toiseen, läpi myllerrysten ja tuskaisten muodonmuutosten. Vanhana syvästi kunnioitettuna erakkona hän palaa kotikyläänsä – tietämättä, että häntä odottaa vielä vaikein koetus kaikista.

Jevgeni Vodolazkinin palkittu romaani sekoittaa siekailematta nykyaikaa historiaan. Ajalla ei ole merkitystä, sillä ihmisen kilvoitus ja uhrautuminen rakkauden nimeen on universaalia. Vodolazkinin mestarillisessa tarinankerronnassa Umberto Econ Ruusun nimi kohtaa Andrei Tarkovskin Andrei Rublevin. 

”Arsenin neljä elämää on romaani rakkaudesta sanan syvimmässä merkityksessä. Samaan aikaan se on kirja ajasta. Tai pikemminkin ajan poissaolosta.” – Novaja Gazeta

”Tämä on syvällinen ja intohimoinen rakkaustarina, jossa rakkaus viedään yli kerronnan rajojen. Arsenin neljä elämää on kirja, jota haluat suositella ystävillesi.” – Itogi magazine

Artikkeleita ei löytynyt.
Vodolazkin , Jevgeni

Pietarissa asuva Jevgeni Vodolazkin (s. 1964) on keskiaikaisen historian ja kirjallisuuden tutkija, joka aloitti kirjailijanuransa 48-vuotiaana. Hän syntyi Kiovassa vuonna 1964 ja on työskennellyt Puškin Housessa vuodesta 1990. Hän on kirjoittanut lukuisia tieteellisiä julkaisuja ja artikkeleita ja toiminut Toepfer- ja Alexander von Humboldt -säätiöiden stipendiaattina Saksassa.  Hänen edellinen romaaninsa Arsenin neljä elämää voitti Venäjän merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Big Book Awardin ja Jasnaja Poljana -palkinnon vuonna 2013 ja oli lisäksi National Bestseller Prize-, Russian Booker Prize- ja New Literature Award -ehdokas. Se on käännetty 30 kielelle.

1 arvio tuotteelle Arsenin neljä elämää

  1. Klavdia Kurvinen

    Romaani sijoittuu 1400-luvulle, ja lukija on upotettu aikakaudella antiikin keskivaiheille, mutta kirjailija sekoittaa juoneensa myös modernitodellisuutta, mikä tekee tarinasta mielenkiintoisemman. Ajatukset ajasta ja tilasta ovat kirjan keskipisteenä. Romaani koostuu neljästä osasta, ja jokainen osio edustaa päähenkilön eri kehitysvaihetta, joiden myötä hän etenee kohti menetetyn rakkauden syntien hyvittämistä.

    ”Arsenin neljä elämää” on ensisijaisesti tarina rakkaudesta ja luopumisesta rakkauden nimissä. Arseni on pienestä asti asunut isoisänsä kanssa pienessä muinaisvenäjän kylässä. Hänen isoisä Hristofor on opettanut hänelle kaikkea, mitä hän osasi, ja Arseniasta on tullut taitava parantaja ja lääkäri. Isoisän kuoltua Arseni jäi yksin ja tutustuminen Ustinaan oli hänelle tärkeää. Ustina kuitenkin kuolee synnyttäessä, eikä Arseni osannut auttaa häntä ja lastansa. He eivät olleet naimisissa ja muiden kyläläisten, ja ensisijaisesti Jumalan silmissä se on iso synti. Tätä Arseni yrittää korjata koko loppuelämänsä; Hän haluaa, että Ustina saa anteeksi jumalalta. Arseni elää vain saadakseen jonkin merkin siitä, että hänen rakkautensa on saanut anteeksi. Vaikka ortodoksisuus ja uskonnollisuus ovat kirjassa tärkeitä, ne eivät ole juonin solmupisteenä. Arseni matkustaa Venäjällä ja parantaa jopa ruttoa taidollaan, kirjan lopussa myös yliluonnollisen taitonsa avulla. Parantamislahjansa avulla Arseni pelastaa ihmisiä, mutta silti tuntee syyllisyyttä ja siksi koko ajan kieltää häntä ympäröivän todellisuuden.

    Romaani on hyvin monipuolinen, se yhdistää nykykirjallisuuden ominaisuuksia ja kuvaa muinaisvenäjän elämäntapoja. Tavallisten talonpoikien kuvaukset ovat erittäin kiinnostavia. Täysi upotus muinaisvenäjän aikaan on unohtumaton, ja kirjailijan tapa laittaa tekstiinsä moderneja, nykyajan kuvauksia tuo lukukokemukseen jotain uutta. Samalla kirjan kieli on ainutlaatuinen. Vodolazkin osaa sekoittaa muinaisvenäjää ja modernikieltä, mikä tekee lukemisesta alkuperäiskielellä vielä mielenkiintoisempaa.

    ”Arsenin neljä elämää” ei ole vain tarina keskiaikaisesta venäläisestä velhosta, parantajasta, lääkäristä ja pyhimyksestä. Se on elämän, luonteiden ja uskon kutomista antiikin Venäjällä. Romaanissa yhdistyy draaman, filosofisen tutkielman, pyhimyksen, seikkailun ja fantasian elementtejä. Se vain kiehtoo ensimmäisestä sivusta alkaen ja pitää jännityksessä aivan loppuun asti.

Lisää arvio

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *